Amerika overweegt het vuurpeloton terug te laten keren

In Wyoming zit één man in de wacht om door de staat te worden omgebracht, een 69-jarige moordenaar, en hij zou wel eens kunnen worden doodgeschoten. Amerika heeft de afgelopen decennia gedood met gif. Maar daar zijn steeds grotere twijfels aan. De ingrediënten zijn moeilijk te krijgen. En het gaat niet altijd goed, zoals onlangs nog bleek toen een gedode man nog 3 kwartier leefde. Vandaar dat in Wyoming, maar ook in Utah stemmen opgaan om te kiezen voor het oude en vertrouwde vuurpeleton. Een stuk bloederiger dan de gifdood, maar wel effectief binnen een paar seconden. "Het vuurpeleton is de meest humane wijze om de doodstraf te voltrekken," zegt congreslid Paul Ray,

Bron(nen):   Time  De Morgen    

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  “Het vuurpeloton is de minst inhumane wijze om de doodstraf te voltrekken”, zou ik hebben gezegd. Even afgezien of ik het ermee eens ben.

  Doodstraf is achterlijk, barbaars en middeleeuws. Hoort niet in een Westerse democratie thuis. Uiteindelijk komt er altijd wel een keer een onschuldig persoon voor het peloton en bovendien werkt het gewoon niet.

  http://www.amnestyusa.org/our-work/issues/death-penalty/us-death-penalty-facts

  Je begeeft je ook nog eens in bijzonder slecht gezelschap:
  http://www.amnestyusa.org/research/reports/death-sentences-and-executions-2013
  http://www.policymic.com/articles/86479/see-how-america-stacks-up-against-other-nations-on-the-death-penalty

 2. Templein

  Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat er voor de doodstraf niet dezelfde medicijnen gebruikt kunnen worden als bij ons voor euthanasie. (Los gezien van de verwerpelijkheid van doodstraf.)
  Er zou iets van die medicijnen geboycot zijn, een phenobarb preparaat(?)

  Wonderlijk. Kunnen ze dat in de VS niet zelf maken of iets in die geest? Op de een of andere manier geeft zo’n verhaal het gevoel dat we voor de gek worden gehouden. Maar waarom?

  • FritsB

   Medicijnen is het woord niet 🙂 maar u hebt gelijk: wie ooit voor een operatie onder narcose gebracht is weet hoe dat aanvoelt: binnen een paar tellen wegzakken in het duister. Na de operatie word je dan weer bij je positieven gebracht, voor een executie zou je op een redelijk schone manier gedood moeten kunnen worden, door b.v. een overdosis narcoticum. Koolmonoxide werkt ook zonder veel bijverschijnselen en is goedkoop; vroeger zijn heel wat mensen vredig gestorven aan kolendampvergiftiging. Die vielen in slaap en werden niet meer wakker. Maar ja, daarin zal het element van wraak wel niet voldoende tot zijn recht komen.
   Ik zag dat er ook weer werd geroepen om de guillotine. Heel effectief, maar zou echt niemand beseffen wat een vreselijke smeerboel dat geeft? Twee eeuwen geleden gaf dat niet, toen was alles smerig, maar daar kijken we nu toch anders tegen aan.

   (in antwoord op Templein)
 3. Meester Proper

  Voor moord en verkrachting is er maar één rechtvaardige straf: de ultieme. Nul procent recidive.

Reacties niet toegestaan