Er komt geen kabinet met PvdA en GroenLinks

VVD en CDA willen niet met GroenLinks en PvdA praten over kabinet.. Dat zei PvdA-leider Ploumen na een gesprek met Rutte (VVD), Hoekstra (CDA), Klaver (GroenLinks) en informateur Mariëtte Hamer.

VVD en CDA hadden al bij eerder laten weten niets te voelen voor een coalitie met twee linkse partijen. Ook het voornemen van PvdA en GroenLinks om één blok te vormen heeft daar dus geen verandering in gebracht.

Rutte en Hoekstra blijven bang dat twee linkse partijen de coalitie instabiel zullen maken. GroenLinks-voorman Klaver riep ze gisteren op om duidelijkheid te bieden.

De VVD wil het liefst een voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie, maar Kaag wil dat niet, omdat ze stappen wil zetten op medisch-ethisch gebied. De ChristenUnie is daar tegen. Segers voelt zich niet welkom vanwege de opstelling van Kaag.

In de middag staat dan een sessie gepland met de partijen die elkaar niet uitsluiten: VVD, D66 en CDA. Die zouden ook een minderheidskabinet kunnen vormen, zoals de laatste tijd regelmatig wordt geopperd.

Inmiddels is de formatie al 5,5 maand bezig en is er nog weinig zicht op een nieuw kabinet. De twee winnaars van de verkiezingen, VVD en D66, willen allebei een andere richting op.

Bron(nen):   Nos