Bleker laat EU-miljoenen voor voedselbanken lopen

De voedselbanken in Nederland zien gouden bergen, schrijft het Nederlands Dagblad. Het kabinet hoeft alleen maar ‘ja’ te zeggen, en Nederland krijgt uit een Europees fonds 15 miljoen euro dat besteedt kan worden aan voedselpakketten.
Het geld voor voedselhulp komt uit een Europese pot, waar dit jaar 550 miljoen euro in zit. Het fonds werd opgericht in 1987, in de tijd van graanbergen en melkplassen. Deze overschotten werden door Europa gefinancierd en gedoneerd aan arme burgers in de lidstaten. Dat gaat voor een deel nog steeds zo. Maar omdat de bergen en plassen zijn geslonken, wordt met het grootste gedeelte van het geld (zo’n 400 miljoen) rechtstreeks producten op de Europese markten ingekocht.

En daar kan elke lidstaat aanspraak op maken. Van de 27 EU-landen profiteren er twintig van, waaronder het rijke Luxemburg, België (8 miljoen euro), Frankrijk (48 miljoen), Italië (66 miljoen) en Spanje (50 miljoen).
Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw hoeft alleen maar te zeggen: Nederland wil daar voortaan ook gebruik van maken en het wordt gratis naar Nederland gebracht.
Maar Bleker zegt dat niet. Hij blijkt in dit geval het braaftse jongetje van de klas. Want het geld moet volgens het ministerie besteed worden waarvoor het bedoeld is, en landbouwgelden zijn niet bedoeld voor sociaal beleid.

Bron(nen):   Nederlands Dagblad