‘COA spendeerde miljoenen aan tijdelijke managers’

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de afgelopen jaren voor een bedrag van zeker 12 miljoen euro tijdelijke directeuren en adviseurs ingehuurd. Dat blijkt volgens de NOS uit een analyse van Harry Paul, de tijdelijke opvolger van de in opspraak geraakte COA-topvrouw Nurten Albayrak.
Paul schreef dit in in een brief die begin oktober al naar minister Leers werd verstuurd. Sinds 2004, toen Albayrak bij het COA als topvrouw werd aangesteld, zijn 37 personen ingehuurd voor de positie van directeur of manager, meldde hij.

Sommigen bleven één of twee jaar, maar één strategisch adviseur werkte zeven jaar onafgebroken voor het COA. Hij kostte de organisatie in totaal meer dan twee miljoen euro, met 2008 als topjaar met een inkomen van 389.005 euro. Een andere dure kracht, nu belast met de reorganisatie van het COA, wordt ook al sinds 2007 ingehuurd. Het COA betaalde voor hem bij elkaar 1,1 miljoen in vier jaar tijd.
Het COA betaalt ook al jaren te veel voor onderhoud van de azc's. Klokkenluiders spreken van "enorme geldverspilling".

In 2006 bracht het COA het onderhoud van de azc's onder bij één aannemer. Die hanteert prijzen die gemiddeld 65% hoger zijn dan nodig is, blijkt uit NOS- onderzoek.
In september werd bekend dat de bedrijfscultuur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers 'compleet verziekt' zou zijn. Er zou onnodig veel gemeenschapsgeld worden uitgegeven.