Polder-oplossing: doorzichtige doorkijk hoofddoek!

Wij willen haren zien. Een groot deel van Nederland eist, onder aanvoering van Geert Wilders en een kabinet dat zich op dit punt naar hem voegt – hoeveel moeite dat het CDA ook kost – zichtbare haren van moslimvrouwen.
Die komen daardoor hopeloos klem te zitten: als zij zelf al bereid zouden zijn de hoofddoek af te doen (de meesten niet), dan accepteert hun omgeving dat niet, schrijft De Pers.  Vaders, broers, neven en ooms oefenen grote druk uit om de hoofddoek te blijven dragen, onder dreiging van opsluiting in huis of zelfs geweld.
‘Je kunt dat aankaarten door concepten te lanceren’, zegt Peter Velthuis, die eerder al El Hema bedacht. Hij komt morgen met een doorzichtige hoofddoek. ‘Nee, het is geen 1-aprilgrap. Het is zo langzamerhand ook geen onderwerp meer waar je nog grappen over kunt maken. De datum is toeval; we hadden na de commotie over die VVD-parlementariër een paar weken nodig om de doeken geproduceerd te krijgen.’

Geen grap dus, maar verwacht Velthuis echt dat doorzichtige hoofddoeken kunnen helpen maatschappelijke tegenstellingen te overbruggen? ‘Het lijkt ongelooflijk lullig, maar zo kunnen moslimvrouwen op een heel simpele manier aan tegenstrijdige eisen voldoen. Ze dragen een hoofddoek, maar de haren zijn zichtbaar.’
In de wandelgangen heet de hoofddoek de ‘glaslap’:  Hij is in een oplage van 500.000 stuks geproduceerd in Pakistan. Verspreiding gaat via cadeaushops, een aantal modezaken in de grote steden en via online verkoop. De ‘glaslap’ gaat 4,99 euro kosten.

Lees verder in De Pers

Bron(nen):   De Pers