Mona is weer bezig: staatssecretaris is tegen coronapas

Staatssecretaris Mona Keizer was tegen de invoering van de coronapas voor horeca en cultuur. Dat laat ze weten op de dag dat de coronapas wordt ingevoerd door het kabinet waarvan ze deel uitmaakt.

„Het besluit is genomen. Daar ga ik niks aan afdoen. Toch zie je dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet. We hebben net de Formule 1 gehad terwijl Dance Valley niet doorging. Je mag meedoen aan de marathon zonder ctb, maar als je een gebakje gaat eten in de lunchroom moet je ‘m wel hebben. Ik merk het ook aan mijn contacten met de evenementenbranche. Daar zeggen ze: Mona, waarom mogen we in onze branche de zalen maar voor driekwart vol hebben en hoeft een feestcafé dat niet? Ik kan het niet meer logisch uitleggen.”

„Ik heb hier uiteraard discussies over gevoerd. Dat mag je verwachten van mij als staatssecretaris van Economische Zaken. Vervolgens neem je met elkaar een besluit. Maar dat laat onverlet dat we met elkaar moeten gaan wegen of het nog logisch is hoe we met corona omgaan en wat we gaan doen aan de tegenstellingen in de maatschappij. Je ziet het vertrouwen in de politiek fors dalen. Je ziet dat het draagvlak voor die coronatoegangsbewijzen niet florissant is – een derde voor, een derde tegen en een derde weet het niet. Het is de hoogste tijd dat we ons afvragen of wij op deze weg voortgaan.”

De kans is heel groot dat Keizer door de Tweede Kamer ter verantwoording wordt geroepen. Ook in een demissionair kabinet horen bewindslieden zich te conformeren aan besluiten.