Waar was Europa de afgelopen 5 dagen? Muisstil

Sinds de crash van de MH 17 donderdag boven Oost-Oekraïne heerst er radiostilte bij de Europese toppers. Zowel Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy als EU-minister van Buitenlandse Zaken Cathy Ashton bleven uit de ether. Afzonderlijke landen lieten zich horen, Rutte voorop, maar Cameron als duidelijkste, maar van Europa geen woord. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde gisteravond wel het neerhalen van het vliegtuig en eist een onafhankelijk onderzoek, maar in de resolutie zelf wordt elke kritiek op Rusland geweerd. Toch is de wereld grondig veranderd afgelopen weekeinde, melden EU-diplomaten. De relaties met Rusland worden op een weegschaal gelegd na de vliegtuigcrash. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken beraden zich vandaag over sancties tegen Rusland. We kunnen niet doorgaan met 'business as usual' met Moskou, zei Cameron.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Volledig

  Volgens mij is het onverstandig om bij een dergelijke situatie over elkaar te buitelen om statements te maken met een harde ondertoon. Engeland, Australie en Amerika hebben bad cop gespeeld en Nederland en Maleisie hebben good cop gespeeld. Zodra de lichamen terug zijn en het onderzoek is afgerond zullen de verhoudingen anders liggen.

 2. Burgermans

  Zeer verstandig van Europa om niet mee te gaan in emotionele hoogdraverij zolang de lichamelijke overschotten niet terug zijn.

 3. malky

  Aangezien de “toppers” van de EU de huidige situatie in Oekraïne mede aangericht hebben door de revolutie aan te moedigen past stilte goed, zich doodschamen zou nog beter zijn..

  De overbodige peperdure bestuurslaag heet overigens EU, deze mensen hebben zichzelf dan wel de naam Europa toegeëigend, maar Europa ligt nog steeds waar het altijd geweest is.

  • Paulraw

   Na het oppoken van het conflict volgt nu doodse stilte .Opeens neemt men geen heldhaftige posities meer in.
   Die vreselijke van Baalen op 4.05 min.
   http://zaplog.nl/zaplog/article/liberalen_van_baalen_en_verhofstadt_stoken_het_vuur_in_oekraine_op

   (in antwoord op malky)
   • Diederdick

    Dat is een mooie site!

    Voorheen Zapruder is al jaren de site voor antisemitische samenzweringsgekkies en, hoewel ik er al jaren niet meer heb gekeken, dat blijkt nu nog steeds.

    Als het niet zo triest was zou ik in lachen zijn uitgebarsten, ook omde reageerders daar.

    Daar wordt ook (door reageerders) doodleuk verwezen naar het “feit”dat de paspoorte te nieuw waren, er geen aidsresearchers aan boord waren en dat de mensen al dagen dood zouden zijn.

    Wordt “bewezen” op onderstaande site (ook van aan Amerikaans, vergelijkbaar, en even eng Ufogekkie.

    Kijk maar eens op onderstaand stukje huisvlijt, walgelijk

    http://www.jimstonefreelance.com/

    Off topic, zelfs een stukje door “community” geschreven dat Michelle Obama een man zou zijn. Om even een indruk te geven van het type site…

    Leuke site waar je je informatie vandaan haalt, Zaplog, “the evil underbelly of the internet”.

    Betrouwbaar ook!

    (in antwoord op Paulraw)
    • Paulraw

     Ach er lopen idd malloten rond .Het is een open site waar iedereen mag plaatsen .Likoed NL plaatste er ook .
     Grootste gekken worden er verwijderd .
     Maar er plaatsen ook mensen artikelen over milieu,opwarming ,wetenschap.

     Je moet zelf idd wel filteren.
     Maakt die video met v. Baalen er natuurlijk niet minder mal om(en die was van Youtube)

     (in antwoord op Diederdick)
     • Diederdick

      Ok, point taken.

      Ze nemen artikelen over, bijvoorbeeld ook van de Volkskrantr, maar als ze zelf iets plaatsen is het sterk verkillend, hele creepy site.

      Als het je gaat om van Baalen zoek het dan op Youtube,
      http://www.youtube.com/watch?v=rQnXo2HMriQ

      Betekent overigens niet dat ik het met je eens ben.

      ;o)

      (in antwoord op Paulraw)
 4. AT

  Europa was even verstandig, niet meteen escaleren, eerst uitzoeken wat er precies is gebeurd. Voor hetzelfde geld is er een bom afgegaan aan boord en zijn wij bezig Rusland te beschuldigen van alles en nog wat. Ik vertrouw geen enkele scenario’s meer die te veel in het voordeel van één geopolitieke speler zijn. De wereld is te dubieus.

  En wat betreft Europa moeten we ook niet te veel verwachten als burgers, zolang wij als burgers ons ook niet massaal hard maken voor een goed Europa. We zeuren over het gerommel daar, maar onze onverschilligheid t.o.v. internationale politiek is daar debet aan.

 5. reageermeneer

  Voornamelijk tactiek denk ik. Rutte zei al: wanneeer je iets wilt bereiken in dat gebied zul je diplomatiek te werk moeten gaan.

  Over enkele weken zal het echte zwarte pieten beginnen.

 6. NumoQuest®

  Al 5 dagen twitter ik de vraag/stelling,”Waar zijn Junker, van Rompuy, of anderen, van de #EU die onmiddellijk moeten op staan als er een dergelijke gebeurtenis zich voor doet als deze tragedie.

  Men kan namelijk nooit meer zeggen dat men, de vrije ruimte geeft aan alle lidstaten, volkomen onafhankelijk van EU, op te treden terwijl er duidelijke visie, regie en sturing een vereiste is.

  Ook achteraf stellen dat het de wens zou zijn geweest van, bijvoorbeeld, Rutte, dit ter hand te nemen, is alleen al een flagrante acte van onvermogen en impotentie. Het rechtvaardigt geheel de vraag waarom NL lid zou moeten zijn en blijven van een organisatie die niets van zich laat horen of zien ten tijde van een internationale tragedie.

  Het is niet anders dan passend voor elke belastingbetaler deze zaak en situatie te nemen als voorbeeld het lidmaatschap aan dergelijke organisatie, in huidige vorm, te heroverwegen.

  Aan de overheid hier dan ook gewoon de eis verder afstand te nemen van een dergelijke organisatie. U heeft namelijk bewezen het heel goed zonder Brussel af te kunnen. Elke verklaring of excuus die anders doet verklaren moet daarmee gewoon worden afgedaan als populisme van en voor een kleine elite, iets waarvoor de belastingbetaler niet mag op draaien.

  Als er al een helder excuus ligt verder afstand te nemen van de EU in zijn hudige vorm, dan ligt deze hier en nu.

 7. Vogelbeest

  Europa hoor je alleen maar als de bijdrages van het belasingvee omhoog moeten.

 8. Hector

  En wat had de EU-Commissie dan precies moeten zeggen?

Reacties niet toegestaan