’30 landen willen IS verslaan’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurens Fabius heeft na de brede conferentie over IS in Parijs verklaard dat er overeenstemming is bereikt over de aanpak van het jihadleger. "Na de Britse en Amerikaanse vrienden en zo veel anderen die door terroristen zijn vermoord, zeggen 30 landen allemaal dat ze IS willen verslaan." Volgens Fabius was de conferentie nuttig en hoopgevend. Ook de Iraakse minister Ibrahim al-Jaafari zegt blij te zijn dat Irak er niet alleen voor staat. Het zou gaan om 'passende militaire actie', maar het is nog niet duidelijk wat dat precies omvat, behalve dat het snel moet gebeuren. De VS hebben laten weten dat zij wel militair samenwerken met Irak maar niet met Iran. De conferentie was een initiatief van de Franse president Hollande. Namens Nederland was minister Timmermans aanwezig. Ook waren onder meer de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad erbij.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  En zoals altijd nemen de VS het voortouw.

  En ja, natuurlijk hebben de VS een hoop van de ellende zelf veroorzaakt. M.n. onder Bush 2 en de neocons is een hoop verkeerd gegaan. En ze spelen natuurlijk vieze politieke spelletjes. Maar dat doet ieder land. De VS zijn er toevallig de betere in. Laat ik het zo zeggen; ik ben blij dat de VS nog steeds oppermachtig zijn. En hier in Europa wanen we ons erg veilig onder de sterke armen van onze grote broer. 75% van de NATO nemen ze voor hun rekening. Schandalig is het. En dat vindt de Amerikaanse belastingbetaler ook steeds vaker.

  Vechten tegen terreurgroepen is daarnaast een zaak van de bijzonder lange adem. Maar het is bittere noodzaak dat in elk geval alles uit de kast wordt getrokken om IS totaal te vernietigen. Gelukkig denkt iedereen daar hetzelfde over, voor de verandering. Op IS zelf na natuurlijk. Maar da’s niet zo belangrijk.

  Goed stuk:
  http://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/De-anatomie-van-de-Islamitische-Staat.htm

  • Prikker

   Je hebt nog steeds niet door dat die strijd van de Amerikanen de oorzaak van de opkomst van IS en andere terreurbewegingen is ?
   Je denkt waarschijnlijk dat het ‘toevallig’ is dat in al die landen waar de VS militair en politiek rommelt er burgeroorlogen en andere opstanden ontstaan waar vervolgens weer nieuwe extremistische organisaties uit voortkomen ?

   Alles is toeval denk je ? Slechte mensen worden nu eenmaal zo geboren.. ?

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Paulraw

  De man is gek geworden: Timmermans opmars IS schuld Rusland
  De Russische regering draagt voor een groot deel de verantwoordelijkheid voor de opmars van terreurclub IS in Syrië en Irak.

  Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gezegd op de Irak-top in Parijs, meldt het AD.
  “Als Rusland de Veiligheidsraad niet voortdurend had geblokkeerd op het
  moment dat actie was vereist, hadden we nu geen IS-probleem gehad”,
  luidde de harde kritiek van onze Frans.
  http://tinyurl.com/qzuk3st

Reacties niet toegestaan