Beeldbericht: Hoe word je een van de 40 maagden-bodyguards met lipstick van Ghaddafi

Er wordt lacherig gedaan over de veertig mooie meiden die de Libische leider omringen. Ten onrechte. Toen er in 1998 een aanslag werd gepleegd op hun baas wierp Aisha zich op Ghaddafi en ving de kogels op die waren bestemd voor hem. Ze stierf.
De dames hebben de schijn tegen. Hoge hakken, dure sieraden en blitze zonnebrillen. Maar ze zijn gedrild als echte commando's in hun eerste drie jaar. Half vijf op, anderhalf uur veldloop voor het ontbijt, schiettrainingen, sommige ook vlieglessen, uiteraard gevechtstrainingen - ook man tegen man, mes tegen mes - en onderricht in geheime dienst-kennis.
De dames moeten maagd blijven zolang ze met Ghaddafi zijn.
Waarom vrouwen: "Ik beloofde mijn moeder dat ik de positie van vrouwen in ons vaderland zou verbeteren. Die belofte kom ik na." En het is bijzonder, de rol van vrouwen in moslimstaat Libië.
"Zonder de Leider zouden vrouwen niets zijn in ons land," zei de 27-jarige Fatia, tegen een Canadese journaliste die het keurkorps onderzocht voor een reportage. "Hij gaf ons het leven. Ik wil voor hem sterven. Hij is voor mij als een vader, een broer en een vriend op wie je kan bouwen. Je hebt geen idee hoe eenvoudig en nederig hij is."