Hoe veilig is de Franse Provence?

De Franse kerncentrales (58) zijn de veiligste ter wereld, zei president Nicolas Sarkozy geruststellend. Ze zouden volgens hem zelfs de inslag van een neerstortende Boeing kunnen weerstaan. Rampen als in Japan zijn in Frankrijk dus uitgesloten. In Frankrijk komen immers geen catastrofale aardbevingen noch tsunami’s voor.
Of wel?
Volgens deskundigen kunnen er in de Middellandse Zee ook hoge vloedgolven ontstaan. En hoewel het zuiden van Frankrijk (de Provence) sinds 1909 (6,2 op de schaal van Richter) geen grote aardbeving meer heeft gehad, worden er regelmatig kleine schokken waargenomen.
Juist in dat gebied staan de meeste en de oudste kerncentrales van Europa, die regelmatig mankementen hebben. Een aantal van ervan zijn cruciaal voor de hele Franse plutonium- en uraniumindustrie, terwijl de nucleaire activiteiten van het leger bij de marinebasis van Toulon vlakbij zee worden uitgevoerd.
De centrales van Caderache, Marcoule en Tricastin staan ook nog eens op of vlakbij breuklijnen, terwijl er wordt gewerkt met uiterst radioactief uranium en plutonium. Onlangs had Tricastin nog problemen met de generatoren die de kern moeten blijven koelen als de hoofdstroom uitvalt.
Volgens de fysicus Jean-Marie Brom, woordvoerder van de anti-kernenergiebeweging, zijn de Japanners volkomen door de realiteit ingehaald. 'Dat zegt alles. Natuurgeweld wint het altijd', zegt hij in de Nice Matin. Het gevaar is reëel, zeker hier, in de regio Provence, Alpes en Côte d' Azur.'

Met dank aan Renée Vonk.


Bron(nen):   Nice Matin  Le Parisien