Terrorismecoördinator waarschuwt voor DENK en PVV

Nationaal terrorismecoördinator NCTV heeft de afgelopen jaren in het geheim gerapporteerd over „polariserende” politieke partijen. In vertrouwelijke berichten aan gemeenten, politie, ministeries en buitenlandse inlichtingendiensten wordt Denk een spreekbuis voor moslimfundamentalisme genoemd. De PVV draagt volgens de NCTV bij aan „radicalisering”. Dat blijkt uit 159 interne berichten die zijn vrijgegeven na een Wob-verzoek van NRC.

In zeker zes nieuwsbrieven wordt Denk behandeld. Zo waarschuwt de NCTV in 2017 dat de partij het idee uitdraagt dat moslims in Nederland anders worden behandeld dan niet-moslims. „Dit kan wantrouwen aanwakkeren jegens de overheid en voedt mogelijk antidemocratische tendensen.” 

Volgens de NCTV is de PVV steeds meer een spreekbuis voor extreem en anti-democratisch rechts. Waar extremisten eerder van PVV-bijeenkomsten werden geweerd, laat de partij hen in 2018 toe op een manifestatie in Rotterdam. „Bij extreem-rechtse actiegroepen kan deze ‘acceptatie’ worden gezien als een overwinning en als een bevestiging van hun gelijk dat steeds meer van hun ideeën blijkbaar door een gevestigde partij als de PVV zijn overgenomen”

De PVV en Denk zijn boos over deze 'inmenging'.

Bron(nen):   NRC