Zelenski: Kwestie van tijd tot er Russische raketten op NAVO-grondgebied vallen

De Oekraïense president Zelenski waarschuwt in een videoboodschap op Facebook: "Als jullie ons luchtruim niet sluiten, is het slechts een kwestie van tijd totdat Russische raketten op jullie grondgebied vallen, op het grondgebied van de NAVO."

Zijn uitspraken volgen op de Russische aanval op een militaire basis vlakbij de Poolse grens, waarbij zeker 35 mensen om het leven kwamen. Een hoge Russische diplomaat had gewaarschuwd dat Moskou buitenlandse zendingen van militair materieel naar Oekraïne als 'legitieme doelen' beschouwde.

De Verenigde Staten en de NAVO sturen regelmatig personeel richting de trainingsbasis, ook wel bekend als het International Peacekeeping and Security Center, om Oekraïense militairen op te leiden. De faciliteit heeft ook internationale NAVO-oefeningen georganiseerd. Slechts enkele weken voordat de oorlog begon, trainden leden van de Florida National Guard daar.

Zelensky wenst al langer dat de NAVO een no-flyzone boven Oekraïne instelt, waarmee Russische gevechtsvliegtuigen uit het land kunnen worden geweerd. Maar de NAVO geeft vooralsnog niet toe, uit vrees dat het conflict dan verder escaleert.