Afghaanse verkiezingen kans voor vrouwen en jongeren

Morgen gaan de Afghanen naar de stembus. Voor het eerst in twaalf jaar komt er een nieuwe president. Het worden de verkiezingen van vrouwen en jongeren, maar waarschijnlijk ook van geweld en fraude. Vrouwen Niet eerder speelden vrouwen een rol bij Afghaanse verkiezingen. Nu heeft een van de kandidaten zelfs een vrouwelijke running mate. Ook bij andere kandidaten zijn de echtgenotes aanwezig en hier en daar komen de vrouwelijke aanhangers in beeld. De drie kanshebbers, voormalig minister van Financiën Ashraf Ghani en voormalige Buitenlandministers Zalmai en Abdullah zeggen dat vrouwenrechten belangrijk zijn in hun programma's. Jongeren Jongeren gaan waarschijnlijk de uitslag van de verkiezingen bepalen. Zes op de tien Afghanen is jonger dan 25 jaar. Tijdens de Amerikaanse bezetting groeiden ze in relatieve vrijheid op. Deze zogenoemde generatie Amerika hecht minder waarde aan hun afkomst en zal daardoor makkelijker stemmen op iemand van een andere etnische groep. Eerlijke verkiezingen? Er gaan minder Europese waarnemers dan gepland naar de Afghaanse verkiezingen. Vanwege verwachte aanslagen van de Taliban is het er te gevaarlijk. Daardoor wordt het ook moeilijk de verkiezingen goed te monitoren. PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, hoofd van de waarnemingsmissie van de EU, zegt tegen de NOS: ‘In ongeveer 10 procent van de kiesdistricten is er een probleem met de veiligheid en kan er onvoldoende worden toegezien. Een tiende valt wel mee, als er een heel heldere verkiezingsuitslag is. Het probleem is dat als er een uitslag is waar kandidaten dicht bij elkaar liggen. Dan wordt er natuurlijk geroepen: het is fraude.’ Bronnen: Knack, NOS

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  uitslag;

  De door de krijgsheren goedgekeurde kandidaat met aanhang mag als poppenkast pop dienen en hetgeen wat reeds een paar duizend jaar aan de gang is in stand houden.

  Ook met “democratie” weten zulke oude gevestigde macht hebbers en hun opvolgers wel raad.

  Net zoals hier in ons land en Europa ongeveer hetzelfde systeem functioneert.

  De elite verteld de burgers om op hun te stemmen en beloven mooie dingen die ze nooit waarmaken ,waarop de burgers keer op keer glad vergeten dat ze bedrogen worden, en onder invloed van brood en spelen laten ze hun oren hangen naar alle mooie beloftes die nooit waargemaakt worden, en kiezen zij voor hun die leugens verkopen en eeuwig aan de macht blijven.

Reacties niet toegestaan