Mislukking Vogelaar gevolg van fatale rekenfout

Een simpele rekenfout heeft ervoor gezorgd dat het ministerschap Wonen en Wijken van Ella Vogelaar (PvdA) in 2007 en 2008 op een ramp uitdraaide. Dat zei haar directe voorganger Pieter Winsemius (VVD), die vijf maanden als minister verantwoordelijk was voor volkshuisvesting. In het regeerakkoord werden twee verschillende posten bij elkaar opgeteld die niet hadden mogen worden opgeteld. Zo kreeg Vogelaar het idee dat er geld in overvloed was voor haar beleid om zwakke wijken op te knappen en de leefbaarheid te bevorderen. Maar dat geld was er helemaal niet. 'Ik heb persoonlijk een waarschuwingsbrief getypt voor Wouter Bos, de aankomende PvdA-minister van Financiën, maar die reageerde daar niet op.' Veel later werd de fout volgens de oud-bewindsman hersteld, maar tegen die tijd was de relatie tussen Vogelaar en de woningcorporaties verzuurd.
Winsemius schat het gat waarmee zijn opvolger Vogelaar daardoor haar ambtstermijn begon op 3 miljard euro. Vogelaar en Bos worden woensdag door de enquêtecommissie gehoord, net als de derde PvdA'er Eberhard van der Laan, eind 2008 de opvolger van Vogelaar.
 

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Den Haag, pathetisch poppentheater.

  • Jannie Ooms

   U hebt gelijk hoor, ik denk er min of meer hetzelfde over. De Tweede Kamer trekt helaas niet de allerbeste mensen uit de samenleving aan. Het is gewoon een goedbetaald baantje.

   Maar we hebben als land wél een overheid nodig. Wat we nu hebben lijkt het beste van allerlei slechte opties.

   Ik denk niet dat er een vorm van regeren bestaat waarbij de bevolking niet massaal kankert. Het is helaas niet anders.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Kopje thee

    Nee, want laten we eerlijk zijn, zouden wij hun plaats in willen nemen? Lange dagen, weinig eer, loodzware last van verantwoordelijkheid, gewantrouwd door iedereen… Alleen mensen die daar sch*t aan hebben stellen zich beschikbaar. En dat is te merken.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • marianne martens

     U heeft daarin gelijk sch..t hebben aan, dat is meteen het probleem hoe er tegen het volk!! wordt aangekeken vol wantrouwen, als ding, niet als iemand die samen met ander volk een evenwichtige samenleving zou willen ontwikkelen voor de komende generaties. Als politici, veelal gewiekste kereltjes zo met een mede- minister omgaan. Tja, weer een voorbeeld wat we geen voorbeeldfunctie is.

     (in antwoord op Kopje thee)
   • Calhoun84

    Het is juist geen goedbetaald baantje, eerder een hondenbaan. Daarom trekt het ook niet de allerbeste mensen uit de samenleving.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. marianne martens

  wouter bos alweer en vogelaar afgeschoten als de 200 doodgeslagen visdiefjes pullen ergens

 3. Meester Proper

  PvdA’ers die miljarden gemeenschapsgeld over de balk gooien, zo heel bijzonder is dat niet.

 4. Pietje_Precies

  daarom, zo WEINIG mogelijk taken door de overheid laten uitvoeren. Die verkloten het doorgaans behoorlijhk (consequentieloos).

  • Hans H

   Mss moet er ook een oplossing worden gevonden voor het onderwijs. Zie de hoeveelheid spelfouten, vreemde woorden en zinloos gebruik van CapsLock in uw betoog

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 5. marianne martens

  Mijnheer Bos ( gelijk Kok,, alleen vele malen slimmer) heeft forse kritiek geleverd op Mevrouw Vogelaar in de Vestia etc enquete. Hij doet hetzelfde als wat hij Mevrouw Vogelaar verwijt. Zwak, zwak, zwak, terwijl Mijnheer Bos niet heeft verteld dat er een mega- fout in de berekening is gemaakt en Mevrouw Vogelaar met de gebakken peren zat. Of wil Mijnheer Bos net zoals Mijnheer Samson ( zie interview VN zomerspecial ) later aan zijn kinderen uitleggen dat hij het niet zo heeft bedoeld.Arme Mevrouw Vogelaar alweer het zware mikpunt van partijleden en media.

 6. Meester Proper

  Typische PvdA-bestuurder: veel principes, weinig hersens.

Reacties niet toegestaan