Hoe Mark Rutte in een week veranderde in een staatsman

Meteen toen de eerste berichten verschenen van een neergeschoten of neergestort vliegtuig, waar mogelijk veel Nederlanders in zaten, besloot Mark Rutte dat de vakantie moest wachten en dat hij terug moest naar Den Haag. Sindsdien is de premier onvermoeibaar in touw. Hij belt met wereldleiders, hij troost nabestaanden, hij geeft dagelijks persconferenties. De eerste dagen was er veel kritiek op Rutte. Hij was niet boos genoeg op de Russen. Hij trok zich daarvan niets aan. Maar gaandeweg drong door dat hij dat weloverwogen deed. Zolang we de Russen nog nodig hebben - om de lichamen van de slachtoffers terug te krijgen, om een grondig onderzoek ter plaatse te doen naar de daders - is het niet effectief om ruzie te maken met de Russen. Dat hebben we nu begrepen. En daarmee begrijpen we ook dat Rutte zijn rol als leider van het land goed speelt. De afgelopen 4 jaar was hij toch vooral de praktische, lachende premier. De man die wel erg blij en praktisch compromissen sloot en al doende de indruk wekte een man zonder wezenlijke inhoud te zijn. Wie hem nu ziet opereren ziet een andere man. In een week tijd is Rutte een staatsman geworden.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  De erenaam staatsman heeft wel wat meer inhoud nodig als wat Rutte aan boord heeft.
  Acteur is een betere naam.

 2. kletsmajoor

  Rutte is niet bezweken onder de druk. Dat is zeker een compliment waard. Daarbij moet je wel aantekenen dat de doelen in deze crisis veel duidelijker zijn dan bij de dagelijkse politieke beslommeringen.

 3. Robin

  Je zou kunnen stellen dat ie zich menselijk heeft gedragen. Meer niet.

 4. Burgermans

  Ik ben echt geen fan van excellentie Rutte maar in de afhandeling van deze ramp heeft de jonge premier zich een uitstekend staatsman betoond.

 5. reageermeneer

  Hij mag van mij nog wel even uitleggen waarom tijdens de olympische winterspelen er een zware Nederlandse delegatie stond te slijmen en pootje te geven aan Vladimir. Handelsbelangen, ah ik begrijp het.

  We zijn te afhankelijk van Rusland om met een serieuze sanctie te komen. (mocht blijken dat Rusland de hoofdschuldige is in deze misdaad)

  De Europese Unie importeerde vorig jaar voor 206,5 miljard euro uit
  Rusland. Bijna tachtig procent daarvan was gas en olie. Andersom ging er
  voor 119,8 miljard euro, onder meer machines en diensten, van de
  Europese Unie naar Rusland.

  Vooral voor Nederland, doorvoerland van olie en gas, is het
  handelsbelang groot. Bovendien zijn Russische mega-bedrijven als Gazprom
  en Rosneft belangrijke klanten van de Nederlandse financiële sector: Nederland is na Cyprus het land met de meeste Russische brievenbusmaatschappijen.

  Bron:http://www.nrcq.nl/2014/07/23/een-handelsoorlog-met-rusland-dit-zijn-de-gevolgen

  Als we willen blijven eten zullen we Poetin en zijn fratsen moeten gedogen blijkbaar. Er zijn ook nog andere scenario’s denkbaar maar daarvoor moet ik mijn aluhoedje opzetten.

  • kletsmajoor

   Valt wel mee hoor. De export naar Rusland is maar 1.2% van ons BBP en de import 3.3% van ons BBP (cijfers 2012).

   (in antwoord op reageermeneer)
 6. Tim66

  En nu gebruiken we een vliegramp om onze politici die de laatste jaren niets anders doen dan bedriegen en liegen ,het volk doen geloven dat politici goed zijn in hun werk en het goed met Nederland voor hebben het zijn gewoon baantjes jagers meer niet!
  Schande!

Reacties niet toegestaan