Stiekem, stukje bij beetje, wordt de aftrek van hypotheekrente afgeschaft

Bij de voordeur is de boodschap van de overheid duidelijk. Nee, er wordt niet aan de aftrekbaarheid van de hypotheekrente gezeten. Een discussie daarover zou, in de woorden van premier Rutte, het vertrouwen in de toch al stagnerende huizenmarkt verder ondermijnen. Maar wat gebeurt er bij de achterdeur? Nu is de aflossingsvrije hypotheek aan de beurt. „Via een salamitactiek worden de kosten van de hypotheek afgeroomd. Wat er gebeurt is op zich goed”, zegt hoogleraar vastgoedkunde Piet Eichholtz in NRC/
„IMF en OESO constateren terecht dat we per persoon relatief een zeer hoge hypotheekschuld hebben, terwijl we vroeger als spaarzaam land bekend stonden. Nu worden de gevolgen aangepakt: we moeten dus aflossen.”
Dat gebeurt wel op een moment dat de huizenmarkt al twee jaar stagneert. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar daalde het aantal transacties in de eerste drie maanden van dit jaar met 14 procent. Gemiddeld staat een woning bijna negen maanden te koop. Natuurlijk is er discussie over de hypotheken, zegt Eichholtz. Ook politiek. „Maar dat is iets wat bij de voorgaande vier kabinetten ook gebeurde. Ook die hebben regelingen beperkt.” Zo verdween de aftrek van een hypotheek op de tweede woning, mag de hypotheek niet zomaar worden verhoogd bij overwaarde en is de rente maximaal dertig jaar aftrekbaar.
En zo verdwijnt langzaam aan en stiekem de aftrek zonder dat hij ooit is afgeschaft

Bron: NRC.