Gevangen in het asielsysteem

De 23-jarige Roosendaler Patricio dos Dantos uit Angola moet half april het land uit. Sinds zijn elfde woont hij in Nederland. Van Angola weet hij niets en daar wordt het niets. Hier is hij geaard en geliefd. Daar een vreemde.
Patricio viel in 2007 net niet onder het Generaal Pardon; hij was te jong en eind 2012 ook net niet onder het Kinderpardon, hij is te oud. Hij is een sprekend voorbeeld van hoe een systeem onmenselijk kan uitpakken, maar toch eist het syteem: Patricio moet weg.
Inmiddels proberen zijn advocaat en organisaties als Defense for Children te voorkomen dat hij wordt uitgezet. Ook de politiek van Roosendaal, zijn studiegenoten, zijn voetbalelftal nemen het voor hem op. Maar het lijkt allemaal tevergeefd: binnenkort moet hij weg.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Apekool

    Tja, als je als land kinderen toelaat en deze oneindig lang in procedures stopt, dan zou ik zeggen dat er hier wel een redelijkheidsbeginsel geschonden wordt.

    Aantoonbaar al 12 jaar hier vanaf z’n 11e en geen crimineel gedrag? Lijkt me een makkie voor Teeven – hij heeft discretionaire bevoegdheid.

    • Pietje_Precies

      hoe vervelend ook, hij had geen recht hier te zijn, zijn asielaanvragen zijn afgewezen. Hij is niet gevangen in het asielsysteem, hij weigert terug te keren. zijn ouders maken het hem moeilijk, niet de Nederlandse staat

      (in antwoord op Apekool)
      • Apekool

        Twee en een half jaar geleden schreef het AD dit:

        “Ik woonde bij mijn tante, zij had al veel kinderen. Misschien kon ze
        niet meer voor mij zorgen.’ Zijn moeder overleed toen hij negen was. Of
        zijn vader nog leeft, betwijfelt hij. Hij was zes jaar toen een paar
        mannen in uniform hem meenamen, zegt hij. ‘Dat is het laatste wat ik van
        mijn vader heb gezien.’ ”

        Maar ook: “In 2004 al kreeg Patricio voor het eerst te horen dat zijn
        verblijfsvergunning niet werd verlengd. Vijf jaar later klonk het
        definitief: Je moet terug naar Angola.”

        Dat betekent dat hij in elk geval drie jaar lang in onzekerheid zat, en dat is veel als je 11 bent aan de start. Hoe calculerend is een 11 jarige jongen?

        (in antwoord op Pietje_Precies)
      • Karel Kritisch

        ‘Hij weigert terug te keren’, dan had de Nederlandse staat hem tijdig moeten uitzetten. Zo nodig met dwang.. nu is het te laat,

        (in antwoord op Pietje_Precies)
  2. wessel

    kutnegers

  3. wessel

    een drol in een jas

    • kletsmajoor

      Stoer hoor! Je hebt al één uur een account bij Disqus en hebt al 12 grove beledigingen danwel racistische uitspraken gedaan op wel.nl.

      (in antwoord op wessel)
  4. Meester Proper

    Dat ie maar snel terug mag keren naar zijn familie.

    • Bart Matthesius

      Daarmee bedoel je natuurlijk zijn familie in Rosendaal.

      (in antwoord op Meester Proper)
      • Meester Proper

        Nee, zijn echte familie in Angola.

        (in antwoord op Bart Matthesius)
        • Karel Kritisch

          Na 12 jaar van een falende overheid is dat wel te laat. Als die jongen prima functioneert en geen criminele activiteiten heeft dan mag hij van mij blijven. Ik ben voor een streng beleid maar dan ook streng uitgevoerd binnen korte termijn.

          (in antwoord op Meester Proper)
          • Meester Proper

            Het gevolg is dat nog meer Afrikanen hun kinderen op het vliegtuig naar Europa zetten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

            (in antwoord op Karel Kritisch)
          • Karel Kritisch

            Nee, dat is niet het gevolg als men adequaat een uitspraak doet en het ook uitvoert. Er is nu een mogelijkheid tot eindeloos frustreren en rekken. Nu kun je uit humaan oogpunt iemand niet meer uitzetten. Uw redenering staat bekend als een ‘hellend vlak redenering’ maar u gaat voorbij aan mijn opmerking dat de overheid gewoon moet doorpakken. Rechtvaardigheid en duidelijkheid. Mag je niet blijven na goed onderzoek, zonder nieuwe feiten en rechtelijke uitspraak dan op korte termijn terug, zo nodig begeleid. Niet eindeloos rekken. Een slappe houding van de overheid maakt stinkende wonden.

            (in antwoord op Meester Proper)

Reacties niet toegestaan