Wie geen Nederlands leert spreken raakt zijn uitkering kwijt

Het is misschien wel de grootste ergernis van autochtonen in het integratiedebat: dat er mensen zijn die hier tientallen jaren geleden kwamen wonen en nog altijd geen Nederlands spreken. In het regeerkakkoord was bepaald dat het kabinet de bereidheid Nederlands te leren wil koppelen aan het recht op een uitkering. Vandaag wordt een wetsontwerp daarover vermoedelijk vastgesteld in de ministerraad. Gemeenten kunnen mensen die zich niet inzetten om Nederlands te leren, gaan korten op hun uitkering. In eerste instantie gaat het om een korting van twintig procent, na een half jaar is dat veertig procent en als er na een jaar geen verbetering zichtbaar is, kan de uitkering helemaal worden ingetrokken.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Je kan de doelgroep op deze manier heel makkelijk onder druk zetten, omdat geld boven alles gaat.

 2. Zmirlap

  Logisch!

 3. Volledig

  Nu eens zien hoe discriminatoir deze regel gaat worden geïnterpreteerd en gaat worden uitgevoerd.

  • Kopje thee

   Ik neem aan dat gewoon NT1 niveau wordt verondersteld. Maar het is een symboolmaatregel. Zelfredzaamheid zou het sleutelwoord moeten zijn. Van hier werkende/studerende Amerikanen, Aussies en Kiwi’s, wordt gewoon geaccepteerd dat ze hun eigen taal blijven spreken. Verder spreken de Nederlandse jihadisten allemaal hun Nederlands, dus ‘n garantie op integratie o.i.d geeft het ook niet.

   (in antwoord op Volledig)
  • André Somers

   Dat is al begonnen met de foto bij dit artikel natuurlijk… Goede kans dat deze jongedame beter Nederlands spreekt dan de gemiddelde Hagenees uit Duindorp (om maar eens wat te noemen).

   (in antwoord op Volledig)
 4. Bart Matthesius

  Lijkt me prima. Als je niet wilt praten met de mensen om je heen woon je op de verkeerde plek.

 5. malky

  Dat is lekker, met een jaartje geen uitkeringen meer in de provincies Fryslân en Limburg.

 6. Rinus57

  Er staat beschreven , men verblijft al enige jaren in Nederland , dan is wat mij betreft voor deze mensen bijna een jaar speling geven veel te lang .
  Geef ze zolang als zij hier verblijven ( al enige jaren hé ) dan geen heel jaar de tijd .
  Als een bijstand uitkeerder van een VVD politicus in zijn kamer voorstel al niet op vakantie mag , laten ze dan hier ook eens naar kijken .

 7. Bataaf

  Het is toch te gek voor woorden,dat mensen met een nederlands paspoort het
  nederlands niet beheersen.

 8. Tim66

  Dus alle allochtonen met een uitkering ,wordt verplicht een taal examen te doen?en bij een onvoldoende metteen geen uitkering!!!!!
  Dit lijkt me meer populistisch gelul van onze huidige regerings partijen VVD en PvdA ,die de groep Wilders stemmers naar zich toe wil trekken.
  We zijn al decennia bezig miljarden te steken in deze doelgroep,om iedere keer weer tot de conclusie te komen dat het water na de zee dragen is,of geld gooien in een bodemloze put!
  Dit geld was beter besteed aan de zorg voor ouderen,of de burger minder belasting te laten betalen.

 9. PaulusJ

  De kippen kunnen de vos in het kippenhok wel verlicht leren kakelen, het blijft een vos. En die wil niet kakelen, die wil kippepootjes!

Reacties niet toegestaan