Uitgelekte plannen Prinsjesdag op een rij: klimaat, woningbouw en extra kogels

Gaat het dan toch gebeuren, een serieuze aanpak van de woningmarkt en de klimaatcrisis? Er gaat in ieder geval een aardige zak geld heen, blijkt uit de uitgelekte prinsjesdagstukken.

Morgen is het Prinsjesdag. Dan komt, in dit geval, het demissionaire ministerie van Financiën met de miljoenennota, waarin de rijksbegroting wordt verantwoord voor het komende jaar. Ruim de helft van de uitgaven ligt al vast, van de andere helft is een groot gedeelte vorige week al uitgelekt.

Er gaat 6 miljard naar het klimaat, meer precies: het terugdringen van de CO2-uitstoot door bijvoorbeeld subsidies voor de verduurzaming van huizen en elektrisch rijden. Er gaat 1,3 miljard naar de vergroening van bedrijven.

Ook, het zal je niet zijn ontgaan, moeten er huizen worden gebouwd. Daar trekt het kabinet een miljard euro voor uit verspreid over tien jaar. Dat is 100 miljoen per jaar, wat niet heel veel lijkt.

Er gaat 400 miljoen euro naar de bestrijding van de georganiseerde misdaad en 300 miljoen naar de inhaalslag die de tech-industrie moet maken.

Defensie krijgt 100 miljoen extra, onder meer voor munitie. Ook gaat er nog 200 miljoen naar koopkrachtreparatie, wat niet veel voorstelt. Door de inflatie en matige loonstijging gaat een gemiddeld huishouden er volgend jaar 0,1 procent op vooruit.