Tweede Kamer: “Waarom duurt schrappen btw op groente en fruit zo lang?”

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat de btw op groente en fruit zo snel mogelijk moet worden geschrapt. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil pas voor de zomer actie ondernemen.

Zowel oppositie- als coalitiepartijen snappen niet waarom dit zo lang moet duren. In een debat over de gezondheid van de bevolking kreeg de staatssecretaris veel kritiek over zich heen. Hij doet volgens hen te weinig om overgewicht, alchoholgebruik en roken te verminderen.

Sinds het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 is volgens het CBS niet veel veranderd. Het beleid is 'te langzaam, te vrijblijvend en te versnipperd', volgens de Kamer. "Toon lef en snelheid", zei PvdA-Kamerlid Songül Mutluer.

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil dat de btw op groente en fruit zo snel mogelijk op 0 procent wordt gezet. "Het is zonde om daar lang op te wachten." Er is onnodige vertraging door onduidelijkheid over producten in het 'grijze gebied'. “Iedereen weet wat vers fruit en verse groenten zijn. Schaf om te beginnen daar de btw op af”, geeft de liberaal aan. Dan kan de discussie over het grijze gebied later worden gevoerd.

Pas voor de zomer komt Van Ooijen hierop terug, zo sprak hij in het debat. Er ligt dan een voorstel tot invoering van de suikerbelasting, zoals in het coalitieakkoord beschreven. Dit wordt waarschijnlijk een progressieve belasting, waarbij meer suiker ook meer belasting betekent, in producten als frisdrank en snoepgoed.