Cuba lonkt steeds meer naar het kapitalisme: Cubanen mogen huizen kopen en verkopenEn weer is Cuba een stapje dichter bij het Kapitalisme. Gaf eind september de communistische regering toestemming voor het kopen van nieuwe auto’s, vandaag werd in de staatskrant Granma aangekondigd dat vanaf 10 november Cubanen voor het eerst sinds 50 jaar een huis kunnen kopen en verkopen. Het is volgens correspondenten de meest significante maatregel in de reeks van vrije markt hervormingen onder het bewind van Raúl Castro, aldus de BBC.

Cubanen verkochten al jaren illegaal huizen; ze konden hun woning legaal ruilen, en als hun huis groter was, werd er onder de tafel met geld geschoven. Nu deze transacties legaal worden zullen veel Cubanen weer wat rustiger kunnen slapen. “Mensen vreesden dat ze hun huis zouden kwijtraken als uit zou komen dat het illegaal was verworven”, vertelt een inwoner van Havana aan persbureau Reuters.
De nieuwe regel kent echter nog wel wat beperkingen: de opvallendste is dat iedereen maximaal één woonhuis en één vakantiehuis mag hebben. Buitenlanders en geëmigreerde Cubanen mogen geen vastgoed bezitten.
Nog niet.

Bron(nen):   BBC  Reuters