NRC: Kabinet moet 7 mld besparen in 2013

Het kabinet moet veel sneller veel meer bezuinigen dan gedacht, schrijft de NRC vanavond, Dat komt door afspraken met de Europese Commissie uit 2009.
Volgens ingewijden moet er alleen al in 2013 op grond van de huidige prognoses minstens 7 miljard worden bezuinigd. „Het is essentieel dat lidstaten hun beloftes nakomen, willen we de huidige schuldencrisis te boven komen”, zegt een woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken). De bezuiniging van 7 miljard euro komt bovenop de 18 miljard die het kabinet tot en met 2015 wil bezuinigen.
Alles hangt volgens NRC af van de prognose van het begrotingstekort in 2013, die het Centraal Planbureau (CPB) uiterlijk begin maart bekendmaakt. Het kabinet moet voor half april aan Brussel laten weten hoe het zijn financiën voor 2013 op orde brengt. Volgens ingewijden heeft het bij Financiën irritatie gewekt dat het CPB in zijn decemberraming het kabinet aanspoort kalm aan te doen met bezuinigen, en geen melding maakt van de deadline uit Brussel.