Israel maakt heel erg veel stuk in Gaza, waaronder de eigen reputatie

Politiek
maandag, 04 augustus 2014 om 7:56
welingelichtekringen header 1
Israël is bijna weg uit Gaza, maar de gevolgen van de Israëlische aanwezigheid zullen de Palestijnen nog jaren voelen. Wegen, gebouwen, ziekenhuizen, scholen en vooral ook huizen, heel veel is onherstelbaar beschadigd. „We zien ons geconfronteerd met een humanitaire ramp”, aldus James W. Rawley, de VN-coördinator voor Gaza.
Bijna een half miljoen Palestijnen – op een bevolking van 1,8 miljoen – is op de vlucht geslagen. De gezondheidszorg staat op instorten: een derde van de ziekenhuizen in Gaza heeft schade opgelopen, terwijl er bijna geen doktoren, apparatuur en medicijnen voorhanden zijn om de meer dan 9000 gewonden te behandelen. Er is nauwelijks schoon drinkwater of elektriciteit.
Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen vier weken bijna vierhonderd kinderen omgekomen, op een totaal van ruim 1800 doden. Ruim 300.000 kinderen hebben direct psychische hulp nodig.
Wat ook stuk is, is de reputatie van Israël. Zeker in Europa lijkt de Joodse staat heel veel steun te zijn kwijtgeraakt door de zeer harde actie in Gaza.