Uitstekend nieuws voor Nicolas Sarkozy: Le Pen gaat de verkiezingen winnen

Le Monde noemt het een schokkende uitslag. In de nieuwste opiniepeiling komt Marine Le Pen, de leider van het Front Nationale, als eerste uit de bus als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn. Ze scoort net iets hoger dan de huidige president en veel hoger dan kandidaten van links.
Het is misschien pijnlijk voor Sarkozy, schrijft Le Monde. De president doet immers erg zijn best om buitenlanders zo te haten dat mevrouw Le Pen er bleekjes bij afsteekt.
Maar het is voor Sarkozy ook goed nieuws. Het lijkt er op dat hij bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen geen schijn van kans heeft tegen de socialisten. Zeker niet als die Dominique Strauss-Kahn als kandidaat hebben, de topman van het IMF.  In de eerste ronde doet iedereen mee, in de tweede alleen de twee populairste uit de eerste ronde. En daar zit de kans voor Sarkozy: als Le Pen wint, en hijzelf tweede wordt, dan wordt hij zeker weer president. Net als in 2002, toen Chirac vader Le Pen versloeg met 80 procent van de stemmen, zullen beschaafd links en rechts voor Sarkozy stemmen, als Le Pen het alternatief is.
Over een jaar zijn de verkiezingen pas/al. Voorlopig staat rechts er prima voor.

Bron(nen):   Le Monde