Ook joden keren zich tegen Wilders

Politiek
woensdag, 07 mei 2014 om 6:57
wilders florida
Wilders is altijd een afwijkende vreemdelingenhater geweest: fel niet westerse nieuwkomers, maar even fel joden. Meestal gaat afkeer van buitenlanders samen met afkeer van joden, zoals bij het Front National, FPÖ en UKIP. Het leverde hem steun op uit joodse kring, die in hem een verdediger van Israël zagen. Maar ook joodse organisaties keren zich nu van hem af.
„Het is verontrustend dat Wilders als een blad aan een boom is omgedraaid”, vindt CIDI-directeur Esther Voet in De Telegraaf. „Altijd heeft hij gezegd niet met extreemrechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch. Het is een glijdende schaal”, constateert Voet. De FPÖ, opgericht door oud-SS’ers, wentelt zich nog ’in het bruine verleden’, aldus Voet. „Zij zijn echt nog niet in het reine gekomen met het verleden. In Oostenrijk is de situatie echt heel anders dan in Duitsland. Joden hebben helemaal niets goeds te verwachten van de FPÖ”, zegt ze.
Wilders laat in een reactie weten ’niet bang’ te zijn om met extreemrechts in een hoek te worden geplaatst. Verder doet de PVV-voorman er het zwijgen toe. Wilders zoekt samenwerking met populistisch rechtse partijen in Europa om een blok te kunnen vormen in het Europees Parlement.