Europese verkiezingen in Groot-Brittannië: UKIP winnaar?

Niet alleen in Nederland, ook in Groot-Brittannië vinden vandaag de Europese verkiezingen plaats. Nog meer dan voorheen moeten de Britten niets van Europa hebben. Het verwachte opkomstpercentage van 35 procent is nog flink geflatteerd omdat tegelijkertijd voor de gemeenteraad wordt gestemd. As de opkomst meevalt, is de verwachting dat de mediagenieke Nigel Farage gaat winnen. De rechts-populistische Farage wil dat Groot-Brittannië uit de EU stapt en is net als Wilders fel tegen immigratie. Man van het volk Farage is niet zo'n man van het volk als hij wil doen voorkomen. Hij groeide op in het welvarende Kent en bezocht een dure privéschool, waarna hij als aandelenhandelaar in de Londense City werkte. Als Europarlementariër declareerde hij bovendien in tien jaar 2,5 miljoen euro aan extra onkosten. Hij wil onder andere hetzelfde belastingtarief voor iedereen, wat de armere Britten een flinke belastingverhoging zal opleveren. Voor de Britten is een stem op UKIP niet alleen een stem tegen Europa, maar ook tegen het Britse politieke establishment, dat veel te ver van het volk zou afstaan. Parlementsverkiezingen Dat de Britten ook voor het nationaal parlement op UKIP zullen stemmen is nog niet gezegd. Dan is de kans namelijk groot dat Labour de grootste wordt. Wellicht dat dan de UKIP-stemmers een strategische stem op de Conservatieven uitbrengen. Premier Cameron heeft zijn kiezers in ieder geval een referendum over het lidmaatschap van de EU beloofd.

Bron(nen):   The Guardian  NOS    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Oh, nu is Nigel aan de beurt?

 2. Robin

  Zucht… Geen man van het volk. Ja, en?

  • FritsB

   Het ergste is nog dat zodra hij zijn mond opendoet iedere Brit weet dat hij geen man van het volk is. En het kan ze niets schelen. De Volkskrant is toch ook niet van het volk? Integendeel.

   (in antwoord op Robin)
 3. malky

  Politici die zich anders voordoen dan ze zijn, het moet niet gekker worden.
  Voor je het weet gaan ze nog verkiezingsbeloften breken…

 4. harrr

  Nigel zou wel eens kunnen winnen, Wilders ook, accept it, alle pogingen om ze zwart te maken falen.

  De meest trieste van vandaag vond ik toch wel deze:
  https://twitter.com/LavieJanRoos/status/469360741053890560/photo/1

  {een stem tegen het Europese project is een stem op de fascisten – Arnon Grunberg}

  Die suffies lijken te vergeten dat ene raar gesnorde A.H.. een jaar of 70 geleden ook best wel druk was met 1 groot europa, en die was best wel fascistisch……..

  Overigens: Zodra ik, als europeraan, kan stemmen op de europeaan Nigel, dan pas heb ik vertrouwen in een democratische EU

  • AT

   Het nieuws is ondertussen dat de PVV op verlies staat. De pro partijen

   Daarnaast slaat uw referentie aan ene meneer A.H. natuurlijk nergens op aangezien deze niet bezig was met een groot Europa, maar met een groot Duitsland.

   Waarom zou u de EU als democratie pas vertrouwen als u op Farage zou kunnen stemmen? Dat is een Engelse vertegenwoordiger, dus wat is uw redenatie erachter? Dan zult u moeten accepteren dat landsgrenzen opgeheven worden.

   (in antwoord op harrr)
   • harrr

    Ik pareerde alleen naar de rare fascistenopmerking. Die gaat eerder de andere kant op.
    Daarnaast ze ik dat pvv zou kunnen winnen, lijkt erop van toch niet ..

    De EU wil toch af van landsgrenzen? Waarom dan niet pan-EU stemmen? Niet dat ik zo graag op farage wil stemmen maar het is best wel vreemd dat dat niet kan in de zgn “europese gedachte”

    Daarnaast realiseer ik me ook wel dat 1 persoon of 1 partij nu nooit meer macht kan krijgen dan 100% van afgevaardigden van dat land, Wel net zo handig voor de EU-“democratie”, in dat licht bezien snap ik het wel.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Vooralsnog is de doelstelling van de EU niet om landsgrenzen te schappen. Op zich ben ik het met u eens dat het mooi zou zijn om ook op buitenlandse politici te kunnen stemmen. Maar dan moeten deze standpunten hebben die een algemeen belang dienen. Mensen als Wilders en Farage hebben geen visie op de EU, alleen een visie op het eigen land.

     Dus om misverstanden uit de weg te helpen; de “Europese gedachte” is niet de ontkenning of verdwijning van soevereine lidstaten, maar internationale samenwerking binnen een sterk globaliserende wereld.

     (in antwoord op harrr)
 5. GewoonWillem

  Vind het een teken van zwakte als een politicus uithaalt naar een andere politieke partij. Kom liever zelf met standpunten die de kiezer doen overtuigen om er op te gaan stemmen.

Reacties niet toegestaan