Staatssecretaris Knops kreeg hulp van ministerie na ophef over aanschaf privégrond

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) werd door de provincie Limburg bevoordeeld bij de aanschaf van een stuk grond dat van een agrarische een bouwbestemming kreeg. Vervolgens kreeg hij hulp van zijn ministerie van Binnenlandse Zaken om de ontstane ophef op te lossen.

Hij kocht de grond al in 2010. In mei 2020 toonden NRC en de Limburger aan dat hij 750 m2 had afgerekend terwijl het stuk volgens het Kadaster 1.175 m2 groot was. De extra 425 m2 waren door de veranderde bestemming veel meer waard geworden, schrijft NRC.

Toen de krant vragen stelde aan het Kadaster kwam het ministerie in actie. Juristen en zelfs de landsadvocaat voorzagen de staatssecretaris van advies. Ook vragen die aan de betreffende gemeente, Horst aan de Maas, werden gesteld, kwamen bij de juridische afdeling van BZK terecht.

Knops is een rechtszaak gestart tegen de twee kranten en gebruikt daarvoor e-mails die hij als privépersoon niet had kunnen hebben, schrijft NRC.

Universitair docent bestuurswetenschap Leonie Heres (Universiteit Utrecht) stelt in de krant dat het weliswaar niet verboden is wat de staatssecretaris doet, maar wel onverstandig. "Een topambtenaar mag ook niet als privépersoon op deze manier van de diensten van het ministerie gebruikmaken. De staatssecretaris zou zo veel mogelijk in de geest daarvan moeten handelen. Niet alleen omdat hij anders het vertrouwen van burgers schaadt. Hij heeft ook een voorbeeldfunctie naar zijn ambtenaren.”

Bron(nen):   NRC