Echtscheiding van presidentspaar Guatemala uitgesteld

First Lady Sandra Torres van Guatemala kondigde vorige week aan dat ze wilde scheiden van president Alvaro Colom  'uit liefde voor haar land'. Alleen zo kan ze zich kandidaat stellen voor de komende presidentsverkiezingen in september. Volgens de Guatemalaanse grondwet mogen verwanten van de president zich namelijk niet verkiesbaar stellen.

De rechtbank heeft echter besloten dat de echtscheidingsprocedure voorlopig wordt stopgezet. Dit gebeurde nadat een groep studenten de rechtbank had verzocht om de echtscheiding te verbieden, omdat het presidentspaar er de grondwet mee wil omzeilen. De studenten noemden de scheiding 'een farce'. Een woordvoerder van de rechtbank zei dat de procedure on hold staat tot vastgesteld is of het verzoekschrift van de studenten geldig is.

Het besluit om te gaan scheiden werd ook door de oppositie en de katholieke kerk zeer kritisch onthaald. De kandidaat voor de oppositie generaal Otto Perez Molina, noemde het electorale fraude. De rechter die de echtscheiding in behandeling nam, Mildred Roca, werd bedreigd. Via een anoniem telefoontje liet een man, die zichzelf als woordvoerder van een groep 'verdedigers van de grondwet', weten dat haar familie zou worden geëxecuteerd.als zij haar medewerking verleende aan de scheiding. De veiligheidsmaatregelen rond rechter Roca zijn verscherpt.

Torres is de 3e vrouw van Colom en hij is haar 2e man. Het paar is 8 jaar getrouwd. Torres speelde altijd al een prominente rol in het presidentschap. Zo was zij verantwoordelijk voor het toezicht op anti-armoede programma's. Toen ze vorige week haar planom te gaan scheiden bevestigde, zei Torres zei dat de beslissing om uit elkaar te gaan heel erg moeilijk was.

Bron(nen):   BBC News