Edith Schippers, minister ‘ijsbeer’, ‘neuroot’, ‘niet lief’, ‘technocraat’ ‘ka’.

Citaten uit een portret van de Volkskrant van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die vandaag haar begroting verdedigt.

Haar daadkracht wordt alom bewonderd. Maar een ex-partijbestuurder zegt ook onomwonden: 'Ze is gewoon onaardig,' een vrouw die niet hengelt naar liefde en genegenheid omdat ze het persoonlijke schuwt als de zwarte pest.(...) (....) Rutte is nogal gecharmeerd van de Britse conservatieve leider Cameron. Dat maakte hem gevoelig voor diens flirt met groen-rechts. Gezever, oordeelde Schippers - en met haar vooral ook Henk Kamp. De VVD is geen milieupartij. Je moet kiezen, Mark. Kies voor de 130 kilometer. (....) Edith Schippers mag graag over zichzelf zeggen dat ze zich niet opdringt. Dat is maar in beperkte mate waar. Altijd moet alles onder controle zijn. Haar regelzucht zit verscholen in zinnetjes als: 'Ik probeer de fractie als een team te laten opereren en ik stuur de afdeling voorlichting aan.' Bij oppervlakkige lezing denk je: dat is iemand die zijn best doet. Bij tweede lezing weet je: daar heb je Margaret Thatcher.

Er is politieke moed voor nodig volksgezondheid als minister te doen Je moet bereid zijn te vechten met allerlei belangengroepen die elkaar en jou in de haren zitten. In haar eigen, opzettelijk beperkte woordenschat: 'Ik zit hier niet om die stoel warm te houden, want dat kan een ander ook.'

Edith Schippers heeft een enorme achilleshiel. 'Je kunt het heel eenvoudig formuleren', zegt de voormalige partijbestuurder, 'ze is onaardig. Of het voortkomt uit onzekerheid weet ik niet, maar ze is gewoon onaardig.'
Het is een oordeel dat in de rondgang langs VVD'ers brede bijval ontmoet. Er wordt gesproken van 'ijsbeer', 'neuroot', 'niet lief', 'technocraat' en 'ka'. 'Persoonlijke zaken vindt Edith al gauw gelul'.

Lees het hele portret in De Volkskrant - nog niet online.