Richard Branson leidde complot tegen Mugabe

Er was een geheim complot om de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe af te zetten. En de tycoon Sir Richard Branson was een van de leiders. Dat lekte eerder deze week uit door Wikileaks.
In een interview met The Independent vertelt de oprichter van Virgin Group dat hij in 2007 uitsluitend geheime ontmoetingen heeft georkestreerd tussen de Zimbabwaanse minister Jonathan Moyo en "een aantal gerespecteerde Afrikaanse staatslieden". Ook vertelt hij dat hij gesprekken heeft gevoerd hoe Mugabe te lozen was met Gideon Gono, een nauwe bondgenoot van Mugabe die jarenlang gouverneur was van de nationale bank van Zimbabwe en verantwoordelijk was voor een torenhoge inflatie.

Het plan ging echter niet door nadat Branson en de andere samenzweerders ernstige bedenkingen kregen over de vraag of minister Moyo en zijn medestanders wel geschikt genoeg waren voor de wederopbouw van Zimbabwe. "We hebben vervolgens wel dingen gedaan voor en in Zimbabwe”, zegt Branson. " Maar uiteindelijk voelden we dat werken met hem niet tot de goede weg vooruit zou leiden."

De Zimbabwaanse krant The Daily News die het Wikileaks-verhaal bracht, beweerde dat Sir Richard bereid was Mugabe 6.5 miljoen pond te bieden als hij aftrad. "Het is nooit besproken. Dat zou goedkoop zijn, maar toevallig is het niet waar", zegt Branson tegen The Independent.
Hoewel het complot tegen Mugaba strandde kwam er de vorming van een groep van oudere wereldleiders uit voort. Met behulp van Nelson Mandela werden oudere staatslieden als Jimmy Carter, Desmond Tutu, Mary Robinson en Kofi Annan bijeengebracht. De groep speelde een belangrijke rol in het opzetten van Zimbabwaanse coalitieregering na de verkiezingen van 2008 en werkte in conflictgebieden waaronder Kenia, Cyprus en Darfur.

Bron(nen):   The Independent