Teeven op bezoek: Jan Nagel, de meest geliefde bejaarde van Den Haag

Telefoon in huize Nagel. Het is Fred Teeven, die bij de voorzitter van ouderenpartij 50Plus, langs wil komen, thuis in Hilversum. Nagel stemt toe. Premier Mark Rutte en VVD-voorzitter Mark Verheijen weten ervan, en Nagel brengt zijn vice-partijvoorzitter Kees de Lange op de hoogte.
Zondagavond: Teeven op bezoek bij Nagel. De twee mannen kennen elkaar nog uit de tijd dat ze actief waren voor Leefbaar Nederland: Nagel als partijvoorzitter, Teeven als lijsttrekker. Eerst praten ze wat over hoe het Teeven bevalt als staatssecretaris, en over het Max Euwe Centrum, dat de schaaksport promoot en waar beiden voorzitter zijn geweest.
Dan, in het hart van het gesprek, vraagt Teeven aan Nagel: hoe staat 50Plus tegenover de coalitie? De VVD’er ziet aankomen dat de regeringscoalitie geen meerderheid haalt in Eerste Kamer. ‘Angst voor minderheid coalitie in de Eerste Kamer’, twittert Nagel later — maar angst komt in het woordenboek van Teeven niet voor, benadrukt diens woordvoerder.
Jan Nagel geeft aan dat hij pas wil onderhandelen als de AOW met 100 euro per jaar wordt verhoogd. Niet alles ismet die 100 euro in kannen en kruiken, daarna zijn er nog steeds grote verschillen tussen de regering en zijn partij, maar dit is een harde voorwaarde.
Teeven kan niets toezeggen. De AOW is tenslotte niet zijn beleidsterrein. Maar hij noteert de voorwaarde, en zegt in elk geval niet dat die onmogelijk is.
Natuurlijk had dat alles binnenskamers moeten blijven, maar een bericht in treinkrant Spits gooit roet in het eten. Daarin wordt gesuggereerd dat 50Plus-statenlid Henk Krol wel eens VVD zou kunnen gaan stemmen, waarop VVD-voorzitter Mark Verheijen met Krol belt om te horen of daar inderdaad een kans op is. Krol zegt van niet, maar het kwaad is geschied: Jan Nagel is in zijn wiek geschoten en maakt het bezoek van de VVD wereldkundig.

Bron: de Volkskrant.

Bron(nen):   De Volkskrant