‘Broekers-Knol kan nóg gewetenlozer handelen’

Onder politici en op sociale media is woede over de nieuwste vondst van staatssecretaris Broekers-Knol om asielzoekers het leven zuur te maken. Ze heeft er eigenhandig voor gezorgd dat de ouders van kinderen die alleen in Nederland zijn niet mogen overkomen. De kinderen zullen dus zonder hun ouders opgroeien als het aan mevrouw Broekers-Knol ligt.

Dat schrijft NRC zondag op basis van interne IND-stukken die de krant heeft ingezien. De maatregel zou volgens bronnen zijn doorgedrukt door Broekers-Knol (VVD), tegen het advies van de IND-top in. Vermoedelijk is het ook juridisch niet houdbaar. Ze heeft de Tweede Kamer niet ingelicht.

Het nieuwe beleid van de IND zorgt ervoor dat zogeheten alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) die in Nederland worden opgevangen door een familielid niet meer automatisch recht hebben op de hereniging met ouders, broers of zussen, zodra is gebleken dat zij in Nederland mogen blijven.

Daarmee moet een signaal afgegeven worden dat het vooruitsturen van kinderen om zo asiel voor het hele gezin mogelijk te maken, niet loont.

Uit de stukken die NRC heeft ingezien zou verder blijken dat er bij juristen van de IND grote twijfels bestonden over de juridische haalbaarheid van het beleid, dat sinds november gehanteerd wordt.

"Bij de staatssecretaris zijn de juridische en praktische kwetsbaarheden bekend", zo staat volgens het dagblad te lezen in een IND-verslag. Broekers-Knol zou de maatregel desondanks doorgedrukt hebben.

'Broekers-Knol is een onmens, voor wie het nog niet wist', schrijft iemand op twitter. En velen vinden dat ze weg moet.‘Broekers-Knol kan nóg gewetenlozer handelen’ en 'Met kinderen speel je geen spelletjes.'