CDA aan de macht, PVV buitenspel: wie verloor ook al weer de helft van de aanhang?

Het CDA, de partij die bij de statenverkiezingen van 2 maart de zwaarste klappen kreeg, flikt het weer. Net als landelijk in juni 2010 vreselijk verloren, en toch weer op het pluche. In Den Haag is het CDA dol op de PVV (om de macht te houden) in de provincies moeten de chrsitendemocraten niets hebben van de anti-moslimpartij. Landelijk is het CDA positief over de samenwerking met de PVV. Maar in de provincie voelen CDA'ers er weinig voor om met de PVV te gaan besturen. Door de opstelling van het CDA komt er alleen in Limburg vermoedelijk een coalitie met de PVV. Het CDA zelf blijft in 10 provicies gewoon in het miden van de macht.  Alleen in Groningen en Drenthe (waar de partij nu ook al in het college ontbreekt) dreigt het CDA buiten het college te belanden.
‘Het CDA belichaamt als het ware stabiliteit in het bestuur en dat profiel past goed bij provincies’, zegt politicoloog Marcel Boogers, gespecialiseerd in lagere overheden in De Volskrant
Nu de collegebesprekingen in veel provincies een nieuwe fase zijn ingegaan – informateurs hebben hun adviserende werk afgerond – dringt zich een overeenkomst op met de vorige provinciale verkiezingen. In 2007 was de SP de grote winnaar, maar die partij belandde nergens in het college van GS. Nu maakt een van de winnaars van 2 maart, de PVV, alleen nog in Limburg grote kans om toe treden tot het dagelijks bestuur.
Dat de PVV vrijwel overal buiten de boot valt lag in de lijn der verwachtingen. Controversiële standpunten (verbod op de bouw van moskeeën, hoofddoekjesverbod in provinciehuizen) maakten dat de partij al voor 2 maart door veel andere partijen als coalitiepartner werd uitgesloten. Daarbij kon de PVV, debutant bij de provinciale verkiezingen, ook gemakkelijk worden gepasseerd omdat die partij alleen in Limburg de grootste werd.
De Limburgse PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen stevent in die provincie af op een college van GS met het CDA en de VVD. Binnen het CDA wordt samenwerking met de PVV niet door iedereen omarmd. Ger Driessen, verkozen met voorkeursstemmen, stapte uit de fractie en legde vorige week ook zijn functie als gedeputeerde neer.

Bron(nen):   Trouw