Israel maakt heel erg veel stuk in Gaza, waaronder de eigen reputatie

Israël is bijna weg uit Gaza, maar de gevolgen van de Israëlische aanwezigheid zullen de Palestijnen nog jaren voelen. Wegen, gebouwen, ziekenhuizen, scholen en vooral ook huizen, heel veel is onherstelbaar beschadigd. „We zien ons geconfronteerd met een humanitaire ramp”, aldus James W. Rawley, de VN-coördinator voor Gaza.

Bijna een half miljoen Palestijnen – op een bevolking van 1,8 miljoen – is op de vlucht geslagen. De gezondheidszorg staat op instorten: een derde van de ziekenhuizen in Gaza heeft schade opgelopen, terwijl er bijna geen doktoren, apparatuur en medicijnen voorhanden zijn om de meer dan 9000 gewonden te behandelen. Er is nauwelijks schoon drinkwater of elektriciteit.

Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen vier weken bijna vierhonderd kinderen omgekomen, op een totaal van ruim 1800 doden. Ruim 300.000 kinderen hebben direct psychische hulp nodig.
Wat ook stuk is, is de reputatie van Israël. Zeker in Europa lijkt de Joodse staat heel veel steun te zijn kwijtgeraakt door de zeer harde actie in Gaza.

45 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  Denk dat dit artikel de spijker op de kop slaat. De Palestijnen hebben de publisiteitsoorlog gewonnen. Zolang Israel nog de VS achter zich heeft staan en dan met name de druk van de Joodse Lobby en partijbijdragen, dan zal er niks veranderen. Helaas.

  • Peter

   Ja, als Israël geen wapens meer krijgt. Amerika verdient alleen nog maar aan wapens. Das de andere kant. In Amerika denken ze, niet iedereen, geef iedereen een wapen. Zucht.

   (in antwoord op Dutchy)
   • KeesvdP

    Eenzijdige mening.

    (in antwoord op Peter)
   • Dutchy

    Amerika ondersteund Israel met miljarden per jaar, voorwaarden is dat die miljarden in Amerika weer worden uitgegeven, dus defacto betaald Amerika, de Israelische wapens.

    (in antwoord op Peter)
 2. Mihamed Kouki

  Inderdaad, israel heeft al een hele slechte reputatie en die wordt er alleen maar slechter op. De VS zal nog wel een heel tijd achter ze blijven staan. De zionisten hebben het Huis van Afgevaardigden en het Congres in hun zak en daarmee bepalen zij feitelijk het buitenlands beleid van de VS. De Amerikaanse president heeft veel minder macht dan we denken.

  • kletsmajoor

   Dat zijn 3 vooringenomen beweringen.

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
  • Heldoppantoffels

   Presidenten zijn in de VS tegenwoordig marionetten, een van de laatste die zelf nog macht uitoefende was JFK en we weten allemaal hoe het hem verging.

   (in antwoord op Mihamed Kouki)
 3. kletsmajoor

  Dit artikel hoort op de opiniepagina.

 4. KeesvdP

  De sleutel ligt zoals steeds weer bij Hamas. Zij schenden verdragen, zij zijn uit op de vernietiging van Israël, zij plaatsen hun wapens/voorraden daar waar veel mensen verzameld zijn. Ze geven niets om hun eigen volk evenals de andere arabische ‘broeders’. Alleen Egypthe bemiddeld en zij zijn ook westers georienteerd. De andere Arabische landen zijn druk bezig met het uitmoorden van eigen volk onder leiding van e.o.a. dictator. Het zit in het bloed van de arabier om hard te schreeuwen en vervolgens slachtoffer uit te hangen. Productief zijn ze nog nooit geweest. Goed voor zichzelf zorgen kunnen ze ook niet. Vrienden maken en houden ook niet. Een leugenachtige inslag maakt dit alles onmogelijk.

  • Calhoun84

   Wat dacht je van artikel 7, misschien nog wel erger.

   (in antwoord op KeesvdP)
   • KeesvdP

    Ja, nog zo een. Het hele handvest maakt duurzame vrede onmogelijk daar. Waarom staat de wereld daar niet bij stil en laten ze Israël in de media in de steek. Ik kan er met de pet niet bij …

    (in antwoord op Calhoun84)
  • Le_bon_sauvage

   Als u thuis ook uw eigen wandaden rechtvaardigt door naar uw partner te wijzen. om zo uw eigen verantwoordelijkheid te ontlopen, dan blijft u niet lang getrouwd.

   Liever dan met beschuldigende vingertjes te wijzen moet gekeken worden naar wie het meest kan doen aan een structurele oplossing. Hoewel het steeds ideologischer verpakt wordt, is dit in essentie een conflict van niet eerlijk willen delen.

   Vreemd is dat niet, de avonturen van stamvader Abraham waren in feite ook niets anders dan een zoektocht naar een oase voor z’n kudde geiten. Maar alle oases waren bezet. Gelukkig had hij God aan zijn zijde, of zo beweert het verhaal, dus de vijanden werden verslagen. Leve onze monotheistische woestijngodsdiensten!

   (in antwoord op KeesvdP)
 5. Peter

  Moeten ze maar eens stoppen met wapens maken. Alle banken moeten omvallen wat mij betreft. We hebben geen geld nodig. Ook geen wapens, maar voedsel. Huizen e.d. ook. Wanneer gaat deze wereld eens echt leren opbouwen in plaats van steeds alles in puin te schieten en af te breken. Dat levert geld op. Ja, maar geld levert ook ellende op. Dood en verderf. AFBRAAK. Kap daar nou eens mee. Uiteindelijk levert het allemaal niks op. Pak de echte oorzaken nou eens aan. We weten het allemaal. Er leven al mensen op aarde die het goede voorbeeld geven, maar wij zijn in de minderheid en we zien de aarde langzamerhand afbreken door al die machtswellustelingen. Die hebben toevallig ook nog eens heel veel geld. Ook al is het digitaal. Ik kan me niet voorstellen dat de mensheid nog steeds zo slecht is en dat de VN hier aan grof verdiend. Kofi Annan hielp zijn zoon ook en deze Moon zal niet minder korrupt zijn.

  • KeesvdP

   Hoe komt Hamas aan wapens dan? Uit Iran! Wie begint er met schieten? Hamas! Israël heeft land afgestaan voor een Palestijnse staat en vervolgens worden ze belaagd door deze mensen. Het westen is gericht op zelfverdediging en de Palestijnen willen alleen maar vernietigen. Zie handvest van Hamas hieronder.

   (in antwoord op Peter)
   • Heldoppantoffels

    Ehm Nederland is ook zo’n beetje wapenleverancier nummer 5 wereldwijd en onderschat de eigen Nederlandse ondernemingsdrang om een paar centjes te verdienen vooral niet!

    (in antwoord op KeesvdP)
    • KeesvdP

     Dat vind ik prima. Maar als de ontvanger uit is op terreur dan natuurlijk niet. Zonder leger geen vrede!!

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Dat is precies mijn punt, hoe netjes denk je dat deze industrie werkelijk is? Daar heb ik niet zo heel veel vertrouwen in namelijk.

      (in antwoord op KeesvdP)
 6. Le_bon_sauvage

  Israel heeft alleen haar reputatie van de laatste 20 jaar weer bevestigd. Ze gebruiken Hamas als excuus om een eigen zionistische agenda te voeren. Als ze de wanhopige provocaties van Hamas negeren krijgen ze de sympathie, en ook een betere hand in een internationaal geleid vredesproces. Maar liever schieten ze met een kanon op een mug. De Palestijnen moeten zo klein mogelijk gehouden worden. Reputatie of een structurele oplossing interesseert ze geen reet, want ze zien ook dat de chaos internationaal regeert. Obama brandt zich zelfs in z’n 2e termijn niet aan dit uitzichtloze conflict en de VN kan 1000 resoluties opstellen er luistert niemand naar.

  De polarisatie politiek werkt goed, objectieve en redelijke mensen zijn er steeds minder in Israel (of in Nederland). Lees Nir Baram (Israelische Jood) maar in Trouw.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3710252/2014/08/03/In-Israel-heerst-ziekelijk-gevoel-van-superioriteit.dhtml

  • Calhoun84

   “Als ze de wanhopige provocaties van Hamas negeren”

   Dus Israël moet dagelijkse raketbeschietingen en constante dreiging maar continue accepteren? Dit hebben ze de afgelopen jaren gedaan maar Israël heeft hier echt geen sympathie van gekregen. Het mocht tijd worden dat Israël actie zou ondernemen.

   (in antwoord op Le_bon_sauvage)
   • Heldoppantoffels

    Ik denk dan Le_Bon meer poogt aan te geven dat de resultaten die Hamas in schade in Israel teweeg brengt niets voorstelt in verhouding tot wat de Israëlisch aanrichten.

    Die iets meer dan lawinepijlen zijn niet heel doeltreffend en dragen ook (nog) niet zo’n zware lading als het materieel van Israel.
    Overigens vind ik beide kampen grote ellendelingen die machtsspelletjes spelen over de rug van onschuldige (eigen) bevolking.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • KeesvdP

     Israel heeft meerdere malen een bestand voorgesteld wat vervolgens werd afgewezen door Hamas. Hamas geeft niets om eigen volk!!

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Machthebbers geven geen ruk om het eigen volk, ja voor de bühne. Israel onderdrukt ook met liefde een (ander) volk en het is wel heeeeeel vreemd dat zij dan af en toe een rotje jouw kant op gooien. (het zijn geen rotjes, maar het geeft de krachtsverhouding weer)
      Anyway, het is een slangenkuil.

      (in antwoord op KeesvdP)
     • Calhoun84

      Israël onderdrukt geen enkel volk. Alle volkeren die in Israël wonen zijn volwaardig Israëli en mogen volwaardig meedraaien in de maatschappij. Ook Arabische Israëli.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Mihamed Kouki

      Wat een Joke! Alle Israëliërs, ook Arabische Israëliërs worden gelijkwaardige behandelen? Check dit artikel over een bekende Israëlische tv persoonlijkheid, die overtuigd zionist is en toegeeft dat Arabische Israëliërs gediscrimineerd worden en als tweederangsburgers worden behandeld: http://vorige.nrc.nl/buitenland/article2118926.ece/Tv-presentator_over_discriminatie_van_Israelische_Arabieren

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Daar tegenover kan ik wel artikelen plaatsen met interviews waarin (Arabische) Israëliërs het tegenovergestelde beweren. Jouw artikel is overigens wel redelijk gedateerd. Het kan nog steeds wel beter hoor, maar dat kan het in Nederland ook. Maar van onderdrukking is in Israël tussen Israëlische staatsburgers geen sprake. Er zitten Arabieren in de Knesset, er zitten Arabieren in het hooggerechtshof, steeds meer Arabieren dienen bij de IDF.

      Nogmaals: het kan zeker beter, maar van onderdrukking is totaal geen sprake. Gelijkwaardige behandeling is sowieso een andere discussie. Ik zie dat als een utopie, ook in Nederland. Mensen hebben hun oordeel al klaar wanneer ze alleen al een naam zien.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Calhoun84

      Daar tegenover kan ik wel artikelen plaatsen met interviews waarin (Arabische) Israëliërs het tegenovergestelde beweren. Jouw artikel is overigens wel redelijk gedateerd. Het kan nog steeds wel beter hoor, maar dat kan het in Nederland ook. Maar van onderdrukking is in Israël tussen Israëlische staatsburgers geen sprake. Er zitten Arabieren in de Knesset, er zitten Arabieren in het hooggerechtshof, steeds meer Arabieren dienen bij de IDF.

      Nogmaals: het kan zeker beter, maar van onderdrukking is totaal geen sprake. Gelijkwaardige behandeling is sowieso een andere discussie. Ik zie dat als een utopie, ook in Nederland. Mensen hebben hun oordeel al klaar wanneer ze alleen al een naam zien.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
    • Calhoun84

     Maar het maakt toch niet uit of de schade die Hamas aanricht groot is? Dat ligt niet aan de te kleine raketten, die zijn wel degelijk van goede kwaliteit, maar meer aan het Israëlische Iron Dome systeem. Ik begrijp volledig dat Israël de agressie van Hamas niet langer accepteert. Genoeg is genoeg. Tunnels en stellingen vernietigen, prima. Dat Hamas voor beide civiele doelen gebruikt is kwalijk en ik kan het Israël niet kwalijk nemen dat er hierdoor fouten gemaakt worden waardoor er helaas ook burgerslachtoffers vallen.

     Het is overigens niet zo dat Israël door alle Palestijnen wordt gehaat, zelfs nu zijn er best nog wel veel die hopen op een Israëlische bezetting. Toen was veel toch wel beter daar.

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Mihamed Kouki

      Ten eerste begint men te twijfelen over het bestaan van de Iron Dome. Check dit: https://m.youtube.com/watch?sns=em&v=uM0J0LI1ymA. Graag volledig afkijken. Ik vind het een overtuigend verhaal. Als jullie bewijzen hebben van inslaande Hamas raketten of raketten die ZICHTBAAR onderschept worden dan hoor ik het graag. Ik persoonlijk heb ze ook nooit in beeld gezien. Het begint erop te lijken dat de IDF haar eigen bevolking moedwillig angst aanjaagt en tegelijkertijd wil aantonen dat ze veilig zijn.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Die beelden zijn er in overvloed, ik denk dat je ze via YouTube wel moet kunnen vinden. De Iron Dome is overigens geen geheim, op veel plekken kun je live meekijken. Ik ben mobiel en heb jouw link niet gezien maar de Iron Dome bestast wel, of geloof je ook niet dat Hamas raketten afvuurt?

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Mihamed Kouki

      Ja hoor, ik geloof best dat Hamas raketten afvuurt. Maar ik geloof niet dat het er duizenden zijn geweest zoals Israel beweert. Dat zou te veel eer voor Hamas zijn. En ik geloof ook dat Israel heel vaak een aanval van Hamas heeft gesimuleerd om de angst onder de bevolking aan te wakkeren en om steun vast te houden voor hun etnische zuivering onder Palestijnen.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Daar doe je Hamas wel tekort mee denk ik. Hamas heeft een professionele organisatie en de steun van Iran als wapenleverancier. Vers van de pers: volgens een oud commandant van de Revolutionaire Garde uit Iran heeft Iran veel technologie naar Hamas overgebracht. Nog een citaat van deze man: “Wij moeten defensieve en militaire technologie aan de Palestijnen overdragen zodat zij onder de blokkade wapens kunnen bouwen en zichzelf kunnen verdedigen”

      Het is geen toneelspel, het is allemaal echt. Hamas is een sterke organisatie die met o.a. de steun van Iran voldoende wapens heeft. Er worden met enige regelmaat weaponscaches en -transporten gevonden in Sudan van Hamas. Israël heeft hier militaire acties op uitgevoerd maar ook Egypte heeft wel eens een vervoertje van Sudan naar Hamas onderschept. Daarnaast heeft Iran via het water voor logistieke steun gezorgd in het verleden. Jij mag natuurlijk denken dat al deze acties een bedenksel zijn van Israël, Egypte en Iraanse kopstukken maar het lijkt me allemaal wat ver gezocht. Ik denk dat je Hamas onderschat.

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Mihamed Kouki

      Het zal allemaal wel. Maar ik zit nog steeds te wachten op beeldmateriaal waaruit zou moeten blijken dat de Iron Dome daadwerkelijk raketten van Hamas uit de lucht haalt. Het enige wat ik zie is sirene geluid, mensen die wegrennen en israelische raketten die in de lucht ontploffen. Waar is beeldmateriaal van Hamas raketten die door de Iron Dome uit de lucht worden gehaald? Je zou verwachten dat Israel hier honderden beeldmateriaal van heeft en dit maar al te graag deelt met de internationale media.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Het beeldmateriaal is er voldoende. Ik heb ze in ieder geval wel gezien. Ik ga ze niet voor je opzoeken 🙂

      (in antwoord op Mihamed Kouki)
     • Mihamed Kouki

      Volgens jou zijn ze in overvloed te vinden. Dat zou zo moeten zijn. Volgens israel heeft hamas duizenden raketten op ze afgeschoten. En volgens israel is de Iron dome in staat om 90% van de raketten onschadelijk te maken. Dus 90% van duizenden aanvallen betekent dat duizenden raketten zijn neergehaald. Waar is het beeldmateriaal hiervan? Het moeten er duizenden zijn. Ik heb op youtube 1 neergehaalde raket gezien, ervan uitgaande dat deze van hamas afkomstig is.ik daag je uit om 3 voorbeelden te laten zien waaruit dit ZICHTBAAR blijkt. En geen fragmenten van raketten die in de lucht ontploffen zonder dat er een hamas raket zichtbaar is.

      (in antwoord op Calhoun84)
 7. Mihamed Kouki

  Lebonsauvage en heldenpantoffel. Jullie zijn helden!!! Het artikel van Nir Baram spreekt boekdelen!

 8. Mihamed Kouki

  En by the way: dat verhaal van een joodse vrouw in Amsterdam die stelt mishandeld te zijn vanwege haar steun voor israel. Dat verhaal rammelt aan alle kanten. Kijk maar: http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/27988_amsterdamse_vrouw_zegt_aangevallen_te_zijn_vanwege_israelische_vlag/

 9. Likoed Nederland

  Je zou denken dat de reputatie van Hamas is beschadigd, dat ze ook een derde keer Israel uitlokten met massale raketaanvallen, terwijl ze weten dat Israel niet anders kan doen dan hard terugslaan.

  Nog afgezien van de Palestijnse kinderen die Hamas trots inzet als menselijk schild en de honderden Palestijnse kinderen die ze bij de bouw van de tunnels de dood hebben ingejaagd.

  http://likud.nl/2014/07/honderden-palestijnse-kinderen-gedood-bij-tunnelbouw-door-hamas/

  Maar over dit afgrijselijke kindermisbruik van moslimextremisten zwijgen de media ….

  • Mihamed Kouki

   Dit artikel is geschreven door een medewerker van CIDI. CIDI, de propaganda ‘groupie’ van Israel die alles door papegaait staat nou niet bepaald bekend om z’n objectiviteit jegens Hamas en de Palestijnen. Dus een stuk wat gaat over kinderarbeid en Hamas moet je met een zeer grote korrel zout nemen. Sterker nog, ik vertrouw geen enkele door CIDI gefabriceerde bericht. Maar stel dat het klopt. Dat er sprake is van kinderarbeid bij de bouw van tunnels die Hamas gebruikt om voedsel en medicijnen Gaza binnen te smokkelen. Is dat werkelijk groot nieuws? Nee, natuurlijk niet! In elk ontwikkelingsland, zoals Gaza, komt kinderarbeid voor. Vanuit het westen kijken wij er heel negatief tegenaan maar voor de arme mensen in de derde wereld is elke inkomstenbron welkom. Of dat nou komt door en ouder of een kind. Het maakt ze niets uit. Het gaat tenslotte om overleven. En als CIDI met dit soort berichtgeving moet komen om Hamas en de Palestijnen zwart te maken dan betekent het niets anders dan dat ze niets ergers hebben kunnen vinden. Dus zo erg is het allemaal niet gesteld met de Palestijnen. Het zijn net mensen.

   En ik lees vaak dat Hamas burgers als schild inzet. Hoe komen ze daarbij? De Palestijnen leven letterlijk als sardientjes op elkaar. Gaza is op een na dichtstbevolkte gebied in de wereld. Waar moet Hamas dan de ruimte vinden om in een vrij veld de strijd aan te gaan met het israelische leger? En als de Iron Dome zo effectief is als gesteld dan heeft israel toch niets te vrezen van die raketaanvalle. Van Hamas. De strijd duurt nu bijna 3 weken. Volgens israel heeft Hamas duizenden raketten afgeschoten. Ik volg het nieuws nauwgezet maar tot op heden heb ik geen ENKELE voltreffer van Hamas gezien. Dus vanwaar de noodzaak van israel om zo bruut terug te slaan en hun aanvallen laf te richten op VN scholen, ziekenhuIzen, universiteiten en speeltuinen?

   (in antwoord op Likoed Nederland)
   • Likoed Nederland

    Tsjonge, lezen blijkt toch moeilijk. De reactie was niet van het CIDI maar van Likoed en er zijn voltreffers van Hamas in Israel geweest. Vraag maar aan de ouders van de slachtoffers.

    (in antwoord op Mihamed Kouki)
    • Jan Terlouw

     Dit artikel is toch van CIDI? Helemaal bovenaan het artikel staat dit: ‘Door Mike Durand, CIDI, 31 juli 2014’. Hoeveel israelische burgerslachtoffers zijn er dan volgens jou gevallen? Ik kan er niet 1 van. En ik ben serieus. Graag ook bronvermelding. BVD!

     (in antwoord op Likoed Nederland)
     • Likoed Nederland

      Sorry, dit artikel was inderdaad overgenomen van het CIDI, dat doen wij niet zo vaak.
      En de echte bron is een pro-Palestijns tijdschrift.
      De dood injagen is nog wat anders dan kinderarbeid.

      Burgers, bijvoorbeeld:

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3713865/2014/08/05/Israel-stopt-met-offensief-in-Gazastrook.dhtml

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Het is niet de dood injagen! Stop met continu alleen maar bezig te zijn Hamas in een kwaad daglicht te zetten. Jij leest daarnaast mij stukken niet goed. Kinderarbeid vindt overal plaats behalve in Europa, Australië en de VS. Maar eigenlijk is kinderarbeid de norm in plaats van de uitzondering. Hoe treurig dat ook is. Als je Hamas hierdoor een foute organisatie vindt dan mag je 90% van de landen ook fout gaan vinden. Armoede is vervelend en dwingt helaas ook kinderen tot arbeid. Maar ik lees continu in je commentaar dat Hamas Palestijnen dwingt om dingen te doen. Dwingen om bijv als menselijk schild te dienen. Als dat zo is dan zou je toch verwachten dat we omkomen in berichten waarbij Palestijnen aangeven dat ze gedwongen worden. Waar zijn die berichten? En dan heb ik het niet over berichten van israelische kant want die vertrouw ik niet. Ik heb het over berichten van westerse media. Die zijn er niet omdat het verhaal van menselijke schild niet klopt. Het is propaganda. Net zo goed als de stelling dat israel in de aanval is gegaan omdat ze zich onveilig voelen. Als de raketten van Hamas echt zo gevaarlijk zouden zijn, waarom zijn de luchthavens

      (in antwoord op Likoed Nederland)
     • Jan Terlouw

      Waarom zijn de luchthavens in israel gewoon opengebleven? (op 1 dag na niet). De conclusie is dat die raketten helemaal niet gevaarlijk zijn en dat israel dat als smoes gebruikt om de Palestijnen de oorlog te verklaren. En dit is het resultaat: 1800 doden waarvan 450 kind!!!!!!! 10.000 gewonden en 360.000 kinderen met psychische problemen. Aan israelische kant 3 burger slachtoffers en ongeveer 60 omgekomen soldaten. Dit kan je geen oorlog noemen; dit is etnische zuivering anno 2014. Dank je israel. De westerse beschaving is trots op je. Je bent onze visitekaartje.

      (in antwoord op Jan Terlouw)

Reacties niet toegestaan