Veel kritiek op plan minister om Franse arbeidskrachten hierheen te halen, maar in één ding heeft ze wel gelijk

Het bleek een zogenoemd proefballonnetje: minister Karien van Gennip (CDA) stelde voor om Franse jongeren uit de banlieues te halen om hier te komen werken. De hele kamer uitte felle kritiek, maar Van Gennip blijft volhouden: die buitenlandse arbeidskrachten zijn nodig.

Waarom precies Franse werkloze jongeren, en niet die uit pak hem beet Duitsland of Polen? Dat maakt Van Gennip niet duidelijk. In het AD zei ze wel dat er in de Franse banlieues een hoge werkloosheid is. En: "Als wij als één Europa willen functioneren, moeten wij ons ook zorgen maken over de jeugdwerkloosheid in andere Europese landen."

De verbazing in de Tweede Kamer was groot: zou Nederland personeel gaan werven in wijken waar politie en ambulance al jaren niet meer durven te komen? Koren op de molen van rechts: "Jongeren naar Nederland halen die hun eigen buurt in de fik zetten: waar is deze minister mee bezig?" begon PVV-Kamerlid Léon de Jong.

Maar ook VVD-Kamerlid Zohair El Yassini noemde het plan kansloos. "In plaats van oplossingen worden problemen uit de banlieues naar Nederland geïmporteerd." De SP noemde het idee 'wereldvreemd' wat misschien wel het beste in de buurt komt.

De minister van Sociale Zaken droop met de staart tussen de benen af: er is geen 'banlieue-plan'. Wel wil ze nog even benadrukken dat werken goed is voor een mens, dus ook voor Franse jongeren in de banlieues, maar geeft ze toe: "Dat is een taak van de Franse overheid."

Ook blijft ze bij haar standpunt dat Nederland niet zonder buitenlandse arbeidskrachten kan. "Onze economie draait voor een fors deel op arbeidsmigranten. Je kunt Nederland niet meer los zien van hen."

Bron(nen):   De Volkskrant