Waarom de Arabische leiders zwijgen over Gaza

In het westen, en vooral in Europa, is meer woede en verzet tegen de verwoesting van Gaza door Israël dan in de Arabische wereld. Jordanië, Saoedi-Arabië en Egypte zwijgen en laten Israël zijn gang gaan. Er worden scholen gebombardeerd, kinderen sterven in hun slaap, maar de Arabische wereld zwijgt. Volgens een onderzoek van de New York Times is de reden eenvoudig: de Arabische dictators vrezen Hamas nog meer dan ze Israël haten. Hamas is een voorbeeld van de politieke islam, die ook hun landen bedreigt. En ze zijn dan ook niet van plan Hamas praktisch of politiek te hulp te schieten.

Bron(nen):   New York Times      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mihamed Kouki

  De titel suggereert dat Alle Arabische leiders zwijgen over het brute optreden van Israel en vervolgens worden er slechts 3 landen genoemd. Dat noemen ze dus framing. Marokko heeft zich allang uitgesproken tegen de Israëlische agressie en dat geldt ook voor Turkije, Iran, Libanon, Qatar, Koeweit en zo kan ik wel doorgaan. Daarnaast klopt de verklaring niet. Ze zijn niet bang voor Hamas omdat Hamas simpelweg alleen actief is in Palestina en geen enkele buitenlandse aspiratie heeft. Als iemand het tegenovergestelde kan bewijzen dan hoor ik dat graag. Dat de genoemde dictators zich in stilzwijgen hullen komt simpelweg doordat ze aan de leiband van Amerika, Engeland en Frankrijk zitten. En daar is genoeg bewijs voor. Zo krijgt Egypte elk jaar miljarden dollars aan steun van Amerika; het dictatoriale regime in saudi Arabië wordt gesteund door de Amerikaanse eenheden die gelegerd zijn in de VAE; en Jordanië is niet eens bij machte om de tribale bevolking in toom te handen zonder enige westerse steun.

 2. Robin

  Dat natuurlijk, of Islam is een godsdienst waarin mensen gewoon geen fuck geven om andere mensen omdat ze van een iets ander clubje zijn. Ik ben er nog niet uit.

 3. Mihamed Kouki

  Robin, het is belangrijk om een onderscheid te blijven maken tussen wat Arabische/islamitische leiders zeggen/doen en wat hun eigen bevolking zeggen/doen. Ik kan je verzekeren dat de Arabische en islamitische burgers zich volledig achter de Palestijnen in Gaza scharen. Dat hun leiders daar anders in staan komt doordat ze een eigen agenda hebben en lak hebben aan wat hun burgers vinden. Het zijn immers dictators. Dictators die stevig in hun zadel zitten omdat ze zich gesteund voelen door de VS en de rest van het westen. Dat is allang geen geheim meer. Ff googlen en je zult je ogen niet geloven. De Politiek is corrupt.

 4. Paulraw

  ´Volgens een onderzoek van de New York Times is de reden eenvoudig: de
  Arabische dictators vrezen Hamas nog meer dan ze Israël haten. Hamas is
  een voorbeeld van de politieke islam, die ook hun landen bedreigt.´

  Nee dan de politieke islam van Saoedi-Arabië ,die brengt overal vrede:ISIS gesteund ,Boko Haram opgeleid ,Al Qaïda gesteund etc.

  • Mihamed Kouki

   Paulraw, je bevestigt mijn verhaal. De politieke islam van saudi Arabië is ook verwerpelijk maar toch wordt dit land als een westerse bondgenoot gezien en behandeld. De VS en europa hebben tenslotte hun olie nodig.

   (in antwoord op Paulraw)
 5. Burgermans

  Jordanië en Egypte staat aan de kant van Israël, die zien ook liever dat Hamas wordt vernietigd.

 6. Mihamed Kouki

  Jordanië staat aan de kant van israel? Je bedoelt het koningshuis van Jordanië. Een marionet van het westen. Je weet zelf donders goed dat het over grote deel van Jordaniërs van Palestijnse komaf is. Die kunnen nooit tegen de Palestijnen zijn. Stop dus met onzin uitkramen.

  Wat Egypte betreft. De Egyptische elite is tegen Hamas. Klopt. El Sissi, die generaal die de vorige gekozen president Morsi heeft afgezet, is tegen Hamas omdat ze verwant zijn met de moslim broederschap van Morsi. Maak je geen illusies. Het Egyptische volk is nog steeds op de hand van de Palestijnen zoals een overgrote deel van de wereldgemeenschap (op het westen na).

  • Karel Kritisch

   Maar het blijft selectieve verontwaardiging. Als er wat met de joden/ israel is schreeuwen veel moslims moord en brand. Maar als radicale moslims andere moslims vermoorden dan hoor je bijna niemand. Het is een soort primitieve stammenstrijd waarbij er op grote schaal gemanipuleerd wordt. Zo gaan er foto’s van dode kinderen rond die door Israël gedood zouden zijn terwijl het in werkelijkheid om Syrische kinderen gaat etc. Hamas gebaat bij escalatie en blijft raketten schieten vanaf dichtbevolkte gebieden. In Syrië vallen er veel meer slachtoffers maar daar blijft het stil. Het is een grote zielige vertoning.
   De pot verwijt de ketel.. stelletje stakkers zijn het. Ondertussen houdt de gehele moslimwereld de Palestijnen al decennia stateloos in vluchtelingenkampen en fungeert Israël als bliksemafleider van de regio van nog veel grotere puinhopen. En hier in Nederland wordt mijn tijdlijn besmeurd met huilende gazavriendjes die de rest van het jaar doof zijn voor alle ellende die diezelfde sociaal culturele groep elkaar aandoet. Of moet ik hier nog een foto van een Hamas kind met bomgordel plaatsen om te laten zien wat voor achterlijke praktijken die lui er op nahouden. Hypocrieten zijn het.

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Mihamed Kouki

    Ben het met je eens als het gaat om de selectieve verontwaardiging van moslims. Daar valt geen spelt tussen te krijgen. Wat mij betreft moeten moslims ook de straat op voor Syrië, Soedan, Irak en andere brandhaarden in de islamitische wereld. Die huilende Gaza vriendjes op je tijdlijn kun je gewoon blokkeren. Is niet zo moeilijk. Maar besef wel dat die foto’s echt zijn en dat er inmiddels 1500 Palestijnen zijn omgekomen tegenover 50 voornamelijk Israëlische soldaten. Tenzij je gelooft dat BBC en andere westerse nieuwsmedia in een complot zitten met Hamas.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Dan zijn wij het volledig eens Mihamed. Ik ben niet pro-Israel of pro-Palestijns. Ik vind het vreselijk, oorlog, gewone mensen zijn er de dupe van. Ik weet wel dat als Hamas de wapens van Israël had gehad dan hadden ze Israël weggevaagd. De Gazanen kunnen zich beter ontdoen van die lui. Israël straft collectief en dat vind ik ook verkeerd. Feit is dat geen van de partijen echt vrede wilt.

     (in antwoord op Mihamed Kouki)
 7. Vogelbeest

  Als moslims uitgeroeid worden door moslims maakt ook niemand zich daar druk over.

  Sudan 2005: 1.000.000 moslims dood. Hoor je bijna niemand over.

  Iraq-Iran 1988: 800.000 moslims dood. Hoor je bijna niemand over.

  Syrië: 250.000 moslims dood. Hoor je bijna niemand over.

  Algerije 1991: 150.000 moslims dood. Hoor je bijna niemand over.

  Irakeese burgeroorlog: 100.000 moslims dood. Hoor je bijna niemand over.

  Waarom zou de arabische wereld zich druk moeten maken over die paar honderd doden in gaza? Alleen omdat Israel dat doet?

  • Mihamed Kouki

   Omdat israel 700.000 Palestijnen het land heeft uitgejaagd. Of bijvoorbeeld omdat Israëliërs sinds haar oprichting 160.000 Palestijnen heeft omgebracht. En vanwaar die vergelijkingen? Je vergelijk kwaad met kwaad.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Pietje_Precies

    Mwa, beetje overtrokken cijfers. Een dooie Palestijn door Israël is nieuws, maar dat in Syrië ook 3000 Palestijnen het loodje legden, daar hoor je niemand over. Je hoeft niet pro Israël te zijn om vast te stellen dat er gewoon met twee maten gemeten wordt…

    (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Karel Kritisch

    Omdat moslims selectieve verontwaardiging bezigen als het over joden gaat. Daarom.

    (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Robert Van Het Hoen

    Palestijnen bestonden/bestaan helemaal niet, domoor.

    (in antwoord op Mihamed Kouki)
 8. Lorenzo

  Gedurende de jaren 80 en 90 hebben linkse journalisten en linkse politici een multiculturele samenleving verzonnen. Die is compleet mislukt. We sturen die apen naar het Midden Oosten en ze verzinnen prompt een Arabische lente. Die is natuurlijk ook compleet mislukt.

  Wat een puinhoop.

  Gedurende de jaren 80 en 90 hebben linkse journalisten en linkse politici ons voorgehouden dat het slechts om kleine groepjes allochtone raddraaiers ging. Nu weten we dat 65% van de Marokkaanse jeugd criminele antecedenten heeft. We sturen diezelfde journalisten kakkerlakken naar het Midden Oosten en ze verzinnen dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het moslimfundamentalisme, het zou slechts om kleine groepjes. Bij de eerste vrije verkiezingen in Egypte haalde de salafisten en Moslimbroeders 74% van de stemmen en Al-Qaida zit van Somalië tot Nigeria en van Sinkiang tot Syrië.

  Wat een puinhoop.

  Nu zat ik te denken……

  Gedurende de jaren 80 en 90 hebben linkse journalisten en linkse politici systematisch de criminaliteitscijfers onder Turken en Marokkanen onder het tapijt geschoven. Stel: we sturen diezelfde journalisten naar het Midden oosten, zouden diezelfde journalisten en politici dan ook de Turkse bezetting van Cyprus en de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara onder het tapijt schuiven?

  Na de Spaanse terugtrekking in 1975 bezette Marokko de westelijke sahara, een gebied 2,5 x groter dan Portugal en 60x groter dan de westbank en gaza samen, bouwde er de langste illegale afscheidingsmuur van 2700 km ter wereld dwars doorheen (dat het bezette gebied opdeelt in 6 van elkaar gescheiden gebieden waartussen geen verkeer mogelijk is) en legde er de grootste mijnenvelden ter wereld. De levensverwachting in de bezette westelijke sahara is 54, even laag als in Congo (Een goede indicatie hoe het Marokkaanse leger in bezet gebied te keer gaat). De levensverwachting in de gazastrook is trouwens veel hoger dan in ieder Arabisch land en zelfs Hongarije.

  Marokko heeft bovendien 67 VN veiligheidsraad resoluties aan z’n broek vanwege de bezetting van de westelijke Sahara. Dat is meer dan enig ander land, inclusief Israel.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/C

  Het systeem van Marokkaanse afscheidingsmuren in bezet gebied:

  http://en.wikipedia.org/w/inde

  Turkije bezet sinds een illegale militaire invasie in 1974 van EU staat Cyprus tot op heden het noordelijke deel, heeft het etnisch gezuiverd van 350.000 Europeanen, er 200.000 Turkse kolonisten (gedwongen) naar toe gebracht, een illegale afscheidingsmuur over de hele lengte van het eiland gebouwd en heeft er permanent 40.000 bezettingstroepen gestationeerd (daarmee is de illegale en niet bestaande staat Noord-Cyprus na Noord-Korea het meest gemilitariseerde gebied op aarde). De hoofdstad van Cyprus, Nicosia is de enige Europese stad die tot op heden door een muur gescheiden is. Famagusta is in 1974 in z’n geheel etnisch gezuiverd door het Turkse leger is tot op heden met een groot hek van de buitenwereld afgesloten en de enige spookstad op Europees grondgebied.

  Trouwens: het totaal aantal doden als gevolg van het Israelisch Palestijns conflict in 66 jaar is 15.000. Turkije heeft sinds 1984 80.000 Koerden vermoord. Dat is toch gek dat Turkije nog steeds EU kandidaatslidstaat is.

  Maar nu komt mijn vraag: de linkse journalist heeft toch niet net als gedurende de jaren 80 en 90 met de criminaliteitscijfers onder Turken en Marokkanen de Turkse bezetting van Cyprus en de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara onder het tapijt geschoven?

  Als antisemitisme letterlijk betekent dat er onderscheid gemaakt wordt in het geval van Joden, dan kan ik dat niet in intentie, maar wel als consequentie als antisemitisch bestempelen. (Pro-Palestijns activisme is gemuteerd irredentisme)

  Daar is maar een woord voor: antisemitisme. klip en klaar.

  Er moet een oplossing komen voor het journalisten probleem

 9. Mihamed Kouki

  Linke journalisten en politici die een multi culturele samenleving hebben verzonnen? Kijk om je heen. Die samenleving is een feit. De allochtonen doen het steeds beter op school, allochtonen zijn zelfs ondernemender dan autochtonen en zijn een verrijking voor NL. Maar ja, aangezien jij het hebt over linkse lui ga ik ervan uit dat je rechts bent ( wat dat ook moge zijn tegenwoordig) en rechtse lui hadden liever geen enkele allochtoon in Nederland gehad. Ze vinden het fijn om andere mensen te koloniseren (Indonesië, Suriname, VOC) en daar rijk van te worden maar o wee, als ze als gelijkwaardig gezien willen worden.

  Wat betreft Egypte en vrije verkiezingen. Inderdaad, het westen propageert democratie en vrije verkiezingen. Hebben ze eindelijk vrije verkiezingen in Egypte en dan is het volgens jou ook niet goed. Wat sta je dan voor? Een dictatuur in de Arabische/islamitische landen?

  Wat marokko en westelijke Sahara betreft. Het is geen muur. De VN spreekt zelf van een Marokkaanse berm. En marokko heeft VN resoluties geschonden maar vergeleken met israel is marokko daar niets bij. Israel heeft er honderden geschonden en dan heb ik het niet eens over de etnische zuivering van de Palestijnen. Dat de inwoners van de westelijke Sahara een lage levensverwachting hebben heeft niets te maken met de behandeling van het Marokkaanse leger. Die is alleen aanwezig langs de Marokkaanse berm en niet te vinden in de steden. De levensverwachting is in heel Afrika laag.

 10. Maxov Max

  De strijd van de Palestijnen gaat feitelijk niet om een staat, maar om het einde van Israël………https://zlj13051967.wordpress.com/2015/10/22/nooit-bestond-er-een-palestijnse-staat/

  • Broeder

   Het gaat om ons heilige stad Jeruzalem. Het is ook ons recht (christenen en moslims) om dat gebied te krijgen joden ook we zijn allemaal even

   (in antwoord op Maxov Max)

Reacties niet toegestaan