Ook bisschop Tutu ziet Apartheid in Israel

De Joodse lobby in de VS kookt van woede omdat minister van Buitenlandse zaken Kerry heeft gezegd dat Israël, als het zo doorgaat, in de voetsporen treedt van de apartheid. Israël kent meer en meer twee soorten burgers: Joodse burgers die alle grondrechten hebben en niet-joden die kunnen worden lastiggevallen door de politie, gediscrimineerd en gecriminaliseerd. Kerry heeft, toen de storm op stak, haastig zijn woorden ingetrokken. Maar de discussie is nu wel geopend. In een interview voor HuffPostLive voegde bisschop Tutu zijn mening toe aan het debat. Hij beschrijft hoe Apartheid in Zuid-Afrika in de praktijk werkte. Hoe hij als zwarte zo maar kon worden staande gehouden, hoe zwarte tweederangs burgers waren. "Israël doet daaraan denken," zegt de zwarte bisschop. Discussie wordt vervolgd.

Bron(nen):   HuffPostLive       

36 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Ik ook in Nederland. Tussen werkend Nederland en onze nivelleerders zoals de Partij van de Animal Farm en 4e rijk Brussel.

  • Karel Kritisch

   Weleens over de nadelen van kapitalisme nagedacht?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Nee, want de voordelen zijn oneindig veel beter dan die van het socialisme of communisme.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Oh het is dus of kapitalisme of socialisme/communisme. Dat is best naïef. Kapitalisme heeft inderdaad voordelen. Maar de nadelen gaan het kapitalisme opbreken. Het is trouwens niet slim om er niet over na te denken.

     (in antwoord op Dead Silence)
     • Dead Silence

      Naief is geloven in sprookjes, zoals socialisten en communisten doen, op een Animal Farm wijze, allemaal, stuk voor stuk. Overal waar die twee heersen is het ellende. Dan is kapitalisme nog zo gek niet.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Maar oneindige groei en steeds meer consumeren is dat geen sprookje dan?

      (in antwoord op Dead Silence)
 2. Paulus

  Wat een onzin. Israël is de enige democratie in de regio. De Arabische inwoners hebben meer vrijheid als in wel ander land in het Midden Oosten.
  Wie discrimineren er nu eigenlijk ? Wie willen Judea en Samaria “Judenrein” hebben ? Wie maken het leven van christenen ondragelijk ? Waar worden moordenaars van vrouwen en kinderen als helden geëerd? Waar wordt het leven van homo’s tot een hel gemaakt ?

  • LikoedNederland

   Het is inderdaad het enige land in de verre omtrek waar minderheden als homo’s, bahai, druzen, koerden, sjiieten, vrouwen en christenen dezelfde rechten en rechtsbescherming hebben.
   Overigens is de apartheid beschuldiging een uiting van antisemitisme, volgens de definitie daarvan van de EU.

   (in antwoord op Paulus)
   • Karel Kritisch

    Kijk gewoon naar de feiten: http://www.youtube.com/watch?v=dPxv4Aff3IA

    Zulke opmerkingen over antisemitisme zijn trouwens zwaktebod. Inflatie van het begrip.

    (in antwoord op LikoedNederland)
    • LikoedNederland

     U schiet in uw eigen voet! Waarom denkt u dat die mensen juist naar Israel willen, een riskante reis over duizenden kilometers? Juist omdat ze daar veilig zijn.

     (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Ik schiet in uw voet. Ik zeg namelijk nergens dat Israël onveilig is. En waar die mensen vandaan komen is het slechter gesteld. Daar gaat het ook niet over als we het over apartheid hebben.

      (in antwoord op LikoedNederland)
     • LikoedNederland

      U schiet in uw voet, want die mensen ontvluchten de islamitische landen waar zwarten probleemloos worden verkracht en vermoord (een miljoen in Soedan alleen al), om duizenden kilometer naar het veilige Joodse land te reizen.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Nee ik schiet in uw voet want het ene kwaad heft het andere niet op. Als het in het ene land nog vele malen slechter is is een misstand in Israël niet ineens goed. U bezigt drogredeneringen.

      (in antwoord op LikoedNederland)
     • LikoedNederland

      Israel doet geen kwaad, het doet goed. Als enige land in de regio respecteert het land wel het recht op leven van zwarten.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Zwarten? http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarten Met name bij de betekenis in brede zin is de term vrijwel altijd
      racistisch bedoeld. Het woord wordt vooral door mensen met een (zeer)
      donkere huidskleur als beledigend ervaren.

      Maar goed de wetten die Edward_II hierboven opnoemt kan ik niet anders interpreteren dan als wetten van apartheid.

      De opmerking ‘Israël doet geen kwaad, het doet goed.’ is een waardeoordeel dat getuigd van weinig werkelijkheidsbesef. Ik had ook niets anders verwacht van een propagandamachine eigenlijk.

      (in antwoord op LikoedNederland)
  • Karel Kritisch

   Het ene is geen onzin omdat het bij de ander slechter is.

   (in antwoord op Paulus)
   • Meester Proper

    Dat is het wel. Nagenoeg alle Arabische staten zijn dictaturen zonder democratische vrijheden, als Tutu dan Israël beschuldigt van Apartheid is hij niet alleen een leugenaar maar ook een hypocriet. Ik hoop maar dat hij aan het dementeren is en niet meer precies weet wat voor onzin hij allemaal uitkraamt.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
  • input@nu

   Natuurlijk is dit apartheid, en mogelijk nog een graad erger als toen in ZA. Officieel mag iedereen dezelfde rechten hebben in Israel, maar deze worden inde praktijk systematisch geschonden. Wie bouwt er nou een muur met checkpoints tussen jou eigen mensen en die andere bevolkingsgroep? Palestijnen worden zonder aanleiding gecontroleerd, beperkt in hun bewegingsvrijheid, onthouden van voorzieningen waar anderen gewoon gebruik van kunnen maken, hun eigendommen zijn afgenomen en degenen die dit deden worden beschermd, hun eer wordt met voeten getreden, en het leger eigent zich het recht toe naar willekeur te moorden onder burgers, kinderen, huizen en bezit te vernielen. En dat alles zonder dat er ook maar iets tegenover staat.

   Dit is erger dan apartheid. Dit hebben we eerder gezien, niet in ZA maar in Europa. Als er een volk is dat zou moeten weten dat dit niet kan dan is het het Joodse volk. Elke dag dat het bewind van dat land danst naar de muziek van zijn religieus extremistische minderheid is een dag van misdaad. Het is een schande dat wie dan ook, en zeker westerse regeringen dat land nog steunen.

   (in antwoord op Paulus)
   • Paulus

    Als mijn buurman mij probeert op te blazen, zou ik ook mijn schutting wat hoger maken.
    Kijk, er zal best het een en ander mis gaan in Israël , maar het is toch rationeel niet te beredeneren, dat er onevenredig veel kritiek is op dat land ( zie alleen al het aantal VN resoluties ), terwijl in alle omringende landen de mensenrechten vele, vele malen meer met beide voeten getreden .
    Ik denk, zoals Likoed schrijft, dat het inderdaad gesublimeerd anti semitisme is. Een andere verklaring heb ik er niet voor.

    (in antwoord op input@nu)
  • Karel Kritisch

   Dat is een jijbak die misschien op zich waar is maar niks afdoet aan wat er in Israël gebeurd.

   (in antwoord op Paulus)
 3. Meester Proper

  De ouwe gek. Israël is een democratische rechtsstaat waar moslims dezelfde burgerrechten hebben als Joden. Er is geen enkel land in het Midden-Oosten waar moslims zoveel burgerrechten hebben als in Israël.
  De echte Apartheidsstaat is Gaza, waar het bij wet verboden is voor Joden om te leven. Maar ja, weet die ouwe gek veel.

  • Karel Kritisch

   Dat anderen het misschien nog slechter doen dan Israël doet niks af aan wat er in Israël gebeurd. Dat is een drogredenering. Deze meneer die jij ‘oude gek’ noemt heeft er wel wat meer kijk op dan zo’n vooringenomen figuur als jij. Dus ja hij weet veel.

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Wat gebeurt er dan in Israël wat volgens jou niet door de beugel kan? Zoals ik al schreef hebben Israëlische moslims precies dezelfde democratische rechten als Israëlische Joden, wat dus betekent dat monseigneur Tutu echt onzin uitkraamt.
    Dus, nee, de ouwe gek weet het niet meer.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Edward de tweede beschrijft het hier mooi boven. Het zijn feiten, wetten, je kunt het zo opzoeken. Jij weet zelf niet wat je zegt. Je praat een papegaai in een kooitje na.

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Nee, ik DENK zelf na, Karel. En alle argumenten overziend kan ik maar één ding concluderen: Tutu is óf seniel geworden óf ingepalmd door rabiate Jodenhaters. Ik hoop het eerste.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Dat zijn conclusies de je niet kunt trekken op basis logica. Tutu is in ieder geval niet seniel want ik heb hem laatst nog ontmoet en toen was hij nog helder van geest. De man is ook geen jodenhater. Nee Tutu verafschuwd haat op basis van etniciteit en haat in het algemeen. Nee staatburger Proper de opties die jij noemt zijn niet aan de orde.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Dan is hij dus ingepalmd door Jodenhaters, anders kan ik zijn eenzijdige kritiek op Israël niet verklaren.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Nee het is gewoon kritiek op het beleid van Israël. Het is trouwens oud nieuws want hij zei dit al lang geleden. Maar hij haat geen joden of wie dan ook. Hij haat alleen onrecht en dat heeft hij gezien toen hij er was. Misschien heeft hij een eenzijdig beeld, dat zou kunnen. Maar zeg dat dan en ga niet zo dom lopen blaten. Iedereen weet dat Israël het veel beter doet dan alle andere landen in de regio. Maar mag je dan ineens geen kritiek meer hebben? Is iemand dan meteen seniel of een jodenhater? Dat is echt crap man.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Als je dubbele morele standaarden hanteert voor Arabieren en Joden ben je gewoon een Jodenhater, klaar.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Simplisme.

      (in antwoord op Meester Proper)
  • Edward_II

   Alleen Joden mogen altijd in Israel immigreren (1950 Wet van Terugkeer), alleen Joden krijgen na immigratie automatisch burgerschap (stemrecht, etc., 1952 Nationaliteitswet), alle van Palestijnen gestolen land gaat naar het Joods Nationaal Fonds, Palestijnse woongebieden worden ingeperkt, alleen Joodse mogen groeien (1965 Nationale Plannings- en Bouwwet), niemand die vindt dat Israel geen Joodse staat is of moet zijn kan zich verkiesbaar stellen (1958 Basiswet 7A(1)), kilo’s jurisprudentie die discriminatie van niet-Joden legitimeert… welke gelijke rechtsbehandeling heb jij het over?!

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Joden en moslims zijn in Israël voor de wet gelijk, zoals is elke westerse democratie. Waarom maak jij je niet druk over de talloze Arabische regimes, die duidelijk wel fout zijn en moslims als übermenschen beschouwen? Heb je zo’n hekel aan Joden dat je de misdaden van de Arabieren relativeert en die van de Israeli’s uitvergroot, Edward? Er valt best wel wat te verbeteren qua mensenrechten in Israël maar vergeleken met alle moslimlanden is Israël een oase van beschaving en verdraagzaamheid.

    (in antwoord op Edward_II)
 4. 1ariel1

  Israel is geen apartheidsstaat. Wie dat denkt kent het land niet. Israelische Arabieren mogen stemmen; ze spelen in voetbalclubs en in het nationale elftal. Een Arabische werd Miss Israel. Arabische Israeli’s studeren aan Israelische universiteiten. Een Arabier werd voorzitter van de Knesset. Een andere werd opperrechter. In Gaza en de PA-gebieden (van Abbas) ligt het anders: voor Joden verboden daar.

 5. Johan van Vught

  eh, heeft TuTu soms wat aandacht nodig, dat hij zulke onzin uitkraamt?

Reacties niet toegestaan