Moestuintjesgate: Jetta Klijnsma definitief ontmaskerd als onbenul

Het leek een slimme zet van de PvdA: een staatssecretaris op sociale zaken met een handicap, van wie niemand kon betwijfelen dat ze begaan is met de zwakste schouders. Klijnsma loopt achter een rollator en verplaatst zich met een tandem, met voorop een ambtenaar, dus hoe dichterbij kun je komen bij de zwakken in de samenleving. Wat bij de typecasting kennelijk over het hoofd is gezien dat Klijnsma niet zo slim is. Ze stapelde fout op fout en werd langzaam aan meer bekend door haar gepruts dan door haar rollator. Zaterdag heeft ze het laatste restje vertrouwen verspeeld. Ze opperde dat ouderen die niet rond kunnen komen een moestuintje moeten beginnen. Dan kunnen ze hun schamele inkomen aanvullen met sla en prinsessenbonen. Op de sociale media wisselden vermaak en verontwaardiging elkaar af. Met een verwijzing naar de verkiezingsslogan van de sociaaldemocraten: 'Als je je eigen boontjes kan doppen, ben je sterk en onafhankelijk.' Publiciste Asha ten Broeke: 'Ah, ik zie dat de PvdA nog steeds druk bezig is met zichzelf opheffen.' Voormalig PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens: 'Dus de baas van de genationaliseerde bank kondigt een loonsverhoging van 20 procent aan en pensioentjes moeten aangevuld met moestuin.' CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: 'Klijnsma publiceert geen pensioenplan, maar een moestuinplan. Beetje de weg kwijt.' PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman noemt de uitspraken van Klijnsma in het lokale Utrechtse debatprogramma Limes030 'stom'. 'Mensen moeten niet afhankelijk zijn van een moestuin, dat is belachelijk.' Het kan ook politieke gevolgen krijgen. SP-woordvoerder Paul Ulenbelt wil Klijnsma morgen in het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de tand voelen over de zaak. 'Ze is van het tuinpadje af. Dat werkt bij veel mensen op de lachspieren, maar ik ben bang dat ze het bloedserieus meent. Alleen al dat je zoiets kunt bedenken! Het getuigt van enorme onbenulligheid. En dan te bedenken dat deze vrouw verantwoordelijk is voor onze pensioenen.'

Bron(nen):   AD      

31 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Hans H

  Dat je niet van tevoren kunt inschatten wat de impact is van een uitspraak als deze en binnen de context van het huidig tijdsgewricht, demonstreert dat Klijnsma de zoveelste politicus is die tijjdens zijn of haar politieke carriëre van de dagelijkse werkelijkheid losgezongen is geraakt.

 2. Jannie Ooms

  Klijnsma was in Den Haag al nooit wethouder geworden als ze die handicap niet had gehad, die ze met haar veel te blije lach goed weet uit te venten.

  Het idee alleen al dat ze zich, nu ze staatssecretaris is, op een tandem door Den Haag laat vervoeren, is te tenenkrommend en tegelijkertijd irritant voor woorden.

  Klijnsma is nu echt door het ijs gezakt. Het is een gotspe dat deze vrouw beslist over de toekomst van de pensioenen in Nederland.

 3. AT

  Ehm ok mensen. Klijnsma is inderdaad niet bijster slim bezig met dit soort opmerkingen en moet in de politieke arena aangepakt worden. Maar haar nu met haar handicap om de oren te slaan getuigd ook bepaald niet van eloquentie. Dan kunnen we elke politicus met een grote neus, lui oog, gebleekt haar of overgewicht wel even pakken daarop. WEL.nl krijgt nu wel heel erg de sfeer van Geenstijl. En Geenstijl pretendeert in ieder geval niet ‘welingelicht’ te zijn.

  • Meester Proper

   Je muist het punt. De PvdA benoemt maar al te vaak bestuurders louter vanwege hun afkomst, seksuele voorkeur, huidskleur of handicap. Als excellentie Klijnsma niet gehandicapt was geweest had ze echt geen carrière gemaakt bij de sociaaldemocraten, daar mist ze de verstandelijke vermogens voor.

   (in antwoord op AT)
  • Rinus57

   Mensen als Kleinsma lokken deze discussie over zichzelf af , en oplettend en adrem reageren is fijn een vorm van democratie met de vrijheid van vrije meningsuiting .

   (in antwoord op AT)
 4. Henri Bik

  Kleinsma geeft een goed advies: als je gepensioneerd bent en veel tijd, maar weinig geld hebt is het inderdaad verstandig om een moestuintje te doen. Lekker in de buitenlucht aan de slag en geld besparen door je eigen groentes te eten. Wij eten onze eigen onbespoten tomaten van juli tot december en beleven daar veel genoegen aan.

  Het dedain, waarmee politiek Nederland op deze uitspraak reageert laat zien hoever veel Nederlanders van natuurlijk leven vervreemd zijn. Men denkt dat geld van de overheid moet komen en groenten uit de supermarkt. Gelukkig is er nog een heel legioen volkstuinders die er anders over denken en zijn er nog veel boeren, die beter weten.

  • AT

   In veel landen is het de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, ook ik zou graag mijn eigen groente te verbouwen in een stadstuin. Maar het moet niet als dé oplossing aangedragen worden. En zeker voor een ‘socialistische’ partij is dit raar. Het natuurlijk leven is wat mij betreft een andere discussie dan de discussie over een oudedagvoorziening. Maar het is best mogelijk dat dit een stap is naar een communistische partij. Bevolking aansporen zelf te gaan boeren zodat de staat het vervolgens weer kan afnemen en ‘eerlijk verdelen’.

   (in antwoord op Henri Bik)
  • FritsB

   Het was niet eens een advies. Ze zei dat wie niet rondkomt met zijn pensioen naar mogelijkheden moet zoeken om dat aan te vullen. “Ik ken mensen die voor zichzelf een moestuin zijn begonnen”. Of het veel scheelt in de kosten van levensonderhoud kan ik niet beoordelen, maar het is daarnast een zinnige tijdsbesteding. In mijn woonplaats zijn verscheidene wijkmoestuinen en in mijn jeugd hadden mijn ouders, wonend in een flat, ook een volkstuin; dat was in Rotterdam. Gezonder dan in de kroeg hangen of sport kijken op de televisie.

   (in antwoord op Henri Bik)
  • Rinus57

   Zeker nooit verder gekomen dan uw landelijke voordeur.

   (in antwoord op Henri Bik)
  • harrr

   Jij slaat de plank toch wel volledig mis.
   Maar ik ga er vanuit dat dat jij niet eerst met de je rollator de lift van het verzorgingstehuis in moet strompelen alvorens je verder kan afreizen naar je volkstuin, alwaar je de rollator parkeert tegen het prikkeldraad voordat je die 100m2 om gaat spitten.

   De realiteit is dat bejaarden al blij zijn dat ze bij de groenteboer kunnen komen.

   (uitzonderingen daargelaten)

   (in antwoord op Henri Bik)
  • Pietje_Precies

   kom ook eens naar de Grote Stad. 5hoog3achter heb je een plantenbak aan je balkon hangen. Volkstuinen? probeer er maar eens tussen te komen! dat is voor de happy few hoor. er zijn meer pensionado-huishoudens dan volkstuinen. Ik heb onlangs ingeschreven. ze zeggen niet eens hoe lang de wachtlijst is om je niet te ontmoedigen. Basically moeten er eerst een 20tal doodgaan voor er weer een plekkie is.

   (in antwoord op Henri Bik)
 5. zo maar iemand

  ‘Aalmoestuin’ las ik. Daar moest ik ondanks alles erg om lachen.

 6. kletsmajoor

  Typerende reactie van de politiek (PvdA, SP, CDA): elk kansje pakken om anderen op hoge, denigrerende toon de morele maat te nemen, i.p.v. inhoudelijk op de zaak ingaan. Kleinsma ziet het probleem van de houdbaarheid van het pensioenstelsel onder ogen. Met dit -mislukte- grapje over een moestuintje wil ze m.i. de aandacht vestigen op de (veel) lagere pensioenen in de toekomst. Dit probleem wordt nu nog gemaskeerd door de rekenrente die veel hoger is dan de reële rente en de (tijdelijk) absurd hoge beurskoersen. Vorige week nog liet Mario Draghi van de ECB weten dat hij de rente nog lang laag zal houden, hetzelfde liet de Amerikaanse Centrale Bank weten. Over de lange termijn gaat die lage rente veel pijn doen voor de pensoenfondsen en zullen de pensioenen omlaag moeten. (Eigenlijk moet je zeggen dat er nu nog te hoge pensioenen worden uitgekeerd en dat gaat ten koste van de pensioenen van de jongeren in de toekomst.)

  • marianne martens

   Ken genoeg gelijkgestemden die meer willen betalen, ook al is het zuur, ook al willen sommige fondsen 100- den euro’s inhouden, ook zijn diezelfde fondsen medeschuldig aan dit debacle, ook al zijn we met zijn allen schuldig aan de Hossana- jaren. De naarlingen zitten bij de Centrale Banken etc. Een leek op economie gebied, die inderdaad wel weet dat lage rentes hele maatschappijen raakt

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Rinus57

   Als er 1000 miljard euro in de pot zit , kan men niet spreken over verlaging , zit genoeg in om vele generaties van pensioen te voorzien.
   De issue is n.l. zelf willen graaien uit de ruif om de fouten vanuit de regering zijn begroting op te lossen , vorm te geven.
   Dit heeft een mede PVDAman ( Wim Kok ) met toendertijd paarse kabinetten ook al gedaan .
   Flink miljarden guldens geroofd in die tijd , en nooit teruggegeven.
   Nu bied een mede partijgenoot om de zaak te verbloemen een moestuintje aan .
   Ik blijf het een schande vinden , opzouten met deze demagoog.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • marianne martens

    dank rinus57, helemaal gelijk, wond me er toen al vreselijk over op, roven van de gewone mens.Tijdens partijtjes met stalende zon,blauwe lucht, wijn en een zwoele wind verkondigde ik dat `Kok voor geen meter deugt, ze keken me aan alsof ik stapelgek was geworden, toch doorgegaan, heb hele studies gemaakt van gedrag en wat hij zei over de samenleving. In de auto via de radio ” iets over veren” weggooien, het was alsof ik in de rug was aangevallen. Nog 10.x jaren met tegenzin op deze partij gestemd. het is nu over.

    (in antwoord op Rinus57)
    • Rinus57

     Weet u Marianne na het pensioen debacle is er een parlementaire equette geweest waarbij Kok en maatjes met naam en toenaam zijn verhoort en allen deden een plas en alles bleef zoals het was .
     O wee als u of ik fraudeer , dan maken ze ons het leven zuur , bij hun gaat er zand erover en word alles glad gestreken en vervullen hele lucratieve bij baantjes als commissaris van dit of van dat , maakt niet uit wat , geld stinkt niet voor Kok bij Shell zeer zeker niet.

     (in antwoord op marianne martens)
   • Betweter

    Dat er 1.000 miljard in de pensioenpotten zit, betekent helemaal niet dat er genoeg is!
    Dat is nou een typische kortzichtige manier van redeneren redeneren, net zoals die bij veel PvdA (Klijnsma) voorkomt. 1.000 miljard is inderdaad een heleboel geld, maar als er 1.001 miljard nodig is om aan de pensioen aanspraken te voldoen, dan is het simpelweg te weinig.
    De overheid heeft in het verleden inderdaad wat trucs uitgehaald met het ambtenaren pensioenfonds. Destijds hadden de vakbonden en hun leden daar ook geen problemen mee, omdat ze liever loonsverhoging kregen. De vakbondsleden die graag die loonsverhoging hebben geaccepteerd moeten nu daarom ook niet zeuren als ze te weinig hebben gespaard voor het pensioen dat ze zichzelf hebben toegekend (wellicht was dat wat te optimistisch en hoopt men die kosten nu op een andere generatie te verhalen ….).

    (in antwoord op Rinus57)
    • Rinus57

     Maar als er 1.001 miljard nodig is om aan de pensioen aanspraken te voldoen, dan is het simpelweg te weinig. ( uw reactie )

     Met alle respect , aanspraken maken op het pensioen doen wij zelf , ook zelf voor gespaard na 45 jaar hard werken , en genoeg is ook genoeg .
     De regering heeft alleen maar oog voor deze royale pot en houd graag een verkeerde rekenformule er op na .
     Als 1000 miljard erin zit en deze is ruim voldoende , hoeft de regering er geen 1000 plus één om te stelen van te maken .
     De dekking word automatisch elke maand aangevuld aan premie dus waar praat men dan over .
     Slimme dieven ( de banken die ook de veroorzakers zijn van de kredietcrisis ) hebben natuurlijk verkeerd gegokt met ons geld en hebben teveel op zeer vette bonussen gerekend.
     Dus houd a.u.b. op over de rekensommen , daar zijn de Haagse elite in het pluche meester in
     Wij stammen nog van het soort dat hoofdrekenen nog met het hoofd gedaan werd en niet met een zak Japanner .
     Hetzelfde als een oeverloos gewauwel van wel of geen genoeg winst maken .
     Als men 100 miljoen winst maakt in het ene jaar en men maakt 50 miljoen in het andere jaar , is het nog steeds winst , en geen verlies van 50 miljoen .
     Het is maar net hoe de rupsjes nooit genoeg het interpreteren .
     Dan word het toch dat jaar een Porsche of Ferrari minder kopen .
     Een beetje voor de miljonairs de tering naar de nering zetten .
     Begrijp mij goed , ik ben absoluut niet jaloers op slimme rijke handelaren , ieder zijn vak en zijn kunde , en wij kunnen niet allemaal miljonair zijn maar ik word woest op respectloze graaiers en parasieten op andermans zak.

     (in antwoord op Betweter)
 7. André Somers

  Het nare is dan nog: de meeste mensen voor wie dit relevant zou kunnen zijn, zullen niet op eigen grond een moestuintje kunnen beginnen. Die zitten in een flatje ergens, en zijn dus aangewezen op een volkstuintje. En net als voor veel andere zaken in de samenleving waar de zwakkeren van afhankelijk zijn, krijg je ook bij deze volkstuintjes weer te maken met wachtlijsten.

  • Lemetje

   Dus: inschrijven als je jong, baby of jong volwassene, bent of de inschrijving van het bejaardenhuis omzetten.
   Ik ben al druk aan het oogsten van mijn tuintje wat ik sinds vijf jaar heb; net op tijd.

   (in antwoord op André Somers)
  • Pietje_Precies

   dat is nou juist het erge. ze heeft werkelijk geen enkel benul waar ze het over heeft! dit is niet zomaar een uitglijder, hiermee heb je jezelf volledig gediskwalificeerd. Bovendien besmeurt ze het ambt van haar collega’s. Blijkbaar kun je als halve zwakzinnige toch staatssecretaris worden

   (in antwoord op André Somers)
 8. Bataaf

  Isoleren,voordat ze meer onzin uitkraamt.

 9. Allard

  Ik ben voorstander van het preventief ruimen van dit kabinet.

 10. WildersFanBoy

  Ik geloof daadwerkelijk dat we geregeerd worden door een stelletje zwakzinnigen..

 11. anoniem

  kleinsma en wilders mogen wel dood.

Reacties niet toegestaan