Waar blijven de miljarden: boekhouding NAVO geheimzinnig

Niemand weet wat de NAVO met zijn miljarden doet, behalve vermoedelijk de NAVO zelf. Ieder land, ook Nederland, draagt geld bij aan het bondgenootschap, maar wat er met dat geld gebeurt weten ook de parlementen niet. De oorzaak is een rammelende boekhouding en het bijna standaard drukken van het stempel 'geheim' op uitgaven. Dat schrijft De Volkskrant op basis van een rapport van de Rekenkamer dat vandaag verschijnt.
 'Misschien verspilt de NAVO heel veel, of komen ze veel tekort. We hebben geen idee', zegt Rekenkamer-president Saskia Stuiveling. De ondoorzichtige boekhouding bij het militaire bondgenootschap ligt politiek gevoelig, omdat de defensiebegroting van vrijwel alle NAVO-landen onder druk staat. Als niet bekend is hoeveel van het Nederlandse defensiebudget exact aan de NAVO wordt besteed en of het geld effectief wordt uitgegeven, dan is ook niet duidelijk of daarop bezuinigd kan worden. Of dat er juist meer geld bij moet.
 
 

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Karl Ruprecht Kroenen

    Ja ,maar het is geheim ,dus gissen heeft geen enkele zin.

  2. Meester Proper

    Natuurlijk is de boekhouding geheimzinnig. Wij kunnen niet aan de Russen laten weten hoeveel wapensystemen we precies hebben en in welke landen ze allemaal staan.

  3. Heldoppantoffels

    Wat is er tegenwoordig überhaupt nog transparant als het betrekking heeft op overheden? Zo heel anders ligt de situatie voor de burger, wij mogen privacy en rechten opgeven.

Reacties niet toegestaan