Toptrio Juncker, Tusk en Mogherini: een typisch Europees compromis

Afgelopen zaterdag is de Poolse premier Donald Tusk verkozen tot de nieuwe EU-president en de Italiaanse Federica Mogherini tot Buitenlandcoördinator. Geen ideale kandidaten, maar een gedegen compromis, zo analyseert de Volkskrant vandaag. Binnen een kwartier was het zaterdagavond geregeld: Tusk en Mogherini gaan samen met Juncker de belangrijkste functies bekleden in Europa. Helaas was het wederom een moeizame uitruil en afweging van nationale belangen. Om met de woorden van een EU-ambtenaar te spreken: 'Geschiktheid van de kandidaten werd steeds meer een voetnoot in de hele procedure.' Zo is Mogherini een nogal onervaren politica, die pas sinds februari minister van Buitenlandse Zaken is in Italië. Eerder werd ze nog te licht bevonden tegen Moskou. Maar de Italiaanse premier Renzi hield vol, kreeg Hollande mee en Merkel wilde geen ruzie met de Italiaan. Iemand die wel zijn mondje roert als het gaat om de Russische agressie in Oekraïne is de ervaren Donald Tusk. Een goede tegenhanger dus. Bovendien het bewijs dat de Oost-Europese landen voor vol worden aangezien in de EU. Grootste bezwaar is zijn gebrekkige Engels. Maar eigenlijk, zo schrijft de Volkskrant, vonden de meeste leiders het wel best. Ze wilden vooral geen al te grote ego's, die zich te veel zouden profileren.

Bron(nen):   Volkskrant (betaald)      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  wat een in- en in- armoedig besluit en daar behoren we een voorbeeld aan te nemen en door geïnspireerd te worden. Het allervreemdst is dat er nu 2 Italianen op hoge posities zitten, Draghi ECB, deze vrouw, geen politieke ervaring, kneedbaar? en de ervaring van miljoenen
  Europeanen dat als ze iets kopen in Italië er 1/2 naar de maffia gaat. De Pool lijkt me uitstekend, spreekt 3 woorden Russisch, verstaat en begrijpt Poetin.

  • vandehoedenderand

   Het is vreselijk, maar het is helaas (nog) niet anders. Begrijp me niet verkeerd, ik ben pro-Eu(ropees), maar dit ‘spel’ is nog steeds erg nationalistisch van aard. Ieder land wil belangrijk zijn, terwijl dit nu juist niet van doorslaggevend belang zou moeten zijn bij het uitdelen van de Europese baantjes. Misschien wel net zo erg is dat dit het bureacratische monster in stand houdt. Dat kan zo veel minder. Moet zo veel minder. Maar ja…

   Maar ook NL doet eraan mee. Ook wij willen belangrijk zijn. Begrijpelijk enerzijds, maar voor mijn gevoel dus ook tegenstrijdig aan het Europese idee, zo dat er nog is. Je moet de beste man/vrouw op de beste plek hebben. Nationaliteit zou er niet toe moeten doen. Dat zou overal moeten gelden. Als 28 vrouwen uit Luxemburg de beste zijn, moeten 28 vrouwen uit Luxemburg in de Commissie. Als het 28 mannen uit Duitsland zijn, zijn het 28 mannen uit Duitsland. Maar liever nog heb je er helemaal geen 28 nodig. Niet iedere lidstaat hoeft m.i. in de Commissie. Ook achterhaald en bureaucratisch. Er valt nog veel te verbeteren.
   http://euobserver.com/news/122151

   Anderzijds, dit is nu eenmaal politiek. Dit gebeurt overal op aarde en is niet voorbehouden aan de EU. Maar vervelend is het wel. Tusk lijkt me verder inderdaad een prima keuze. Dat ie geen Engels of Frans spreekt lijkt me van geen enkel belang. Duitsland is binnen de EU veruit het belangrijkste land en bovendien zou taal geen beperking moeten zijn. Behoud van identiteit en zo. Veel mensen vinden dat belangrijk, ik hecht daar geen waarde aan. Maar als je dat wel belangrijk vindt, moet je dus ook een gewoon een niet Engels sprekende Pool als President kunnen hebben.

   In elk geval Sikorski dus geen chef buitenland.
   http://www.europa-nu.nl/id/vjk5obv0bpzx/nieuws/polen_wil_sikorski_als_eu_buitenlandchef?ctx=vh7dow0j4pzo&tab=0
   Jammer, want ook dat is een hardliner t.o.v. Putin. En dat kunnen we wel gebruiken, want die malloot is met hele rare dingen bezig.

   Mogherini heb ik ook weinig vertrouwen in. Maar ja, haar voorganger was ook al zwak. Als EU-buitenlandchef word je toch vooral uitgekozen om je mond te houden in Europa. Ik denk dat deze vrouw dat wel kan.
   Kissinger kan nog steeds niemand bellen.
   http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2012/06/27/kissinger-still-lacks-a-number-to-call-europe/

   Excuus voor de eventuele Tl;dr.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    dank voor de verwijzingen, ben ongenuanceerd, maar eens een keer niet boven je eigen land hangen, lijkt me verfrissend. Zeker 28 vrouwen goed in 1 land, kiezen gewoon.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Burgermans

  Het zegt alles over de EU dat ze niet de beste bestuurders benoemen maar de politiek correctste.

  Grenzen dicht
  Gulden terug
  Nederland onafhankelijk!

Reacties niet toegestaan