Paul Kalma: “De PvdA verkeert nu echt in een existentiële crisis”

Voor PvdA-veteraan Paul Kalma staat het allerminst vast dat de PvdA de crisis waarin de partij verkeert zal overleven. "De partij verkeert in een existentiële crisis. Het kan nog goed komen, maar dat staat allerminst vast. De crisis waarin de PvdA verkeert is dieper dan ooit." Kalma, oud-kamerlid en oud-directeur van de Wiardi Beckmanstichting, sprak op een bijeenkomst in De Nieuwe Liefde in Amsterdam waar door linkse prominenten werd gesproken over de mogelijkheden voor de PvdA om weer op te krabbelen uit de benaderde positie. Sinds een eeuw heeft de PvdA en zijn voorganger de SDAP niet zo slecht gescoord als de PvdA bij de laatste twee verkiezingen deed. Volgens Kalma heeft de partij bij de formatie het risico voor lief genomen om onherkenbaar te worden voor de eigen achterban. En dat is dan ook exact wat er is gebeurd: de traditionele aanhang is massaal weggelopen. Op de avond in De Nieuwe Liefde verklaarde één prominent partijlid, Bert Vuijsje, dat hij nu toch echt zijn lidmaatschap gaat opzeggen. "Tot nu toe ging ik er van uit dat er altijd wel een betere reden zou komen om mijn lidmaatschap op te zegge. Maar na meer dan 40 jaar ga ik nu de voorzitter een brief sturen om mijn lidmaatschap te beëindigen."   De video van het hele programma, met bijdragen van Kalma, NRC-journalist Thijs Niemantsverdriet, WBS-directeur Monica Sie, Ewald Engelen en toekomstig voorzitter van de Jonge Socialisten Bart van Bruggen  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Desperanto

  Het probleem voor de PvdA is de vraag wie de achterban eigenlijk vormen. De traditionele achterban is er bijna niet meer. De ideologische veren zijn afgeschud om acceptabel te blijven voor de naar rechts opgeschoven stemmers. (Het dilemma van elke sociaal-democratische partij; zorg dat de mensen het materieel goed krijgen wat weer zorgt voor een naar rechts opschuiven van die mensen.)
  Gezien de globale en lokale neo-liberale ontwikkelingen zou de PvdA er goed aan doen om het verenpak weer aan te trekken in plaat van achter de neo-kapitalistische muziek aan te lopen.

  Dat is het enige dat de PvdA nog zou kunnen redden. Ik vrees dat het niet zal gebeuren. De PvdA zit vol met mensen die hun belangen niet in die richting hebben. Tijd voor een nieuwe lichting bevlogen politici.

 2. Paulraw

  ´Op de avond in De Nieuwe Liefde verklaarde één prominent partijlid, Bert
  Vuijsje, dat hij nu toch echt zijn lidmaatschap gaat opzeggen´

  Mooi.

  Weer een salonsocialist minder.
  Bert Vuijsje ,was dat niet de grachtengordel-champagne slurpende man uit het boek van Robert Vuijsje ´Alleen maar nette mensen´?

Reacties niet toegestaan