Ophef om uitspraken van nieuwe Justitieminister over handhaving coronaregels

Dilan Yeşilgöz (VVD), de kersverse minister van Justitie, wilde gisteren niet zeggen dat coronaregels gehandhaafd moeten worden. Coalitiegenoot D66 reageert verbolgen. Ook de VVD zelf eist toelichting.

Yeşilgöz: "Naleving is wel meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie daar rond moet gaan lopen. Uiteindelijk, corona, hoe je het ook wendt of keert, is iets wat we gezamenlijk moeten gaan aanpakken. Dus het is echt aan de mensen zelf om zich aan die regels te gaan houden. Je doet het ook voor je eigen gezondheid en je omgeving."

Ze herhaalde op de nadrukkelijke vraag om handhaving: "Er zal als - en dat geldt natuurlijk voor elke maatregel en regel - als we iets hebben afgesproken en je houdt je er niet aan, dan kan er gewoon gehandhaafd worden. Maar uiteindelijk met corona, ik ga het toch weer tegen u zeggen, het gaat ook over onze eigen verantwoordelijkheid en onze eigen rol daarin."

Coalitiepartij D66 noemt het "een onverstandig signaal" en zegt: "Als de minister die oproep al niet doet, hoe moeten burgemeesters zich dan gesteund voelen?" D66-Kamerlid Hanneke van der Werf reageerde: "Het is belangrijk voor politie en boa's dat ze zich gesteund voelen door een duidelijke oproep van de minister. Het beleid staat of valt met de bereidheid om te handhaven."