De keus van Yezidi’s: op de berg omkomen van honger en dorst, of worden onthoofd

Als ze op de berg blijven komen ze om van honger en dorst. De eerste tientallen zijn al omgekomen. Als ze de berg afgaan worden ze gedood omdat ze geen moslims zijn. In het gebied van Irak rond de stad Sinjar dat de troepen van IS, of ISIS, het meest recent hebben veroverd wonen mensen die het Yezidische geloof aanhangen, een mengel van de oergodsdienst van het gebied met een scheutje Christendom. Volgens IS zijn het duivelaanbidders en ongelovigen. Ze moeten dood. De Yezidi's zijn toen Isis in aantocht was in paniek de berg op gevlucht, maar zitten daar nu vast. Er is boven niets te eten of te drinken. De luchtmacht van Irak dropt flessen water op de berg, maar er lijken er weinig aan te komen. De eerste dagen was er nog telefooncontact met de berg. Maar niet alleen de mensen beginnen te sterven, ook de telefoons hebben geen voeding meer. En dus voltrekt het drama zich nu in stilte, weg van de aandacht van de wereldpers.

57 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diederdick

  Blijkbaar is de strijd in israël veel meer sexy dan deze.

  En daar waar de term genocide op deze site vaak wordt misbruikt althans in de verkeerde context (Israël/Gaza) wordt gebruikt zou die term hier zeer zeker wel van toepassing zijn.

  En dat terwijl onze regering aangeeft dat er niks mis is in Irak want gbrondwettelijk beschermd, nou, wie doet je wat?
  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/5936-tweede-kamer-verwerpt-motie-christenvervolging-midden-oosten

  Werpt weer een geheel nieuw licht op het wegkijken van de wereld.

  *En nu op de voorspelbare reacties van Mihamed/Jan Terlouw/Prikker wachten doet*

  • Prikker

   Wat voor zin zou dat hebben, jullie hebben je kop al diep in ‘t zand gestoken.

   (in antwoord op Diederdick)
   • Point

    Duidelijker statement kan niet!

    (in antwoord op Prikker)
   • Vogelbeest

    Israel is in Gaza bezig vanwege de niet aflatende stroom qasam raketten en de aanslagen die door Hamas gepleegd worden.
    Hier worden mensen vermoord omdat ze christen zijn, niet omdat ze iemand iets aangedaan hebben.
    Als je dat verschil niet ziet kun je beter ophouden met reageren op nieuws.

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Volgens mij hebben we het daar nog niet over gehad en toch…. lees jij dat in mijn tekst he…. vreemd toch ?

     (in antwoord op Vogelbeest)
    • Jan Terlouw

     Die aflatende stroom hamas raketten hebben 3 israelische burgers het leven gekost. En de aflatende stroom F16 en tank aanvallen hebben 1800 palestijnse brugers het leven gekost. Alles in perspectief blijven zien.

     (in antwoord op Vogelbeest)
     • Vogelbeest

      Israel heeft zijn verdediging op orde. Dat is geen reden om een voorturende stroom aanvallen niet te beantwoorden.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      HAMAS is een verzetsbeweging. Als elke verzetsbeweging zo zou denken als jij dan waren vele landen nog gekoloniseerd (Indonesie, Marokko, Algerije, tunesie e.a) en was het Derde Rijk een feit geweest.

      (in antwoord op Vogelbeest)
     • Calhoun84

      Hamas is een verzetsbeweging maar die kunnen tegelijkertijd ook een terreurorganisatie zijn. Ik weet dat je hier alleen maar loopt te trollen en donders goed weet dat Hamas terreur niet schuwt.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Calhoun84

    Wat zielig om dit onder moslimhaat te gooien.

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Nee, het is zielig dit topic te hijacken om andere thema’s te willen forceren. Dàt geeft aan hoe ongeïnteresseerd deze mensen zijn in dit onderwerp.

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Daar heb ik het helemaal niet over. Ik vind het triest om iedereen met een andere mening te betichten van moslim- of Jodenhaat.

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Ik beticht niet iedereen van moslim- of jodenhaat, maar er wordt hier wel door veel mensen héél selectief gekeken naar het conflict en zelfs als ook de VN en de VS de daden van Israël veroordelen, zijn er nòg veel posters hier die uit hun strot krijgen dat het ‘alleen maar was uit verdediging’.
      Dat is niet kies. En daarin is dit webbordje wel héél extreem en eenzijdig.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Dat heeft nog steeds niets met moslimhaat te maken, ik voelde mij aangesproken door jouw post. Ik steun Israël onvoorwaardelijk. Dat mag je extreem en eenzijdig noemen maar geen moslimhaat.

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Daarin heb je gelijk.

      Maar jij reageerde in dit draadje ook helemaal niet op het moment van mijn posten, dus snap ik niet waarom je je aangesproken voelt. Bovendien heb ik daar geen invloed op.

      (in antwoord op Calhoun84)
   • Diederdick

    Waar heb ik het over moslims?
    Toevallig ben ik het met Mihamed/Jan eens dat Israël buitenproportioneel geweld heeft gebruikt in Gaza.
    En daar naar gekeken moet worden.

    Het verdriet me alleen dat er vanwege dat relatief beperkte conflict de echte genocide die nu in Irak plaatsvindt wegvalt in de media én dat de rest van de wereld wegkijkt.

    Ik hoop dat de Koerdische strijders wel in staat zijn een doeltreffend verweer op de IS te geven anders zie ik het heel somber in voor Noord-Irak.

    (in antwoord op Prikker)
    • Jan Terlouw

     Inderdaad, laten we hopen dat de koerdische strijders een antwoord hebben. Maar ik vrees het ergste. Irak is uit elkaar gevallen door de illegale oorlog die door de VS is geinitieerd. ZIj hebben deze ellende veroorzaakt en moeten nu echt gaan ingrijpen. En niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid. En voor de goede orde. Israel heeft hier niets mee te maken. Dat moet gezegd worden 😉

     (in antwoord op Diederdick)
     • Diederdick

      Die discussies die we hier voeren worden slechts op details gevoerd. Over het algemeen (en in heel grote lijnen) zijn we het wel eens met elkaar.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    Inderdaad, letterlijk alles wordt gekoppeld aan de islam, Voor je het weet wordt de opwarming van de aarde toegeschreven aan de islam. Come on people, gebruik je common sense.

    (in antwoord op Prikker)
    • Point

     Nee de opwarming van de aarde is de schuld van Wilders. Wist je dat niet?

     (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Calhoun84

     Ik zie in Diederick zijn post niets over de islam staan maar goed…. Maar zo vreemd is het toch niet dat de islam erbij gehaald wordt? Zowel Hamas als, ontopic, ISIS zijn islamitische organisaties. Gek dat de islam er dan bij gehaald wordt.

     (in antwoord op Jan Terlouw)
 2. Point

  Goh, waar blijven nu die scherpe veroordelingen van de reageerders op deze site. O ja, het zijn moslims en christenen, dus niet belangrijk. De reageerders hier zijn veel te druk met Israël, dat zijn toch slechte mensen! Blijkt nu maar weer dat heel veel mensen commentaar leveren gedreven door Jodenhaat. Weten we dat ook weer. En een fijne dag met ISIS.

  • Dead Silence

   Sommigen onder ons voelen zich meteen aangevallen. Blijkbaar doet de waarheid pijn.

   (in antwoord op Point)
  • Jan Terlouw

   lees mijn oude commentaar over de ISIS. Ik heb ze allang weggezet als een moordlustige sekte.

   (in antwoord op Point)
 3. Apekool

  Een sterkere motivatie om nu wel direct en daadkrachtig (militair) in te grijpen kan ik ook niet bedenken. Waar blijft de steun en veroordeling in de Arabische wereld? Oh, nee, eigenlijk vinden ze het wel goed zo.

 4. Jan Terlouw

  Jullie kunnen mij veel verwijten maar niet dat ik niet kritisch ben geweest op ISIS ;-). Ik vind het een moordzuchtige sekte die al lang onschadelijk gemaakt hadden moeten worden. Als het klopt dat er een klopjacht is geopend op yazidi’s dan kun je zeker spreken van genocide. De ISIS heeft het trouwens ook gemunt op sjiieten (moslims). Eigenlijk op alles wat niet bij hun denkbeelden past.

  • Point

   Misschien kun je het voortouw nemen voor een soortgelijke ‘Jodenhaat’ advertentie als vanmorgen in de Telegraaf met als onderwerp de ISIS. Minister Timmermans helpt je er graag bij.

   En ja,kritisch op de ISIS. Klinkt nogal onderkoeld gezien het aantal doden daar. Zoals gezegd, het is/zijn geen Israel/Joden dus zeer laag op de schaal van belangrijkheid.

   Maar we zijn wel kritisch hoor!

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    onderkoeld? ik heb ze een stelletje moordlustige gekken genoemd die onschadelijk gemaakt moeten worden. Als jij dat onderkoeld vindt dan vraag ik me af hoe jij die sekte zou kwalificeren,

    (in antwoord op Point)
 5. Likoed Nederland

  Zoals wij eerder schreven: Het is ongehoord dat minister Timmermans juist Israël, de enige democratische rechtstaat in de regio, in de beklaagdenbank wil zetten door internationaal onderzoek naar Israël te eisen.
  Op het moment dat moslimfundamentalistische groepen vergelijkbaar met Hamas, zoals Boko Haram, Al-Nusra, Al-Qaida, ISIS enzovoort, moedwillig megaslachtpartijen aanrichten onder burgers, zonder internationaal onderzoek. Zij richten grote delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika te gronde.

  Israël heeft het volste recht zich te verdedigen tegen de genocidale moordzucht van dit soort moslimfundamentalisten.
  Die, zoals iedereen kan zien die niet naïef is, niet alleen tegen de Joden willen strijden, maar tegen iedereen van een ander geloof.

  http://likud.nl/2014/08/hoe-naief-is-minister-timmermans/

  • Point

   Valt helemaal niets aan toe te voegen of af te dingen.

   (in antwoord op Likoed Nederland)
  • Prikker

   Ik word soms zo moe van je leugenachtig gespin he… zo moe…

   Maar dan denk ik weer, iemand moet de wereld er toch aan herinneren wat voor een onzin je post.. en dan gaat ‘t weer 🙂

   (in antwoord op Likoed Nederland)
   • Betweter

    Waarom toch altijd de neiging om voor de underdog te kiezen?
    Heb je het artikel hierboven wel gelezen? Dan kan je zelf toch wel inzien dat er een groot verschil zit tussen wat Israël doet en wat moslim extremisten aanrichten?
    Ik ben het er mee eens dat de aanpak van Israël ook niet getuigt van schoonheid, maar ik zou zelf ook niet weten hoe om te gaan met partijen die geen vrede willen. Wat doe jij als er een tegenstander tegenover je staat die jouw familie wil uitroeien?

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Terecht punt, kan ik ook niet helpen.
     Ik lees de onzin van likud niet nee, de boodschap is wel duidelijk. Israël goed, de rest slecht. Of bedoelde je dit artikel, daar heb ik nog niet op gereageerd.
     Die laatste vraag raakt de crux ja.. maar zolang we aan de scheidslijn blijven supporteren om wie het hardst moordt en wie het meest recht daartoe heeft komt die vraag niet aan de orde.

     (in antwoord op Betweter)
    • Jan Terlouw

     Wie zegt dat Hamas geen vrede wil? Israel heeft van Gaza de grootse open gevangenis gemaakt waarbij voedsel gerantsoeneerd wordt en dan verwachten jullie dat de Palestijnen hun hoofd buigen en akkoord gaan? Come on, een beetje verdiepen in hoe de Palestijnen worden behandeld is het minste wat je kan doen. En de vraag is zeker van toepassing op de Palestijnen: wat te doen als israel je huis heeft platgebombardeerd en daarbij je ouders, broers en zussen heeft omgebracht? Dat is namelijk wat feitelijk 1800 Palestijnen is overkomen.

     (in antwoord op Betweter)
   • Jan Terlouw

    Hahaha…

    (in antwoord op Prikker)
  • Karel Kritisch

   Hamas is toch allang geen serieuze tegenstander meer?

   (in antwoord op Likoed Nederland)
 6. Jan Terlouw

  Weten jullie waarom Bok Haram, Al Nusra, Al Qaida en ISIS niet aangepakt worden? Het antwoord is ontnuchterend: omdat ze actief zijn in de islamitische wereld en daar dood & verderf aanrichten. De internationale gemeenschap vindt het prima onder het mom van ‘laat ze elkaar lekker afmaken dan hebben wij er straks geen last van’. Tot een christelijke groep als de yazidi’s onderdeel worden van de slachtpartijen. Ik vind het allemaal triest. Al die extremistische groepen bij elkaar zijn hoogstens een paar honderd duizend man groot. op een groep van 1.5 miljard moslims is dat pineuts maar zij bepalen wel hun imago. Diep triest.

  • Calhoun84

   Maar al die organisaties staan ook onder bevel van Amerika en Israël. Dus waarom zouden wij ze ook aanpakken, het zijn onz2 bondgenoten. En natuurlijk vinden de werelleiders het prima dat iedereen elkaar afmaakt. Sterker nog, ze zitten er met een zak popcorn na te kijken en te genieten. Mooi dat ze het vinden, het zijn immers hun eigen mannen (leden van de CIA en de Mossad) die de christenen afslachten. Dag Mihamed

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    Dat de CIA en de Mossad een grote vinger in de pap hebben in het Midden Oosten is een feit. Dat geldt ook voor andere westerse geheime diensten en natuurlijk die van arabische landen. Het is daar een wespennest waarbij geheime diensten elkaar het licht in de ogen niet gunnen. We kennen de cables van Snowden; de grootschalige spionage praktijken van de NSA bij o.a bevriende westerse naties en laatst is naar buiten gekomen dat de Mossad John Kerry (minster van buitenlandse zaken van de VS) heeft zitten afluisteren. Niemand schijnt elkaar meer te vertrouwen. The world has gone mad!

    (in antwoord op Calhoun84)
   • Karel Kritisch

    Kom eens met wat bewijs.. het is echt dikke flauwe kul. De CIA en Mossad mochten willen dat ze zoveel invloed hadden.

    (in antwoord op Calhoun84)
 7. Paulraw

  Het fraaie is weer dat Saddam-baathisten zich aangesloten hebben bij
  ISIS,zo is de cirkel weer rond.We steunden ISIS via Saoedi-arabië(u weet dat moderne land dat onze bondgenoot is en vooraan staat in de vooruitgangsdrang:
  http://timesofindia.indiatimes.com/world/middle-east/Outrage-in-Saudi-Arabia-at-appearance-of-female-newsreader-without-headscarf-on-state-television/articleshow/39695505.cms) ,en steunen zo Saddam weer .Zo houd je het conflict wel in leven ,maar dat is wellicht de bedoeling.

  Timmerfrans maakt zich (op zich terecht) druk om Gaza,maar vreemd blijft
  wel dat hij hoog van de toren blaast daar terwijl Hamas vanuit
  woonwijken aan het schieten is een een manifest heeft waar je niet goed
  van wordt.

  Wat niet wegneemt dat ik vind dat het rücksichtloos wegbombarderen van kinderen niet kan.

  https://www.welingelichtekringen.nl/opinie/346302/wat-zou-er-gebeuren-als-hamas-veel-sterker-was-dan-israel.html

  Die Yezidi en de christenen in Irak misdragen zich niet en zijn gematigd ,blijkbaar heb je dan geen rechten.

  http://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/weltspiegel/sendung/swr/2014/irak-christen-christenverfolgung-100.html

  Timmermans moet maar eens met Isis gaan praten,lijken me typejes die wel tot compromis bereid zijn.

  http://tundratabloids.com/2014/08/jihadis-dangle-heads-from-electrical-wires-in-raqqa-syria-to-celebrate-the-islamic-holiday-of-eid.html

  • Jan Terlouw

   Juiste anayse aangaande Saudi arabie, ISIS, Saddam baathisten en dat bepaalde westerse/arabische partijen er belang bij hebben om het zo te houden.

   (in antwoord op Paulraw)
 8. Paulraw

  Ook hier geldt,net als in de Oekraïne:Westen bedankt.Onder Saddam ,hoe gek hij ook was ,niet zulke misdaden als onder Isis.Zelfs een VN prijs voor beste gezondheidszorg in het MO…

  Niemand
  doet wat ,maar als het Westen het in zijn hoofd kreeg dat Saddam weg
  moest lag er zo een aanvalsresolutie.Nu ligt er niets ,als ISIS-moslim
  ga je je ter plaatse toch afvragen wat die christelijke geloofsbroeders
  van het Westen ,het Westen eigenlijk waard zijn .Je(ISIS) doet alles om
  maar een aanval uit te lokken en er gebeurt helemaal niets….

  • Prikker

   Mwah… het scheelde niet veel onder Saddam hoor, maar je hebt zeker een punt.
   Die strenge regimes, die zelfs aan een dictatuur deden denken, brachten wel stabiliteit en een mate van veiligheid voor het gros van de bevolking.
   Misschien was dit wel het hoogst haalbare voor de regio en z’n onderlinge verschillen en religies.
   Het vacuum dat nu is ontstaan doet aan de tijd van de warlords terugdenken.
   En er zitten wat hele rijke sponsors van die warlords in de regio…

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Dat klopt,alleen bij Saddam was het onheil over een langere termijn uitgesmeerd,ISIS doet in een week waar Saddam een jaar over deed.

    (in antwoord op Prikker)
 9. Karel Kritisch

  Een Islamistisch Kalifaat grenzend aan NATO grondgebied en radicaler dan de Taliban en Al Qaida en de Amerikanen staan kijken er naar en doen weinig… Tijd voor wat actie mensen.

  • Dead Silence

   Te beginnen in de Schilderswijk. Kristalnacht 2.0.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Die lui zijn nazi’s (de nazi’s deden nog moeite om hun misdaden te verbloemen) dus ja strafbare feiten aanpakken, duidelijk grenzen stellen, verblijfsvergunningen intrekken, vlaggen en leuzen verbieden. In de kiem smoren die handel.

    (in antwoord op Dead Silence)

Reacties niet toegestaan