Kabinet heeft meevaller van 1,6 miljard

Het tekort op de begroting zal dit jaar lager zijn omdat het kabinet een meevaller heeft van 1,6 miljard euro. Aan zorg wordt zeshonderd miljoen euro minder uitgegeven dan gepland en aan sociale zekerheid een miljard. Dat staat volgens de Volkskrant in de Voorjaarsnota, die woensdag uitkomt.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en het kabinet reserveren volgens de Volkskrant een groot deel van de meevallers voor wensen van de drie gedoogpartijen.

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Dan staan we nog maar voor slechts 453 – 1,6 = 451,4 miljard in het rood! Yoehoe!!!!!

  Oh wacht, hij gaat het uitdelen aan zijn vriendjes.

 2. Apekool

  Precies genoeg voor anderhalve maand rentebetalingen op de staatsschuld.

 3. Koper

  Het kabinet geeft dit jaar €257mld uit wat €14mld meer is dan de inkomsten. Deze eenmalige meevaller doet echt helemaal niks voor de staatsschuld van thans €453mld (!) en de reflex van de verslaafde overheid is onmiddellijk uitgeven. De maandelijke rente op de staatsschuld is al precies deze meevaller!

  • RhodBerth

   Goed nieuws! Snel ergens over klagen.

   (in antwoord op Koper)
   • Koper

    De politiek moet gewoon structureel minder gaan uitgeven dan dat er binnenkomt. Dit is als iemand in de schuldhulpverlening die z’n vakantiegeld gelijk naar de kroeg brengt om zijn vrienden te trakteren.

    (in antwoord op RhodBerth)
 4. Hannes

  Iedere ‘hardwerkende Nederlander’ zou volgens de verkiezingsbelofte van Rutte E1000,- krijgen.
  Hiervan kan nu dus E300,- snel worden overgemaakt en dan hebben we nog E700,- tegoed.

  • RhodBerth

   Die 1000 euro is allang uitgedeeld, namelijk vanaf 2014 gaat de arbeidskorting omhoog van 500 tot 1700 euro (+-), uiteraard is het programmapunt van de VVD in de compromissenstroom met de PvdA wel inkomensafhankelijk geworden. (maar dat is logisch)

   Nu heb je 3 mogelijkheden:
   1. je negeert de feiten en blijft doorzeuren over die 1000 euro tegen beter weten in
   2. je negeert het verder
   3. je geeft je ongelijk toe en gaat nu overal posten dat de VVD haar program nakomt.

   Het zal wel #1 worden.

   (in antwoord op Hannes)
   • Hannes

    Waar het natuurlijk om gaat is het feit dat deze lastenverlichting zo op geen enkele wijze meer zichtbaar is.

    Omdat via de achterdeur dit geld weer wordt weggenomen, hier zijn voorbeelden te over. Het is de VVD onwaardig om met dit soort verduisteringen mee te doen.

    Als je iets doet doe het dan zichtbaar, maak b.v. de benzine een dubbeltje goedkoper.

    Zelf heb ik geen Hypotheek toch betaal ik bij iedere liter benzine voor de hypotheekrenteaftrek. Een mede door de VVD in stand gehouden subsidieregeling.

    De VVD verkoopt abeidsethos, sprookjes en wekt valse moties op. Ze verloochenen hun afkomst en moeten steeds erg hun best doen om het uit te leggen.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Lekker vanuit jezelf gedacht!
     Als je in de politiek zou zitten zou je jezelf een zakkenvuller noemen, je wilt namelijk alleen maar belastingvoordeeltjes waar je zelf wat aan hebt.

     Net zo makkelijk kun je zeggen dat mensen zonder auto boos worden op jouw voorstel om de accijnzen belasting te verlagen.

     Het punt is, de VVD had als verkiezingsitem dat werkend nederland minder belasting hoefde te betalen. Dat wordt perfect uitgevoerd dmv een hogere arbeidskorting.

     Wees dan ook niet kinderachtig en geef het gewoon toe.
     Het is hier zo klaar als een klontje. Als je hier niet kunt toegeven kun je het nooit en ben je gewoon een beroepszeikerd.

     (in antwoord op Hannes)
     • Hannes

      Mensen zonder auto die alleen maar fietsen hebben voordeel van een lagere benzineprijs omdat producten in de supermarkt goedkoper worden. Het zou zelfs de economie kunnen aanjagen.
      De hypotheekrenteaftrek wordt bekostigd uit algemene middelen en komt onevenredig veel ten goede aan de hogere inkomens. Bovendien blijft de huizenprijs hoger dan de normale marktwaarde.
      Daardoor reis ik (zonder hypotheek) iedere dag van Utrecht naar Eindhoven omdat het financieel onmogelijk is om te verhuizen. Ik betaal dan mee aan de huizen van de rijken met ongeveer 10cent per liter.
      Ik mag dan wel op sommige stukken 130km/uur rijden.

      Niks zelfregulering van de markt, niks vrijheid van vestiging.
      De VVD staat als een huis voor het subsidiëren van de woningmarkt.
      Ik ben geen beroepszeikerd maar werk hard in de particuliere zorg en ben geen drogredenaar.

      (in antwoord op RhodBerth)
 5. zo maar iemand

  Gaan we dan nu eindelijk iets doen aan die verzorgingstehuizen? Al is het alleen al om die vergelijking ‘asielzoekers binnenlaten terwijl onze ouderen pyamadagen hebben’ van de PVV te tackelen?

  • RhodBerth

   Man man man, dat gezeur met die karikaturen van verzorgingshuizen. Overal gebeurt weleens iets. Maar dat gejammer om van een uitzondering die ooit eens ergens voorkwam een doordrammend argument te maken past meer bij kleuters dan bij volwassenen met stemrecht.

   Maar goed, aan u de eer, de meeste nederlanders doen niet aan vrijwilligerswerk en geven gemiddeld zo’n 30 euro per jaar aan goede doelen. Dus laat zien dat u een beter mens bent, meldt u aan als vrijwilligers of geef aan een goed doel dat ouderen ondersteunt. Verbeter de wereld en begin bij uzelf.

   Maar stop toch met die nonsense van het vergelijken van binnenkomende asielzoekers met pyamadagen. Mijn 3 jarige dochter heeft betere redenatie vermogens. Oh nee, ze is 2.

   (in antwoord op zo maar iemand)
   • zo maar iemand

    Wellicht ten overvloede, ik heb het over het tackelen van het PVV-argument.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     staat genoteerd 😉
     Het leek mij meer een omzichtige poging om je te distantiëren van de PVV en tegelijkertijd hun pyjamadagargument wel te omarmen 😀

     (in antwoord op zo maar iemand)
   • Apekool

    Over goede doelen:

    Via de belastingdienst wordt ik ieder jaar weer gedwongen flink bij te dragen aan allerlei ‘goede doelen’ waarvoor ik niet kan kiezen door belastingvrijstellingen die zij krijgen.

    Hetzelfde geldt voor allerlei andere maatschappelijke organisaties tot en met enge islamschooltjes en streng gristelijke brainwashers.

    Dan hebben we nog de verschillende loterijen – je weet wel, staatsgestuurde bedrijfjes waar de oprichters en uitbaters schatrijk van worden – die ook bijdragen doen aan die ‘goede doelen’, wederom zonder belasting af te dragen,.

    Kom bij mij dus niet aan met zo’n zogenaamd lage bijdrage per persoon zolang dit via de nivelleren-is-een-feest methode gefinancierd worden.

    Poeh, moest ik even kwijt… daarbuiten heb je gewoon gelijk: doe iets positiefs 😉

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Helemaal eens met het ‘goed doen in mijn naam’
     Laat burgers zelf beslissen naar welke goede doelen hun geld gaat. Desnoods geef je iedereen een keuze; als je zelf je doelen uitkiest krijg je 0,2 procentpunt korting, anders gaat 1% van je inkomen via de staat. Als burgers zelf geven kunnen ze zelf ook controleren en gaat zonder bureaucratie en regelzucht van de overheid.

     Verder vind ik goed doen iets wat je doet in je eigen tijd of van je netto salaris. (een uur bejaarden helpen als bedrijfsuitje in de tijd van je baas is ook zoiets…. al is het een prima initiatief).

     Maar inderdaad, hoe meer ‘goeds’ de overheid doet in de naam van haar burgers, hoe groter de hekel mensen krijgen aan de overheid en de goede doelen.

     Islamscholen of gristelijke brainwashers (wie wast er geen breinen van christenen? wat is neutraal?) zijn gewoon onderwijs. Het is een groot goed dat iedere ouder de keuze mag maken over de identiteit van de opleiding van hun kind, en dat de overheid dat niet voor ons doet. Een islamschool is niet duurder dan een openbare school (of zou dat niet mogen zijn). En die brainwashouders betalen ook mee aan het openbare onderwijs. What’s next? Dat mensen op zondag niet naar de kerk mogen gaan met hun auto omdat jij niet wil opdraaien voor zwarte kousen die op jouw belastingasfalt rijden naar hun kerk? Sorry, waar je liberaal bent in je ‘laat mensen zelf kiezen wat ze geven’ ben je ineens communistisch in je ‘geen geld naar bijzonder onderwijs, laat de staat kiezen’

     Wel consequent blijven hé 😉

     Maar mijn punt is gewoon, (en daar ben je het zie je laatste regel mee eens): dat eeuwige gezeur en gezever!

     (in antwoord op Apekool)

Reacties niet toegestaan