Spanning bij het doden van Geronimo

Spanning tot ze hoorden ' Geronimo EKIA (enemy killed in action)'. Toen wisten ze dat Bin Laden was gedoodDe spanning kon wijken toen een van de commando's meldde dat geronimo, de code naam voor het doel, was gedood. (zie hieronder voor de herkomst van de codenaam) Door het linker oog geschoten.
Ze gebruiken HP-laptops, zegt de gadget-site. Je ziet dat de spanning, let bijvoorbeeld op Hillary Clinton (no. 5).
We zien de situationroom in het Witte Huis waar leden van de Nationale Veiligheidsraad het verloop volgen van de actie.
Ze keken live mee, van het begin van de actie tot de veilige terugkeer: de Seals waren uitgerust met videocamera's
1. Vice President Biden
2. President Obama
3. Air Force Brigadier General Marshall Webb
4. Deputy National Security Advisor Denis McDonough
5. Secretary of State Hillary Clinton
6. Secretary of Defense Robert Gates
7. Admiral Mike Mullen, Chairman of the Joint Chiefs of Staff
8. National Security Advisor Thomas Donilon
9. Chief of Staff William Daley
10. Antony Blinken, National Security Adviser to Vice President Biden
11. Audrey Tomason, Director for Counterterrorism
12. John Brennan, Assistant to the President for Homeland Security and Counterterrorism
13. Director of National Intelligence James Clapper-

Waarom Geronimo?
Geronimo was een beroemde Indiaan die telkens ontsnapte en tenslotte werd gepakt.
Wikipedia:
Geronimo (16 juni 1829-17 februari 1909) was een Noord-Amerikaanse indianenleider, behorende tot de stam van de Apaches, meer bepaald de Chiricahua-Apaches. Zijn Apachenaam luidde 'Goyaałé' (hij die geeuwt). De naam Geronimo is hiervan een verbastering. Hij ontsnapte diverse keren uit het reservaat van San Carlos, dat door de Amerikaanse regering aan de Chiricahua-Apaches was toegewezen. Telkens werd hij door het Amerikaanse leger opgespoord, eerst onder de leiding van generaal George Crook (1883-1884), daarna onder de leiding van kolonel Nelson Miles (1884-1886).
Geronimo gaf zich uiteindelijk definitief over in september 1886, er was een troepenmacht van ongeveer 5000 man nodig om 36 indianen te vangen. Alle Chiricahua-Apaches werden naar Florida gedeporteerd. In 1894 werden ze 'vrijgelaten' en naar Oklahoma gebracht waar Geronimo zijn laatste jaren als boer en verkoper van souvenirs aan toeristen doorbracht. Ook werd hij er lid van de gereformeerde kerk. Geronimo's angst dat zijn volk zou uitsterven, was terecht. Destijds waren er meer dan 1.200 Chiricahua. Tegen de tijd dat ze werden vrijgelaten waren er nog 265 over. Volgens zijn naasten speet het Geronimo dat hij zich aan Miles had overgegeven en dat hij niet tot aan de laatste man het had uitgevochten in de Sierra Madre. Op een winternacht in 1909 viel Geronimo, toen 79 jaar oud, van zijn paard. Hij lag tot de volgende ochtend in een greppel en stierf een paar dagen later aan een longontsteking. Op zijn sterfbed somde Geronimo de namen op van zijn krijgers. Hij werd begraven op het Apache kerkhof van Fort Sill, te midden van 300 Chiricahua.