Charlie Aptroot (mister 130) is de grootste fantast van de Kamer

De Pers houdt in een rubriek bij welke politicus het meest liegt. Vandaag de einduitslag van 2011. Stef Blok en Marleen Barth maken ook graag een potpourri van waarheid en leugen, maar de winnaar is Charlie Aptroot, die blijkbaar meent dat alles mag om de zegeningen aan te tonen van 130 kilometer. Ook onzin.
Het juryrapport:
Zelfs over leven en dood neemt hij een loopje met de werkelijkheid. Om 130 te rijden, maalt hij niet om een leugentje meer of minder. De grofste leugen van zijn hand: ‘In Denemarken ging in 2004 de maximumsnelheid van 110 omhoog naar 130 kilometer per uur. Het aantal verkeersslachtoffers daalde spectaculair met 25 procent!’ Zo klonk zijn mantra in debat en op charlieaptroot. vvd.nl. Niets is minder waar. Op Deense wegen waar je 130 mag, vielen voor de invoering 13 doden, daarna 18, een stijging van 38 procent, aldus de Deense Rijkswaterstaat.

De lange neuzen waren opgeraakt als Pinokkio alle uitspraken van de VVD’er langs de meetlat had gelegd. Zo zei hij op 1 december in Pauw & Witteman dat invoering van de maximumsnelheid ‘probleemloos’ gaat. Maar verkeersminister Schultz van Haegen erkent dat er ‘een beperkt negatief effect voor de verkeersveiligheid is waargenomen’. In een Kamerdebat was het deze week weer raak.

Volgens Aptroot zijn er slechts ‘een paar lastige knooppuntjes’. De minister sprak van ‘kritische wegvakken’ op de: A1, A2, A4, A5, A7, A12, A13, A16, A17, A20, A27, A32, A58 en A73. Honderden kilometers weg.