Opstand in PvdA begonnen. De dagen van Diederik Samsom zijn geteld

Sander Terphuis is de opstand in de PvdA begonnen.. Het prominente lid - bij de Europese verkiezingen was hij kandidaat - gaat protestbijeenkomsten in de partij organiseren en veegt in een Open Brief in NRC de vloer aan met Diederik Samsom. Die heeft volgens Terphuis de PvdA en de sociaal-democratie uitgeleverd aan de VVD. Terphuis: Het is code rood voor de PvdA. Reden om ons als leden ernstig zorgen te maken over de toekomst van onze partij. Een aantal leden is in actie gekomen. We gaan zelf debatten binnen de partij organiseren om te bezien hoe we de PvdA kunnen redden. Desnoods zullen er koppen moeten rollen. We zullen eventueel om een congres vragen. Hoog tijd dat er naar de leden wordt geluisterd. Er is sprake van een fundamentele vertrouwenscrisis tussen de PvdA en de kiezers. Slechte peilingen, leden die hun lidmaatschap opzeggen, kiezers die spijt hebben van hun stem op de PvdA bij de verkiezingen in 2012, dramatisch verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen en bij de Europese verkiezingen.
Na de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen ging de partijtop gewoon over tot de orde van de dag. De leiding heeft kennelijk niet door dat sprake is van een vertrouwenscrisis en dat de partij onherkenbaar en ongeloofwaardig is geworden. Men denkt dat het goed komt als de economie aantrekt – een grote vergissing. De crisis is te diep. Luister naar de verhalen van de mensen op straat.
Veel kiezers die moeite hadden met het rechtse VVD-beleid stemden bij de verkiezingen in 2012 op de PvdA om te voorkomen dat de VVD weer aan de macht kwam. En die kiezers die de PvdA niet in het kabinet wilden hebben, stemden op de VVD. Een groot deel van de kiezers stemde dus strategisch. Desalniettemin gingen Rutte en Samsom na de verkiezingen met elkaar onderhandelen. Samsom geneerde zich er niet voor zaken die voor de sociaal-democraten principieel zijn aan de VVD weg te geven: verkorting WW-duur, versoepeling van ontslagrecht, bezuinigingen op ontwikkelingshulp, einde aan sociale werkvoorzieningen, mantelzorgboete, herkeuring van Wajongers, strafbaarstelling van illegaal verblijf.
Met de mantelzorgboete wordt de bijl gezet aan de wortels van de AOW; de verworvenheid van vadertje Drees. Internationale solidariteit vormt een kernwaarde van PvdA. Samsom stemde echter in met de forse bezuinigingen op de ontwikkelingshulp. Bescherming van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt behoort tot de kernopdracht van PvdA; juist in tijden van grote werkloosheid. Toch gaan de sociale werkvoorzieningen verdwijnen en dat met de PvdA in de regering. Als PvdA zijn we te veel losgeraakt van onze beginselen en idealen. We moeten trouw blijven aan onze missie en knokken voor de mensen voor wie onze partij is opgericht. Samsom beloofde bij het aantreden van dit kabinet het PvdA-geluid te laten horen. Maar hij verdedigt het kabinetsbeleid en daarmee de rechtse VVD-politiek. Mensen op straat voelen zich in de steek gelaten door de PvdA.
Wij zouden als PvdA de bonussen van rijke bankiers aan banden leggen. Onlangs verhoogde ABN Amro het salaris van zijn topmanagers. De minister van Financiën als grootste aandeelhouder liet het gewoon gebeuren. Er komen steeds meer miljonairs bij; tegelijk worden de rijen bij voedselbanken langer en komen steeds meer mensen in schuldsanering terecht. Een belangrijke missie van de PvdA met dit kabinet is nivelleren. Daarin zijn we als partij helaas mislukt. Ook op immateriële dossiers volgen we de agenda van VVD; denk aan de afspraken met VVD over het kinderpardon. En er worden nog steeds kinderen van asielzoekers opgesloten in de cel.
Code rood dus voor de PvdA. Als er niet snel iets gebeurt, is de kans groot dat nog meer mensen de partij de rug toekeren.

35 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik vind meneer Terphuis juist een symptoom van wat er mis is met de PvdA: emotie-gedreven kwesties bovenaan de agenda en weinig bezinning op het verleden (val van de Muur), laat staan een samenhangende visie voor de toekomst.

  • zo maar iemand

   Voorop gesteld dat ik geen PvdA-er ben. Maar ‘val van de muur’? Wil je dat Samson of Terphuis daar iets over zegt? Of op een congres inbrengt? Je weet hopelijk dat dat communisme was, in Oost Europa, en geen socialisme?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • harrr

    Als het aan de PvdA ligt is iedereen even arm (nivelleren noemen ze dat)
    Dat is behoorlijk communistisch.
    En overigens heb ik eens een maand in Cuba rondgelopen, communistisch heet dat te zijn maar ze noemen het zelf gewoon socialistisch hoor.
    En daar zijn ze al lang klaar met nivelleren.
    Allemaal straatarm.

    (in antwoord op zo maar iemand)
   • kletsmajoor

    De PvdA heeft de implicaties van de val van de muur voor het socialisme totaal genegeerd. In tegenstelling tot bv Labour in Groot-Brittannië en andere Europese sociaaldemocratische partijen die wel hervormingen hebben doorgevoerd. Een belangrijke les was bv dat het kapitalistische systeem stabieler is dan het socialistische systeem en voor meer welvaart zorgt. Dat terwijl anno 2014 (25 jaar later!) de PvdA nog steeds lijkt te geloven dat de economie maakbaar is met banenplannen en vergaande nivellering.

    (in antwoord op zo maar iemand)
    • André Somers

     De PvdA heeft toch juist in die jaren erna “de ideologische veren afgeschud”? Ik zou dat geen negeren willen noemen… Of het de juiste reactie was is een andere vraag, maar de PvdA heeft zeker gereageerd.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Dat afschudden van de ideologische veren was in mijn ogen een overvaltaktiek van Wim Kok om de onvermijdelijke inperking van de WAO er op een PvdA-congres door te drukken. Dat was destijds nodig omdat het aantal WAO-ers boven de 1 miljoen uitsteeg. Later bleek dat de PvdA-achterban die ideologische veren enorm miste en eigenlijk nooit heeft afgeschud. Zo vond men Wouter Bos bij nader inzien “te zakelijk of te glad”. Samsom treft nu hetzelfde lot. Dat gemis van die veren wordt verder gecompenseerd door emotie-gedreven kwesties hoog op te spelen waardoor men zich toch ‘goed’ kan voelen (zie Terphuis). Vandaar mijn gedachte dat de PvdA de implicaties van de val van de Muur nog steeds niet onder ogen heeft gezien. Men droomt nog steeds van vervlogen tijden (de Paasheuvel) uit gebrek aan visie voor de toekomst.

      (in antwoord op André Somers)
 2. Dead Silence

  Partij van de Afgrond staat er nu zelf voor.

 3. Jos van Veen

  De PvdA krijgt een eigen ISIS met Terphuis als kalief…

 4. Prikker

  D’r is dan ook niets meer van PvdA inbreng te bekennen in dit kabinetsbeleid.
  De ene na de andere idiote VVD-wetgeving wordt nota bene door PvdA ministers uitgekraamd alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
  Dit PvdA bestuur is dan allang niet meer te redden, het is totaal failliet.

  • marianne martens

   Is het niet griezelig dat een partij zo snel als een glibberig ding nog erger is verworden dan het conservatief neo- liberale gedachten van de VVD. In het interview met Samson in de Zomerspecial VN zegt Samson/Bos dat de PvdA en de VVD volkspartijen, hoe slim en geniepig
   om het zo te verwoorden.Het blijft treurig dat een Partij ooit met enige cohesie en een bevrijdend historisch verleden al lang ten val is gekomen binnen en met al die lachende blote tanden bekken Partijen.
   Samson en zijn “claque” zijn ook treurig om zo buiten de complexe werkelijkheid werkelijkheid te leven.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Macht corrumpeert en het kabinetspluche is bedwelmend…
    Een betere verklaring kan ik er niet voor bedenken.

    (in antwoord op marianne martens)
 5. PaulusJ

  Terphuis bestaat niet. Hij is nep en heet Ahmad Qeleich Khany.

  Dus net zo nep als het huidige socialisme van de PvdA.

  Een perfecte combinatie dus die twee.

  De PvdA is er alleen als opstapje voor de vetbetaalde baantjes en de pluche zelfverrijkings posities in EU bij (semi)-overheid, NGO’s, ziekenhuizen, coöperaties, bedrijfsleven, etc, etc, etc. Waarschijnlijk wil Ahmad ook zo’n plek bemachtigen bij ICCO, Oxfam of HRW.

  Terphuis is een gevaarlijke verdwaalde utopist, een als PvdAer vermomde SP apparatsjik die den Uyl versie 2.0 nastreeft.
  Pluk de rijken en ongelimiteerd gratis geld voor iedereen die zielig, immigrant, niet werkt of anderszins geholpen moet worden. Hij wil ongelimiteerde immigratie en ongelimiteerde ontwikkelingshulp.

  • Calhoun84

   “Terphuis bestaat niet. Hij is nep en heet Ahmad Qeleich Khany.”

   Gewoon Sander Terphuis dus….

   (in antwoord op PaulusJ)
  • Peter

   Pluk de rijken ? Hoe dan ? Forse verlaging van de belasting voor de boven modalen. Forse verhoging voor de minder dan modalen. Welke partij komt er echt voor de armen op ? Al 30 jaar hollen de armen achteruit en staan met de rug tegen de meer. Lonen stijgen nauwelijks, maar de lasten zijn de afgelopen 30 jaar verdubbeld. Die nepliberalen hebben de echte krisis veroorzaakt en de verzorgingsstaat de put ingeduwd. Je wilt toch niet zeggen dat dit klimaat gunstig is voor kanslozen ? Alleen voor goudhaantjes. Nu weer een adviseur voor een gasthuis die maar een paar ton vangt. Slimme konstruktie zodat hij buiten de regels valt.
   Voor wie gelden de regels alleen ? Tuurlijk voor de zwakken in de wereld. Die stelen alleen maar van de rijken.
   Het is doodoneerlijk dat werkgevers slaven moeten betalen. Ze moeten blij zijn met een beetje water en brood.
   In de 2de kamer is het 1 kliek. Zelfs met 15 zetels bereik je nauwelijks wat.

   (in antwoord op PaulusJ)
 6. Dewit OO

  terphuis, de gefrustreerde iraanse communist die alleen maar aandacht trekt met simpele one issue’s en dacht dat ie ‘zo populair’ was dat hij een zetel in het europarlement kon verwerven wat een lachertje bleek…
  die man leeft nu vast in de waan dat hij fractievoorzitter kan worden… bah..

 7. Meester Proper

  “Zet drie PvdA’ers in één kamer en je moet een milieuontheffing aanvragen wegens de zuurgraad” (Wouter Bos, 2008)

 8. Melle van der Meer

  Eindelijk! Alle kritiek van leden en trouwe aanhangers op het te grabbel gooien van de sociaal democratie werd weggemoffeld. Samson en zijn kliek hebben van de PvdA niets over gelaten.

 9. Meester Proper

  Zet drie PvdA’ers in één kamer en je moet een milieuontheffing aanvragen wegens de zuurgraad, aldus Wouter Bos.

  • marianne martens

   w.b. bedoelt zichzelf, het zuur sloeg zo toe dat de anderen niet meer binnen konden komen.

   (in antwoord op Meester Proper)
 10. Peter

  Ik ben dik tevreden over Samsom. Hij bewijst de PvdA een grote dient, de volksverraders. Deze partij is nooit opgekomen voor de arbeiders. Al ruim 30 jaar delven we het onderspit. En nu zijn we aan de genade van de VVD overgeleverd. En de werkgevers die altijd aan het langste eind trekken.

 11. Allard

  Ik hoop dat de hele PvdA naar de kloten gaat.

  • Arend Zeeman

   De hele PVDA of Heel de PvdA ?? Zowel heel de PvdA als de hele PvdA is correct. Heel de PvdA is wat expressiever dan de hele PvdA. (bron TaalUniversum http://www.taaladvies.net )

   Als nu iedereen zijn lidmaatschap van de PvdA opzegt, dan is het klaar.

   (in antwoord op Allard)
 12. Leendert Lettink

  Wauw. Dat er nog mensen zijn die nog in politiek geloven verbaasd me. Veel duidelijker kunnen politici ons niet bedriegen.

  Politiek bestaat alleen zodat wij denken dat we iets te zeggen hebben, wat een illusie is. Politici dienen in eerste plaats zichzelf, en in tweede plaats hun gezamelijke meesters, degenen die het geld creëeren en de blauwbloedigen.

  Zo komt Mark Rutte bijv bij Unilever weg, die praktisch iedere supermarkt domineert, en GMO’s zoals Aspartaam in je eten gooien, (unilever is bezit van monsanto via grootaandeelhouderschap). Beste Mark is samen met Pechtold en nog een paar andere NLers uitgenodigd bij de Bilderberg, een verzameling van de rijksten op aarde.

  Er wordt tegen je gelogen, via MainstreamMedia, en je wordt afgeleid en onderling verdeeld mbv politiek, geloof, sport, geld etc.

  Allemaal om je weg te houden bij Waarheid.
  Wij zijn allen broeders en zusters, gemaakt van en voortgekomen uit dezelfde Bron, bemanningsleden op Ruimteschip Aarde; en de kapiteins zijn gek geworden!

  Onderzoek het geheime verleden van Atlantis, als je weet waar je vandaan komt weet je waar je naartoe moet.
  Het antwoord ligt in het Spirit-uele vlak, niet het Materiële vlak.

 13. pietje precies

  PvdA staat voor Partij van de allochtone / Partij van de asocialen. De top, Samson Asscher en Dijsselbloem en alle 1e rn 2e kamerleden van deze verachtelijke partij staan voor LINKS LULLEN RECHTS ZAKKEN VULLEN.

 14. Eduard Berentzen

  De dagen van de PVDA zijn geteld! Het inwisselen van een kopstuk zal daar niet bij helpen.

 15. Pietje_Precies

  hieruit blijkt de domheid van Gansch Linksch maar weer eens. Iedereen met een beetje verstand zag al voor de verkiezingen dat een milieuterorrist met een stropdas niet meteen een acceptabele leider zou zijn.

 16. Meester Proper

  Sjiieten versus Soennieten, gok ik.

 17. Harry

  Als het kalf verdronken is… Waar was Sander Terphuis toen Samsom met de afbraak begon? Waar was Terphuis toen Samsom stap voor stap al het bevochtende in de afgelopen decennia de nek omdraaide om dan tot slot als dief in de nacht uit ‘t publieke debat te verdwijnen in een van de vochtige donkere kelders van de Bilderberg conferentie. Waar was Terphuis toen Samsom iedereen voorloog over meer banen in de zorg?

 18. Blargh

  WTF doet dit artikel bij de “meest gelezen” ?

Reacties niet toegestaan