Medewerkers dienst voor voedselveiligheid worden betaald door voedingsindustrie

De taak van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV) is consumenten beschermen. De medewerkers van de dienst moeten onafhankelijk beslissen over de toelating van nieuwe producten. Maar volgens de Süddeutsche Zeiting beslissen zij wat er op ons bord belandt. Ze werken namelijk nauw samen met de voedingsindustrie en daar is de consument de dupe van.
Zo blijkt dat de voorzitter van het panel voor voeding, Albert Flynn, voor het Amerikaanse voedingsconcern Kraft werkt, en ontvangt het panellid Carlo Agostoni van Nestlé, Danone, Heinz, Hipp, Humana en Mead Johnson vergoedingen voor zijn optreden tijdens conferenties.

De onafhankelijkheid stelt volgens de Duitse krant niet veel meer voor. Onder verantwoordelijkheid van de Ier Flynn, een wetenschapper in de voedingsleer, werd in juli besloten dat een product van Kraft op de Europese markt komt. Hij en zijn panel gaven graanproducten waarin Kraft meer langzaam verteerbaar zetmeel stopte een positieve beoordeling. Volgens Kraft laat dit zetmeel de bloedsuikerspiegel na een maaltijd minder sterk stijgen en daar hebben diabetici baat bij.

Levensmiddelen met wervende gezondheidsclaims mogen alleen worden verkocht als deze beweringen wetenschappelijk zijn onderbouwd. En het is de taak van de EAV om juist dat te onderzoeken.
Voor levensmiddelenproducenten zijn health claims een ideaal marketinginstrument: ze kunnen reclame maken voor hun producten die een bijzonder voordeel hebben voor consumenten.

Behalve dat Flynn voor Kraft werkt, is hij ook lid van wetenschappelijke werkgroepen van de lobbyorganisatie International Life Sciences Institute Europe.  Bedrijven als Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Danone en Bayer, maar ook Kraft zijn lid van deze organisatie. Ook andere EAV-experts werken voor het instituut, dat de WHO op de zwarte lijst van lobbyverenigingen is geplaatst.

Bron(nen):   Press Europe/Süddeutsche Zeitung