Israël gaat misschien wel sorry zeggen voor beschieten VN-school

Israël gaat onderzoeken of het verantwoordelijk was voor de aanval op een VN-school in het vluchtelingenkamp Jabalia. Daarbij kwamen woensdagmorgen zeker 20 mensen om het leven. De Israëlische regeringswoordvoerder Mark Regev zei in Newsnight van de BBC. ‘Als blijkt dat het om dolende schoten van Israël ging, dan weet ik zeker dat we ons zullen verontschuldigen.’ Oorlogsmisdaad Gisteren noemde secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN de beschietingen van de VN-school een aanval die 'niet te rechtvaardigen is'. Amnesty International sprak van een oorlogsmisdaad. Ook de VS veroordeelden de beschieting. Volgens Ban Ki-Moon en Amnesty wist het Israëlische leger de precieze locatie van de school en dat de organisatie daar vluchtelingen opving. Het is de zesde keer dat een VN-school is beschoten. Extra mankrachten Israël heeft 16.000 extra militairen opgeroepen, naar eigen zeggen voornamelijk om de andere militairen rust te gunnen. In totaal zijn er nu 86.000 strijdkrachten actief in het offensief in de Gazastrook. Sinds het begin van de aanval zijn meer dan 1300 Palestijnen omgekomen, waaronder zeker 239 kinderen. Zo'n 7.000 mensen raakten gewond. Aan Israëlische kant sneuvelden 59 levens. Vluchtelingenkamp In Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp van Gaza, zitten nu 120.000 vluchtelingen.  UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zit aan de grenzen van haar capaciteit. In totaal vangt de organisatie zo'n 200.000 vluchtelingen op.

Bron(nen):   De Standaard  Trouw    

34 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Heel netjes van Israël. Wederom blijkt dat Israël de beschaafde partij is in dit conflict.

  • Lio

   Je hebt totaal geen idee wat de betekenis is van het woord beschaafd? Ben benieuwd of je ook het sorry zeggen van de separatisten in Ukraine zo makkelijk zou accepteren voor het neerhalen van het vliegtuig met de Nederlanders en die vervolgens beschaafd zou noemen, wat een hypocriete lul ben je, zeg!

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Jij bent in ieder geval niet beschaafd, Lio.

    (in antwoord op Lio)
    • Lio

     Reageer dan mr.! Accepteer jij een sorry van de separatisten of niet? Of ben je toch een duidelijke hypocriet die dat soort inhoudsloze sorry alleen goed genoeg vindt voor de anderen! Kom op dan laat zien dat je geen onderscheid maakt tussen jezelf en de anderen en dat je een sorry-principe van iedereen accepteert!

     (in antwoord op Burgermans)
     • Calhoun84

      Als het om een fout gaat dan zou excuus wel voldoende kunnen zijn, maar het is in Gaza lastig om te bepalen wat een militair doel is of niet. Wanneer Israël geen aanvallen uit zou voeren op militaire doelen die zich in civiele gebouwen bevinden dan valt er weinig oorlog te voeren en mag Israël gewoon weer dagelijks raketten opvangen. Een excuus kan best prima zijn, zolang het doden van burgers maar niet het doel was. Van Israël en de separatisten ga ik er van uit dat burgerdoden als nare bijkomstigheid worden gezien, van Hamas is bekend dat ze dode burgers toejuichen. Voor mij is het dan niet zo moeilijk om partij te kiezen. De staat Israël is misschien niet heilig maar gelet op de tegenstand en de geschiedenis begrijp ik het huidige optreden volkomen.

      (in antwoord op Lio)
     • Mihamed Kouki

      Als het moeilijk is om in Gaza te bepalen wat een militaire doel is dan kun je er ook voor kiezen om (in plaats van vanuit F 16’s, drones en tanks) de goedbewapende en goed getrainde Israëlische super militairen Gaza in te sturen en de Hamas strijders 1 op 1 te bestrijden. Op deze wijze zou er minimaal bijkomende schade zijn zoals jij dat noemt. Maar het is duidelijk waarom Israel een man tot man gevecht met de slecht getrainde en bewapende Hamas strijders uit de weg gaat. ZE ZIJN BANG. Israëliërs doen zich stoer voor maar in wezen in het Israëlische leger een zooitje bangeriken. Waren ze heldhaftig dan hadden ze nooit vanuit F 16’s, drones en tanks rücksichtlos op GAZA geschoten. Het zijn lafaards.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Mihamed Kouki

      En daarnaast is het toch niet moeilijk om te bepalen dat 4 op het strand spelende kinderen geen terroristen zijn? En waarom worden VN scholen en ziekenhuizen platgebombardeerd wetende dat dat de enige plek is waar de Palestijnen naartoe kunnen vluchten. Hun huizen zijn immers ook weggevaagd. Al zou Hamas vanuit een VN school raketten afvuren dan nog is het disproportioneel om deze scholen te bombarderen wetende dat honderden vrouwen en kinderen zich schuilhouden en wetende dat nagenoeg alle raketten toch uit de lucht worden geschoten. Jullie argumenten kloppen voor geen meter.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Calhoun84

      Dan zijn Nederlanders niet veel laffer. Wanneer je tegen een vijand vecht die geen waarde hecht aan het leven (en in veel gevallen zelfs hoopt te sneuvelen) dan vind ik het niet vreemd dat men op deze manier vecht. Niet iedereen denkt 72 maagden te krijgen wanneer hij sterft
      immers.

      In een oorlog is het overigens moeilijker dan je denkt om te bepalen of je doel civiel of militair is. Hamas gebruikt altijd civiele doelen al lanceerplaats. Prima, maar dan neem je dit als risico. Ik weet niet of de bevoegd commandant op dat moment wist dat er honderden vluchtelingen in de school aanwezig waren.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Mihamed Kouki

      Nee, dat wist die commandant niet. Die scholen zijn deze week daar en staan helemaal leeg…doe niet zo naïef en dom! De VN heeft zelf verklaard dat ze meermaals hebben doorgegeven dat de scholen vol zaten met vluchtelingen.

      Goed dat je erkent dat het Israëlische leger laf is.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Mihamed Kouki

      Israel bombardeert woningen en worden verzocht hun huizen te verlaten. Dat doen ze. Op straat is het onveilig vanwege al die granaten van israelische tanks. Die mensen zoeken vervolgens hun toevlucht tot de VN en dan zijn ze ook daar niet veilig. En blijven zeggen dat hamas ze als schild gebruikt. Als je hun huizen niet bombardeert dan hoeven die mensen hun toevlucht zoeken tot zkh en van scholen. In feite is het israel die palestijnen tot menselijk schild dwingt.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Patty

      Als je Gaza bekijkt dan staat er aan de ene kant een muur, aan de andere kant is de zee. Het gebied staat vol met gebouwen. Besluit je dan zoals Hamas doet tot het afvuren van raketten dan kan dit alleen vanuit bewoond gebied. De raketten van Israël komen dus ook altijd terecht in bewoond gebied. Beide partijen weten dus dat er hoe dan ook altijd burgerslachtoffers zullen zijn. Dat weerhoudt beiden er niet van om wapens te gebruiken. Dus zijn ook beide partijen verantwoordelijk.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Mihamed Kouki

      Hamas schijnt duizenden raketten te hebben afgeschoten. Weet je hoeveel Israëlische burgers zijn omgekomen? Welgeteld eentje. Dank zij de Iron Dome die mede ontwikkeld en mede gefinancierd is door de VS. Weet je hoeveel Palestijnse slachtoffers er zijn gevallen door de Israëlische beschietingen? Bijna 1400!!!!!!! Doe dus niet alsof er sprake is van een evenwichtige strijd. Die is er niet. Het is de Palestijnen tegenover Israel en de VS.

      (in antwoord op Patty)
     • Burgermans

      Ik reageer niet op brutale vlegels die me uitschelden.

      (in antwoord op Lio)
     • Lio

      Je kunt geen kant op want je bent keihard een spiegel voorgehouden en bent geconfronteerd met je eigen hypocrisie.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Fantast

      (in antwoord op Lio)
  • Paulraw

   Zonder Amnesty/UN/media-aandacht was het gewoon doofpot en dekseltje dicht.

   ‘Als blijkt dat het om dolende schoten van Israël ging, dan weet ik zeker dat we ons zullen verontschuldigen.’
   @ Regev

   Dolende schoten….
   Maar ze hebben wel de techniek om een koepel over Israél te leggen die raketten tegen houdt.VN heeft diverse malen coördinaten van school doorgegeven en dan gaat het nog mis ?

   Zoekt u een spindoctor ,bel Regev .Als er een is die zo opzichtig liegt in al die jaren is het Regev wel

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Lio

  Israël is een boevenstaat. sorry zeggen of niet. Ze gaan misschien sorry zeggen. Met nadruk op misschien voor het bombarderen van een school.

  • Burgermans

   Jodenhatersflauwekul. Israel is een democratische rechtsstaat met vrijheid van godsdienst en gelijke democratische rechten voor alle burgers. Hamas heeft in Gaza een Apartheidsstaatje gesticht waar Joden niet mogen leven. Hamas offert schaamteloos duizend levens op door raketten op Israël te schieten. Voor iedereeen met enige moraal is het duidelijk dat Hamas de slechterik is en Israël de goeierik.

   (in antwoord op Lio)
   • Lio

    Doe niet zo zielig joh. Israël is een boevenstaat, of dat jou bevalt of niet. Israël heeft niets met Joden te maken tenzij je bewust Israël probeert te beschermen door die boevenstaat onder de schaduw van Joden te plaatsen. Wat jij niet begrijpt is dat het het veroordelen van Israël niet tegenstrijdig is met het veroordelen van Hamas. Domme mensen als jij moeten perse voor een partij kiezen. Beide partijen zijn even boeven. Israël heeft alle militaire technologie in handen om precies te kunnen mikken. Dus als je een VN school bombardeert kan dat maar een ding betekenen namelijk dat Israël, sorry de boevenstaat bedoel ik, bewust die school wilde treffen omdat daar wapens verborgen liggen, dan kun je dat niet af doen met een sorry als je daarmee de onschuldige mensen en kinderen treft.

    (in antwoord op Burgermans)
 3. Mihamed Kouki

  Lio. ben het met je eens. Burgermans is overduidelijk een zionist. Dat kan niet anders met zulke opmerkingen. We moeten blij zijn dat israel ‘misschien’zijn excuses gaat aanbieden voor de moordaanslag op 20 onschuldige burgers en meneer of mevrouw noemt dat ‘netjes’. Daar hebben die 20 slachtoffers ‘misschien’ wat aan. Met zulke vrienden als burgemans heeft israel geen vijanden nodig. Hij doet meer kwaad dan de joden lief is. alleen heeft hij dat nog niet door.

  • Burgermans

   Geen inhoudelijke argumenten, Mihamed? Wat een zwaktebod. 🙂

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Mihamed Kouki

    je krijgt een inhoudelijke reactie als je met ‘inhoud’ komt. Het enige wat jij doet is klakkeloos als een ‘groepie’ achter israel aanrennen zonder af en toe beroep te doen op je cognitieve vaardigheden, die je ongetwijfdeld wel hebt. het verschil tussen jou en mij is dat ik als moslim kritiek heb op landen als saudi arabie, VAE, syrie, libie, marokko en ga maar zo door. en daarnaast durf ik als moslim ook te zeggen dat ISIS en Al qaida een verderfelijke groep criminelen is. ik heb jou daarentegen nog NOOIT een kritische noot zien maken richting Israel of bepaalde groepen onfrisse joodse groeperingen. Dat maakt jou geen serieuze gesprekspartner.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Probeer niet te veel over mij te fantaseren maar gewoon op de inhoud te reageren. Israël probeert om burgerslachtoffers te vermijden en Hamas juist om burgerslachtoffers te maken. Daar hadden we het over.

     (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Mihamed Kouki

      ja, en daarom staat de teller op 1400 palestijnse doden en 50 israelische. de feiten spreken je tegen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Calhoun84

      1400 Palestijnse doden, niet 1400 Palestijnse burgerslachtoffers. Maar aangezien Hamas onconventioneel oorlog voert is het lastig in te schatten wat het aantal burgerslachtoffers is. Daarnaast zijn burgerslachtoffers helaas evident aan oorlog, zeker wanneer één partij de tactiek van menselijk schild gebruikt. Het maakt mij overigens niet uit of je pro of anti Israël bent, maar ontkennen dat Hamas mensen als schild gebruikt is wel vreemd. Dit doet Hamas (en soortgelijke strijders) al sinds jaar en dag.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Burgermans

      Dat doen ze niet.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
 4. Likoed Nederland

  In plaats van dat ze de islamitische terreurorganisatie Hamas veroordelen dat de scholen als dekking gebruiken en zo opzettelijk tegenvuur uitlokken.

  En dat Hamas VN ziekenhuizen en die VN scholen als opbergplaats voor hun raketten en dekking voor hun tunnels gebruiken.

  Hamas is die organisaties en de media daar zeer dankbaar voor:

  http://likud.nl/2014/07/bedankbrief-van-hamas-aan-de-media/

 5. Mihamed Kouki

  ha, daar komt Likoed Nederland. De propaganda ‘groepie’ van Israel. Doe je best om de waarheid te verdoezelen. De naakte waarheid van fimpljes en plaatjes is niet tegen te houden. Israel had een monopolie op nieuwsvoorziening maar door Twitter en andere sociale media kunnen palestijnen honderden miljoenen mensen over de hele wereld direct bereiken, zonder dat israel de naakte waarheid kan verdraaien. Mensen over de hele wereld beginnen door de israelische propaganda te prikken, Het is nog even wachten totdat westerse regeringen ook tot inkeer komen en zich geen rad voor de ogen laten draaien.

  • Point

   Dat de Palestijnse terreurorganisatie Hamas en de VN in Gaza al jaren als twee handen op één buik functioneren, was velen al duidelijk. De VN-‘hulp’organisatie UNRWA is nu echter naar een nieuw moreel dieptepunt gezakt door Hamas toe te staan boobytraps in een VN-gebouw in Khan Younis te leggen.

   Noch de VN, noch de UNRWA heeft gereageerd op het incident, maar als dat gebeurt zal er ongetwijfeld een ontkenning volgen dat de VN ook maar iets van de boobytraps heeft af geweten.

   Israël publiceerde onlangs videobewijs dat Hamas raketten afvuurt vanaf scholen, en ook VN-scholen gebruikt om raketten in op te slaan. Afgelopen dinsdag werd voor de derde keer zo’n voorraad raketten in een VN-school gevonden. VN geeft raketten aan Hamas terug. Dat de UNRWA nauw met Hamas samenwerkt bleek toen de VN de raketten niet vernietigde, maar deze gewoon door Hamas liet ophalen, zodat de terroristen ze kunnen inzetten tegen Israëlische dorpen en steden. ‘In plaats van Israël de schuld geven en veroordelen, zou de UNRWA moeten proberen zich niet langer te laten manipuleren en gebruiken door de terreurorganisaties,’ was het commentaar van de Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken Tazhi Hanegbi.

   Bij iedere explosie in een school of ziekenhuis geeft de UNRWA namelijk steevast Israël de schuld wat vervolgens blindelings wordt overgenomen door de Westerse media. Zo wer ook bericht over een ‘Israëlisch bombardement’ van het Shifa ziekenhuis in Gaza, terwijl het drama wat hier plaatsvond werd veroorzaakt door een mislukte lancering van een Iraanse Fajr-5 raket.

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
   • Mihamed Kouki

    Haha Point, je probeert een punt te maken maar je onderbouwing rammelt aan alle kanten. Het is dus een afgezwaaide raket van Hamas die het ziekenhuis vol heeft getroffen? Blijf jij maar lekker geloven in die Israëlische propaganda. Jij gelooft zeker ook in fabeltjes. Israëliërs moorden de Palestijnen uit, gesteund door de VS en de Europese landen en jij doet net alsof de VN het heeft voorzien op israel. Wake up, de VS heeft de VN volledig onder controle. Zij hebben alle VN resoluties tegen israel geblokkeerd met een veto en jij probeert hier de Calimero uit te hangen. Wat een farce!

    (in antwoord op Point)
    • Point

     Ja, Sorry dat de Joden eindelijk eens terug kunnen slaan na vrijwel de heel historie op hun donder te hebben gehad. En ook boeiend dat er zelf steun uit Egypte en S. Arabië is. Je zou denken dat er in Gaza wat goeds gebeurt. Hopelijk laten de Israëliërs zich dit keer niet internationaal intimideren door die propaganda roeptoeters uit Islamitische kring. Meer, meer, meer tunnels opblazen!

     (in antwoord op Mihamed Kouki)
 6. Nederlander

  Daarstraks op het nieuws geweest, De palestijnse vlag hangt talrijk aan de balkonnen in Amsterdam oost. Voor het ophangen van de Israelische vlag word je bestookt met brandbommen of fysiek belaagd. Dit is symptomatisch voor het midden oosten. Maar blijkbaar dus ook al in Nederland. De demonstratie in Den Haag maar nu in de praktijk.
  Wanneer was ook alweer de laatste keer dat ik vanuit de media mocht begrijpen dat islamieten/moslims in Nederland door de joden/israeliers belaagd werden of door homo’s?
  Als ik de commentaren de laatste dagen op deze site lees, verbaas ik mij er over dat altijd Amerika, Europa en Israel de schuld krijgen. Er is altijd wel een of andere site waar een verklaring is te vinden voor de schuld van Amerika, Europa en Israel is. Ook als moslims elkaar onderling naar het leven staan denk hierbij even aan Syrie en ISIS. Wie doen christen in Irak omogelijke tot dodelijke voorstellen, wie veranderde eigenhandig de grondwet in Egypte in het voordeel van de moslimbroederschap en maakte de Egyptische kopten het leven wel heel erg moeilijk. Allemaal na vrije verkiezingen? Wat gebeurt in Turkije na de vrije verkiezingen? Allemaal de schuld van Amerika, Europa en Israel??
  Kijk vooral niet naar jezelf maar wijs altijd naar die ander.

 7. Har Davids

  Wat mij betreft wordt in Israël en de Palestijnse gebieden de dienst uitgemaakt door lieden die zich niets aantrekken van de gevolgen van hun acties voor de eigen bevolking op langere termijn. Gematigde/redelijke mensen lijken totaal buiten spel te staan in een dodelijk spel zonder einde. Als deze ronde afgelopen is, kan er er weer internationale hulp ingezet worden om de vernietigde infrastructuur, al eerder ook door ‘ons’ betaald, te herstellen. Hopelijk staat alles er netjes bij als er dan weer nieuwe gevechten uitbreken.

Reacties niet toegestaan