Zware straf dreigt voor Russische oppositieleider Navalny in schijnproces

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is in Rusland veroordeeld voor fraude en minachting van een rechter. Er is dertien jaar extra celstraf tegen hem geëist. De exacte strafmaat moet nog worden bepaald.

Navalny zit al ruim een jaar vast en zou in 2024 vrijkomen, maar dat gaat nu niet door. Mensenrechtenorganisaties benadrukken dat hier sprake is van een politiek proces. Getuigen zouden onder zware druk zijn gezet of misleid. De rechter zou in direct contact staan met de inner circle van Poetin.

De oppositieleider kan nu worden verplaatst naar een nog strengere strafkolonie, waar hij verder monddood wordt gemaakt. Ook vreest hij voor zijn leven, na eerdere mislukte moordpogingen.

NOS-Correspondent Geert Groot Koerkamp legt uit: "Het was van tevoren wel duidelijk waar dit op zou uitdraaien, wat dat betreft is er een soort gelatenheid. Maar het is natuurlijk een grote klap voor de Russische oppositie in zijn geheel. Navalny is de belangrijkste en eigenlijk de enige oppositieleider die de Russen nog kennen. Hij had veel aanhang en wist honderdduizenden mensen op de been te brengen.

Sinds het moment dat hij is opgesloten, zie je dat zijn beweging van alle kanten wordt ondermijnd. Zijn organisatie, die onderzoek doet naar corruptie, is aangemerkt als extremistisch. Veel medewerkers hebben het land moeten verlaten, sommigen zijn opgepak."