Wanneer wordt Nederland eens verlost van de miljarden plastic tasjes en zakjes?

Je krijgt ze bij aankoop van een bosje peterselie, een prei of twee appels, ook al heb je er niet om gevraagd: plastic tasjes en zakjes. Ze verdwijnen een uur later in de vuilnisbak of op straat. Erger is dat al die plastic zakjes aan het eind van hun cyclus de oceanen wurgen.
Omdat volgens de Amsterdamse Partij voor de Dieren Amsterdammers alleen al  jaarlijks 429 miljoen plastic draagtasjes gebruiken, vroeg de partij het gemeentebestuur er een gemeentelijke heffing op in te voeren, naar buitenlands voorbeeld.

Om de milieuvervuiling en zwerfafval terug te dringen is in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Italië het gebruik van plastic tassen inmiddels verboden, tenzij ze biologisch afbreekbaar zijn. En in Ierland is door de belastingheffing het gebruik van plastic tassen met 90% afgenomen. Maar in Amsterdam is dat volgens B en W (PvdA, GroenLinks en VVD) ‘helaas juridisch niet mogelijk’.
Waarom eigenlijk niet? Het zou te maken kunnen hebben met een (nog) florerende economie - de landen die de plastic tasjes verboden hebben liggen voornamelijk in Zuid-Europa. Nederland kan die btw-heffing nog wel missen. Maar wij houden het maar op Nederlandse laksheid.

Bron(nen):   Nieuws uit Amsterdam